Speelbos & Avonturenpad Roovertsche Leij

Als we voor een Marktplaats deal op zaterdagochtend in Goirle moet zijn, besluiten we om gelijk daar in de buurt iets te ontdekken. We rijden naar een plek waar we een hele tijd geleden als eens een korte wandeling hebben gemaakt. Dat is natuurlijk Natuurpoort de Rooverstsche Leij. We hadden gelezen dat hier in het klimbos ook een deel is waar je kosteloos kunt klimmen & klauteren. Online weinig tot niets over te vinden dus pas toen we er waren ontdekten we dat het Speelbos & Avonturenpad heet.


Nadat we onze marktplaats vondst hebben opgehaald staan we 6 minuten later al naast de auto. We zochten het klimbos, maar toen we de straat over staken stonden we al aan de ingang. We kijken links en we kijken rechts en zien een bos vol met klim en klauter mogelijkheden zover als het oog reikt. Touwen, netten, boomstammen, banden en bomen, heel veel bomen. Als je van gekkigheid niet weet wat je moet doen dan staat er ook een tafel die je wat op weg helpt.


We weten van gekkigheid niet waar we nou moeten beginnen. We zagen op het bordje wel iets over een lange en korte route, maar niet echt een pad. Maar we zijn zo enthousiast dat we ook niet echt letten op route paaltjes. We gaan gewoon van plek naar plek en belanden uiteindelijk bij een gooi spelletje. We verzamelen zoveel mogelijk dennenappels en proberen ze door de eikels heen te gooien. Wat overigens nog lastiger is dan het lijkt, zeker als het een klein beetje waait.


Als we verder lopen komen we verschillende klim mogelijkheden tegen. Van wiebelige panelen aan touwen waar je je enkel aan een paar gaatjes kunt vasthouden tot een klimmuur met makkelijke en moeilijke grepen.


In ditzelfde bos kan je ook hoog tussen de bomen klimmen in het Klim & Avonturenbos Rocks n River. Heel toepasselijk komen we bij één lange (deels droogliggende) rivier in het bos. Alleen geen spoor van stenen helaas. Maar wel een slalom parcours over de rivier om je behendigheid op de proef te stellen. We stappen over boomstammen. Vallen alle 3 van de autobanden. Klimmen over hangbrug. Met moeite over een net die heen en weer glijdt. Slingeren aan een touw. En Nim valt bijna in het water bij een netbrug die aan één kant kapot was. Maar we halen het wel bijna helemaal naar de andere kant van het bos.

Nim spotte de slee van de kerstman in een boom en daarachter nog een hindernis om te bedwingen. Pauline gaat met hem mee maar ook hier blijken de autobanden moeilijker dan we hadden verwacht. Die slaan we dus maar over en dat is maar goed ook. Bij de middelste band is het staaldraad kapot en er steken meerdere draden uit. Ik weet uit praktijk ervaring dat je je hier bijzonder lelijk aan kunt verwonden.
Via nog een laatste netbrug steken we de ‘rivier’ nog één laatste keer over. Via de andere kant van het bos gaan we weer terug naar het begin.


Gewoon klimmen is natuurlijk leuk. Maar als je kan klimmen om ergens in te gluren is het nog veel leuk. Zo ontdekten we in verschillende nestkasten afbeeldingen van vogels, waarschijnlijk om aan te geven wat voor vogel in wat voor nestkast woont. Helaas was hier het e.e.a. kapot gegaan dus we konden niet elke vogel ontdekken. Maar naast nog wat kleine hindernissen vinden we ook nog meer leerzame dingen. Grote kubussen met allerhande informatie over dieren en insecten. En een stukje verder leren we bomen herkennen aan de blaadjes en al het andere wat in de boom groeit. Al had het daar achteraf een stuk makkelijker geweest als we door hadden dat we aan de verkeerde kant stonden en alles niet ondersteboven hadden hoeven lezen.

Nim kruipt door een lange donkere tunnel en een tunnel met een bocht. Maar dan is het toch even tijd voor een boterhammetje. We vinden een lekker plekje, met daarbij een bandschommel. Om de beurten duwen Pauline en ik Nim steeds hoger en hoger.


Als we nog niet moe waren dan zijn we dat na de bandschommel zeker wel. Gelukkig is er een heel groot net wat best een keer dienst kan doen als hangmat. Nim gaat eerst maar het net is groot genoeg voor 10. En hoewel er genoeg ruimte is vindt Nim het toch een beter idee om bovenop mij te komen liggen.


Als we weer even op zijn geladen is het dan toch tijd om verder te gaan. Nog één hindernis te gaan voordat we weer terug zijn waar we zijn begonnen. Wat was dit een leuk speelbos. Genoeg avonturen te beleven op deze uitgestrekte plek. Waarom we het (op 5 minuten na) helemaal voor onszelf hadden op deze schitterende dag is ons een raadsel.

Hier vind je Speelbos & Avonturenpad Roovertsche Leij:

Gorps Baantje 1, 5051 PX Goirle
Parkeren: Je kan parkeren bij Natuurpoort Roovertsche Leij, het speelbos is aan de overkant.
Meer informatie over de Natuurpoort Rooverstsche Leij klik hier
Meer informatie over Rocks en River klik hier

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest