Elfjesbos De Elzen

05-01-2022: Helaas hebben we vernomen dat de Elfjes het bos hebben verlaten. Ze hebben geen verhuisbericht gestuurd, dus we weten niet waar ze nu wonen.

In de zomer van 2020 ontdekten we tijdens een wandeling in De Elzen dat er Elfjes in het bos wonen. We doopten het bos daarom om tot het ‘Elfjesbos De Elzen’. Later ontdekken we dat er na ons bezoek steeds meer Elfjes hun intrek hebben genomen in het bos. En dat het verdwenen Speelbos de Viersprong weer is hersteld. Reden dus om deze plek te herontdekken.


We parkeren de auto en gaan eerst lekker even spelen in Speelbos de Viersprong voordat we op zoek gaan naar de Elfjes. Vlak achter het Speelbos komen we al snel de eerste tekenen van de Elfjes tegen, een gigantisch huis in aanbouw. Dat betekent dat zelfs na vandaag we hier niet voor het laatst geweest zijn.

Als we verder lopen richting de Hoofdstraat van het Elfjesbos komen we allerlei leuks tegen. Een gigantische omgevallen boom. Een wilgen tipi (zouden de originele wilgen tipi en tunnels terug komen? Ik hoop het). Een plankenpad door het riet naar het water. En een mooi plekje om een Happy Stone achter te laten.

We gaan linksaf, de brug over, op naar de Elfjes.

Elfjesbos De Elzen


We spotten een bordje die ons wijst waar we heen moeten en eronder het eerste huisje. Als we door de Hoofdstraat wandelen vinden we het ene na het andere huisje. De ene nog leuker dan de andere, je kan zien dat de elfjes echt talent hebben voor het benutten van de natuur om mooie huizen te bouwen. In een zijstraat spotten we ook nog iets wat lijkt op een trollenhut.


We komen bij het grote plein en besluiten om een pauze te nemen op het Elfenbankje. Hier aan de andere kant van het plein spotte we in de zomer van 2020 het eerste elfen huisje. Destijds woonden hier volgens mij nog maar 2 elfjes aan weerzijden van het grote plein. Inmiddels hebben we al 12 elfen huisjes gevonden en als we weer doorlopen vinden we huisje nummer 13.

De Elzen


We besluiten om nog even verder te wandelen in De Elzen, want het is hier heerlijk. We zijn praktisch helemaal alleen (dat krijg je als je om 9 uur ergens al bent) en er zijn geen grote wegen in de buurt. We horen dus niets anders dan onze eigen voeten en heel veel vogels, waaronder een koekoek.

Nadeel als je ergens vroeg bent is dat je ook als eerste met je gezicht door een spinnenweg loopt. Hoewel we vandaag bijna met ons hoofd tegen een rups aanliepen die midden op het pad lijkt te zweven. Wauw wat bijzonder.


De Elzen is een ontzettend mooi en rauw natuurgebied, heerlijk om te wandelen. Wij wandelen een klein rondje door het bos en om het water, maar achter het water is nog veel meer natuur om te ontdekken.

Paviljoen de Viersprong


Heb je na de wandeling honger of dorst gekregen, dan kan je terecht onder de blauwe regen bij Paviljoen de Viersprong voor een hapje en drankje. Tenzij je net als ons zo vroeg bent dat ze nog gesloten zijn.

Hier vind je Elfjesbos De Elzen:

Noorder Elsweg 6A 3329 KH Dordrecht
Parkeren: Er is een ruime parkeerplaats bij de ingang van het speelbos.
Meer zien: kijk dan een eens op deze facebook pagina.
Meer info over de Nieuwe Dordtse Biesbosch: Klik hier

Travelers' Map is loading...
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest