Natuurspeelbos De Boswerf

We zitten middenin de herfst en de kleuren in het bos zijn misschien nu wel op zijn mooist. Tijd dus om een mooi herfstbos op te zoeken. Maar Nim heeft geen zin in herfstwandeling door het bos. Hij komt met het uitstekende alternatief om naar een speelbos te gaan. En wat voor eentje. Een beleef, speel, heuvel, holle, storm en eetbaarbos met een bosbeek, dichtwoud, stuifzand en een bijen en kleine beestje tuin. Ook wel Bezoekerscentrum de Boswerf genaamd in de Zeisterbossen.


Helaas voor Nim ligt er een wandeling tussen de parkeerplaats en het Bezoekerscentrum. Maar als we op stap gaan lijkt hij alweer vergeten te zijn dat hij niet wilde wandelen en geniet met volle teugen. Als we bij Bezoekerscentrum de Boswerf aankomen zit het hek nog dicht. Blijkbaar is niet alleen de Kiosk maar het hele terein waar het Speelbos zich bevindt pas toegankelijk vanaf openingstijd. We zijn een halfuurtje te vroeg dus toch nog maar een klein rondje wandelen door het prachtige bos die barst van de herfst pracht.


Het rondje rond het terrein van bezoekerscentrum is precies lang genoeg. Naast herfst komen we ook 2 mooie standbeelden tegen van herten. Op het bordje staat dat de standbeelden in 1849 en 1851 zijn gemaakt in Zeist maar hierna eerst in London en Rotterdam hebben gestaan voordat ze hier terecht kwamen. Als het rondje rond is zien we het hek open staan en lopen we naar binnen.


We zien meteen dat dit een plek naar ons hart is. Het is een plek die één is met zijn omgeving en een duidelijk respect toont voor de natuur. En we zien kunst, een wilgentakken tunnel waar eveneens textiel in gevlochten zit. Nim rent er natuurlijk doorheen maar spot dan al snel iets veel leukers, een speeltoren.


Aan de ander kant van de speeltoren vinden we een tuin, speciaal aangelegd voor bijen. Het is nog groen en er staan nog enkele bloempjes, maar helaas is herfst geen periode waarin je kunt genieten van bloemenpracht met zoemende bijtjes. Deze gaat dus op het lijstje voor volgend seizoen.


Na een pitstop bij het buitentoilet gaan we naar het Beleefbos, lopen door een gevlochten takken tunnel, klimmen over boomstammen, nemen een kijkje in de boomhut. Daarna lopen we (met schoenen aan) over het blotevoetenpad. Aan het einde van het Beleefbos vinden we iets wat we kennen uit het Elfjesbos, een piepklein deurtje van een elfenhuisje. Super leuk. Het respect voor de natuur vindt je ook hier terug. Een groot insectnhotel, stapelboomstammen en poeltjes water zorgen voor zelfs de kleinste beestjes. Wat bleek, we liepen in de Kleine Beestjes Tuin, wat we pas zagen toen we er weer uit liepen en het bord zagen staan.


Ik krijg weinig tijd om foto’s te maken want Nim spot één van zijn favoriete natuurspeeltoestellen, de watertuin. Dus hop het Natuurspeelbos in en lekker pompen en kliederen met water. Als we hem zijn gang laten gaan met het water vergeet hij gewoon dat er nog veel meer te beleven valt. Als wij het te koud krijgen van stilzitten kunnen we hem verleiden om de rest te ontdekken.


We verkennen het stormbos, heuvelbos, hollebos, holleweg en het dichtewoud. Ik heb nog gezocht naar het eetbare bos maar het seizoen is denk ik afgelopen want ik vond niets eetbaar. Na een rondje door het speelbos laten we Nim nog even lekker spelen bij de bosbeek. En ik haal een lekker kopje koffie voor mezelf bij het cafétje. De entree is gratis dus met het kopen van een kopje koffie draag ik toch nog een beetje bij aan het behoud van deze gave plek.


Ons uitzicht vanaf de picknick tafel waar we zitten terwijl Nim speelt. Ik heb alleen helaas geen vogeltjes gezien. Wat een heerlijke plek is dit, ik weet zeker dat je ons hier vaker gaat vinden.

Hier vind je het Natuurspeelbos bij Bezoekerscentrum de Boswerf:

Prins Bernhardlaan 3, 3708 BR Zeist
Parkeren: Aan bovenstaande straat is een piepkleine parkeerplaats, wij parkeerden met vele anderen hier in de berm. Wil je dit niet dan kan je nog aan het einde van de Boskant of bij Zeist bij het ’t Jagershuys parkeren.
Meer info en openingstijden klik hier

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest