Beekwandeling Rovertse Leij

Brabant kent vele beekjes die door het landschap slingeren en het landschap bepalen. Door het bos van Landgoed Gorp de Leij stroom de Rovertse Leij. Na een bezoek aan Schijnvliegveld de Kiek maken we hier een heerlijke wandeling, langs een mooie beek in een schitterend bos.


We stuitte per ongeluk op deze wandeling, het plan was om bij Natuurpoort Roovertsche Leij een wandeling te maken, maar daar aangekomen was er een hardloop wedstrijd gaande en het bos was niet beschikbaar voor een wandeling. De verkeersregelaar kende het gebied gelukkig en adviseerde ons, via de zandweg, dieper het bos in te rijden tot aan restaurant De Nieuwe Hoef. Daar aangekomen parkeren we de auto en lopen naast het restaurant het (enige) pad het bos in.


En dan aan onze rechterkant zien we ineens iets moois, een beekje. Een schitterend beekje, kronkelend door het bos met wild begroeide overs, kristal helder water met kroos erop drijvend.


Op sommige stukken zakken we af de beek in en lopen we verder over droog gevallen stukken van de oever en ondertussen speuren we in het water en de oevers naar tekenen van leven. Maar waar we hoopten een ijsvogel of visjes te vinden vonden we enkel wat insectjes en kleine beestjes levend in het water. Volgende keer misschien meer geluk.


Als we het pad verder volgen staan we ineens op een zandpad en kijken we uit over landerijen, de beek kronkelt verder langs graslanden met koeien en paarden. Wij gaan rechts over pad en de eerste afslag terug het bos in. Onze route vervolgt zich nu terug langs de andere oever van de beek.De ’terugweg’ loopt iets minder dicht langs de beek, maar hier en daar heb je nog steeds een mooi uitzicht over het water en de groene oevers. Het bos aan deze kant daarentegen is een stuk voller en groener.


Ze noemen het een bosje, maar met zulke hogen bomen en zoveel groen vind ik bosje geen recht doen aan de omvang van de natuur. Aan het einde van het pad kunnen we de auto (bijna) zien aan de overkant van de beek, maar er is helaas geen pad naar de overkant. We volgen het pad naar links tot we bij een oversteek komen en lopen via het zandpad terug naar de auto.

Hier vind je de Rovertse Leij:

Gorp aan de Ley 1, 5081 NZ Hilvarenbeek
Parkeren kan naast Restaurant De Nieuwe Hoef, of zoals ons een stukje terug voordat je afslaat naar het restaurant.
Meer info: klik hier
Route? Er is geen officiële route voor ons rondje, maar als je dit artikel hebt gelezen kan je niet mis gaan.

Travelers' Map is loading...
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest