De BlijfThuis Diary’s // week 1

Daar zaten we dan opeens thuis

Alle drie, sinds 16 Maart. Kay mocht niet meer naar kantoor komen, Nim mocht niet meer naar school en zwemles. Ik hoefde sowieso al nergens meer heen, maar zat opeens met twee mannen thuis van vroeg tot laat. Heel gezellig, maar ook voor mij was het schakelen. Cafe/restaurant, serveerster, juf, moeder, schoonmaakster, opeens was ik van alles tegelijk en is ook mijn dagelijks ritme verstoord. Inmiddels zijn we 8 weken verder en wat gewend aan de bizarre Corona situatie. Kay heeft een kantoortje in huis, Nim leert op de laptop via online lessen en online oefenprogramma’s, en ik heb inmiddels ook een nieuw ritme gevonden.

Voor nu, de eerste ‘quarantaine’ week in foto’s. Kijk mee naar hoe wij dingen moesten aanpassen en waar we ons mee bezig hebben gehouden.

16 t/m 22 Maart 2020

De eerste dag dat de scholen gesloten zijn, maandag 16 Maart, stond er voor Nim zijn school een studiedag op het rooster. De meesters en juffen op school gaan vandaag niet zelf aan de studie maar gebruiken de dag om voor de klassen weekschema’s met werkjes te maken. Nim vind het een goed moment om de spelletjes lade weer eens leeg te trekken.

We hebben al een hele tijd een leuk en dik oefenboek in huis met rekenen, schrijven etc. er in. We pakken het erbij, en Nim wil graag schrijfletters oefenen. Want de juf zegt altijd dat hij dat zo netjes kan ;).

Het bericht van Premier Rutte, wie heeft het niet gezien… Wat is het toch bizar allemaal.

In de ban van planeten en het zonnestelsel dankzij het thema Zon, maan en sterren op school. Hij zoekt op de ipad filmpjes over het zonnestelsel op om vervolgens zo precies mogelijk planeten na te tekenen. Tegelijkertijd leert hij ook over de planeten. Ik verbaas me er soms zo over hoeveel informatie een kind tot zich neemt en onthoud.

Kay werkt dus ook thuis, en dat is ook voor hem flink aanpassen. Van 1 dag in de week een rustige thuiswerk dag, naar elke dag thuis. Ik probeer hem dus zoveel mogelijk te trakteren op uitgebreide lunches.

In de week hiervoor hakten we een knoop door. Er moest een nieuwe tv komen. Onze oude tv was al een verouderd model, werd ontzettend warm als hij aanstond, en was volgens Kay te klein. Ik vind tv’s verschrikkelijke dingen, een groot lelijk stoffig zwart vlak op de muur. En dus ook zonde van het geld. Tot ik The Frame van Samsung tegenkwam. Wel wat duurder, maar geen zwart vlak op de muur, keuze uit kunst of eigen foto’s aan de muur, en maar 1 doorzichtig draadje wat onderuit de tv komt. Na heel lang twijfelen besloten we hem toch te gaan halen, want als die quarantaine er echt zou komen zal de tv geheid vaker aan gaan staan… die oude had dat niet vol gehouden denk ik. Overigens was mijn voorwaarde wel dat Kay dan eindelijk de muren zou verven ;).

Terwijl Kay veel aan het beeldbellen is, of in digitale meetings zit, komen de muren al op ons af thuis. Ik ga samen met Nim een rondje door de wijk wandelen, we hebben geluk dat we aan de dijk wonen en we naar het water kunnen. Bootjes kijken, de brug die open gaat, even rennen in het gras. Weer even opgeladen en dan gauw weer naar huis!

Prachtige oranje/roze avond luchten. Wat een traktatie na van die lange dagen.

We horen van de klassenmoeders in de whatsapp groep dat er twee kindjes jarig zijn. Voor het ene kindje maken we een tekening, en voor de andere maken we een filmpje.

Samen aan het werk. Nim heeft inmiddels een dagelijks taken rooster gekregen. Via online programma’s doet hij rekenen, lezen en spelling. Huisje, boompje, beestje komt soms voorbij, net als beweeg filmpjes en knutsel opdrachtjes. De juf heeft haar best gedaan om voor elke dag zo’n 2 uur aan schoolwerk te verzorgen. Zo blijven ze toch een beetje bezig met schoolwerk.

De bakker in de wijk heeft zich sinds kort ook aangesloten bij TooGoodToGo. Het lukt om een Magic Box te reserveren, en als ik ‘m thuis uitpak is het de 3,99 die ik ervoor betaalde helemaal waard. Er zit onder andere drie nog warme appel/bladerdeeg gebakjes in een gebaksdoos. Yum!

Verder haal ik nog een heel bruin brood, 4 krentenbollen en 10 witte puntjes uit de tas. Niet verkeerd, dat gaat allemaal wel op hier!

We zien een filmpje van een klasgenootje die met krukken loopt en een ingepakte voet. Nim wil graag weten wat hij heeft en maakt een brief en kaartje voor hem.

Op de dagelijkse taken lijst van de juf staan ook veel leeskwartiertjes. Nim leest graag Borre boekjes die we altijd in de kringloop scoren. Dit boekje gaat over een poesje, dus onze poes Evi word voorgelezen door Nim.

Naast onze eigen slaapkamer, en Nim zijn kamertje, hebben we boven nog een klein kamertje. Dat stond bomvol met zooi. Ik was een tijdje terug al begonnen met leegmaken omdat Nim graag naar dit kamertje wil verhuizen. Deze kamer ligt aan een stillere kant, en Nim kan steeds niet in slaap komen in zijn eigen kamer door geluiden van auto’s buiten. Er moet nog flink wat gebeuren in deze kamer voordat dat verhuizen kan. Er stonden al wat kasten, en het was al als kantoor ingericht, totdat het steeds voller kwam te staan haha. Nu Kay thuis werkt, en Nim er ook steeds is, had Kay toch een eigen plekje nodig. Dus we improviseerden wat met een plank op twee kasten als tijdelijk bureau. Inmiddels staat er een klein echt bureautje, en hangt er een gordijntje voor het dakraam tegen de zon.

Soms heb ik echt even wat tijd voor mezelf nodig. Alleen thuis zijn zit er voorlopig niet in, dus op momenten dat Kay Nim helpt met het lees huiswerk pak ik mijn tijd met even lezen op de bank. Of ik bak wat lekkers!

Ik blijf op zoek naar dingen om Nim bezig te houden. Deze politie knutsel auto kwam Oma tegen, en Nim wilde hem natuurlijk meteen maken. Hier vind je deze en meerdere politie printables om te doen voor kids!
De tekeningen ernaast was een opdracht van school. Schrijf je naam in schrijfletters en teken er omheen. Te leuk, dus ik deed zelf mee!

8.00 in de ochtend. We gaan de brief voor het klasgenootje even langs brengen. Het is ongeveer 20 minuutjes lopen en onderweg komen we alleen autoverkeer tegen. En ook een lege speeltuin! Nim blij, want dat was alweer even geleden dat hij naar de speeltuin mocht.

Paniek! Ze komen op ons afrennen. Altijd hetzelfde liedje hier met die eenden en ganzen hoor. Nim is al eens in zijn vinger gebeten zelfs, dat zag hij nu alweer opnieuw gebeuren haha.

Weer een lunch voor Kay. Ik bakte ‘gezonde’ wafels, en deed er een gebakken eitje bovenop.

Momentjes voor mezelf zijn schaars. Van 5 dagen in de week van half 9 tot half 2 alleen, naar elke dag juf, serveerster, kok, mama, schoonmaakster tegelijk. Als Nim even in de tuin speelt, en Kay de supermarkt trotseert geniet ik van een bakje appel met kaneel en een boek op de e-reader. Ook ’s avonds, als Nim op bed ligt, doe ik wat voor mezelf. Soms kijken we samen een film/serie, en soms kijken we beide iets voor onszelf. Tim Akkerman gaat live op Instagram vanuit zijn woonkamer en speelt ruim anderhalf uur lang liedjes. Dat was heel leuk!

Opa en Oma worden erg gemist. Nim besluit om een heleboel tekeningen te maken, en die te bundelen als boekjes. Dan kunnen Opa en oma ook leren!

We gaan de getekende boekjes langs brengen, met een zakje chocolaatjes erbij. Gek hoor, om zo’n end bij Opa en Oma vandaan te blijven. Waar hij normaal elke week 1 dag bij Opa en Oma is, en soms blijft logeren, kan dat nu helemaal niet.
20 Maart, 19:00. Ook wij kijken naar het bericht van de koning.

Het begint fijner te worden buiten. We zitten warm ingepakt in de zon in de tuin. We gaan de tuin ook weer schoonmaken en opknappen, de tuinbank schuren en verven, en een mini moestuintje maken. Als we zoveel tijd in de tuin door gaan brengen is het wel fijn dat het op tijd allemaal weer netjes is.

Nim helpt goed mee in de tuin, en Evi snuffelt ook in het rond. En na zo’n dag werken in de tuin, is lekker bij papa hangen heel fijn.

Ja, een mini moestuintje dus! Nim kreeg op school altijd moestuin lesjes van de moestuin moeders. Ontzettend leuk altijd! Ze hadden op school nog maar net gezaaid in eierdozen, dus het hele groeiproces word gemist. We besluiten dus om het thuis te gaan doen, Nim legt al goed uit hoe het allemaal moet en binnen mum van tijd hebben we rucola, bosui, munt, wortel, boontjes, aardbei, mais en radijsjes gezaaid.
Onder het mom van bezig houden, vind ik weer een leuke printable waar Nim een hele ochtend zoet mee is. Hier zie je het dino masker.

Deze foto maak ik voor Instagram. Want er zijn een heleboel dino liefhebbers die dat vast wel leuk vinden. Een 20 pagina’s groot doe boekje om zelf te printen van Dinoland Zwolle. Hier vind je de printable!

Weer een nieuwe lunch voor Kay. Een tosti met side salad.

Het blijven steunen van lokale ondernemingen doen we ook. Lekker snacks en friet besteld bij de snackbar, die zelfs een eigen bestel app hebben.

Ik kan wel zeggen dat we op het moment veel geluk hebben met het feit dat ik mijn handen de hele dag vrij heb voor Nim, want Kay heeft het op werkdagen erg druk. Als ik nog zou werken, zou hij niet alle schoolwerkjes met hem kunnen doen, hem bezig kunnen houden, en al die boterhammen smeren en appels schillen die die jongen op een dag eet.

Dit was de eerste week van de thuis blijf weken. De rest volgt komende week. Ik heb mijn momenten achter de laptop moeten veranderen, gezien Nim een groot deel van de ochtend en middag de laptop nodig heeft. Ik kan in de middag niet geconcentreerd werken als hij om me heen dartelt met honderden vragen. Dus ik ga in de weekenden als Kay vrij is mijn momenten pakken om aan de site te werken! We kunnen nu toch niet onze gebruikelijke uitjes doen in het weekend ;).

Laat vooral weten hoe je de nieuwe site vind, dat vinden we leuk! En weet dat er over een tijdje nog wat leuks bij komt, en het dus niet alleen bij diary blogs blijft.


Liefs,
Pauline

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest