Speelbos Koudenhoorn

Het is de dag van kerstavond en om ons heen is iedereen druk bezig met voorbereidingen voor kerst. Maar wij niet, wij maken ons klaar om weer een nieuw speelbos te ontdekken. We kiezen een speelbos in een regio waar we niet zo vaak komen, Leiden. We gaan op pad om Speelbos Koudenhoorn te ontdekken, bij het plaatsje Warmond.


Warmond ligt aan de Kagerplassen en in die plassen, aan Het Joppe ligt Koudenhoorn. Een eiland, reactratiegebied, hondenpas, speelbos en natuurgebied. De toegang is slechts één brug bij de Gemeentehaven. En nee we hebben geen hond genomen, al wilde een hond die net van het eiland af kwam wel heel graag met ons mee terug.


Links af de brasserie aan het recreatiestrand en rechtsaf het speelbos. Het artikel heet Speelbos Koudenhoorn, dus je kan al raden welke kant wij eerst op gingen. Terwijl we naar het speelbos lopen valt het ons op dat wonen in Warmond niet bepaald rustgevend moet zijn. Zelfs hier helemaal achterin Warmond horen we de A44 alsof we er vlak naast lopen. En die snelweg werd regelmatig vergezeld door een langs rijdende trein.

Speelbos Koudenhoorn


Na een korte wandelingen vinden we het speelbos. Het ziet er niet direct aantrekkelijk uit, maar dit is dan ook de minste periode om een speelbos op zijn sfeer te beoordelen. Dus door de poort en ontdekken wat je hier allemaal kan spelen.


Door het bos loopt een parcours waar je heerlijk overheen kunt klimmen. Klein genoeg voor Nim en groot genoeg voor mama om lekker te klimmen en klauteren. We vinden zelfs een insectenhotel, wat een teken moet zijn dat hier in de zomer een hoop bloeit en groeit. En na 5 heerlijke minuten waren we aan het einde van het parcours en van het speelbos.

Recreatiegebied Koudenhoorn


We waren al snel klaar met het speelbos, maar nu een uur autorijden gaan we uiteraard niet binnen 10 minuten weer naar huis. We besluiten om wat rond te wandelen in het gebied. We ontdekken een stiltegebied, verboden voor honden en zonder verharde paden. We verruilen dus het asfalt in voor gras, modder, ruiger bos, riet en water. Het pad door het riet stelt ons uiteindelijk voor een keuze, links of rechts af? Uiteindelijk maakte het niets uit, want wat je ook kiest je komt via het andere pad weer terug op ditzelfde punt.

Hier verder in het gebied wordt het geluid van de snelweg en treinen wel wat minder en kunnen we genieten van de frisse lucht en het uitzicht over Het Joppe.

Als we het riet hebben gehad gaan we door een stukje bos in de richting van de brasserie en het recreatiestrand. Hier midden in het bos vinden we nog een paar grote groene kolossen. Een paar bomen helemaal vol gegroeid met klimop, schitterend.

Ik kan me voorstellen dat dit een heerlijk plekje is om als inwoner van Warmond en omgeving in wat warmere periodes te genieten van de zon, het zand en het water.


En achter het strand, nog een kleine speeltuin waar we nog lekker even genoten van schommelen.

Natuur ontdekking centrum

Wat ons aangenaam verraste is dat aan de achterkant van de brasserie een Natuur Ontdekking Centrum gevestigd zat, waar o.a. natuureducatie plaats vindt. Dit soort plekken worden wij blij van. Maar ook het logo aan de muur vindt ik fantastisch.

Meer weten over het Natuur Ontdekking Centrum, klik dan hier.

Hier vind je Speelbos Koudenhoorn:

Gemeentehaven 3, Warmond
Parkeren: Op bovenstaand adres is een parkeerplaats, hier vindt je ook gelijk de brug naar het eiland.

Travelers' Map is loading...
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest