Vogelobservatorium ‘Tij’ Haringvliet

Hou je van vogels kijken? Hou je van bijzondere plekjes? Hou je van vogels kijken op bijzondere plekjes? Dan moet je zeker een keer vogels kijken bij Vogelobservatorium ‘Tij’ aan het Haringvliet bij Stellendam.


Vanaf de parkeerplaats loop je het pad op richting het observatorium, het is een kleine maar leuke wandeling langs de Scheelhoek (welk gebied je verder niet mag betreden i.v.m. kwetsbare natuur).


Eerst een zandpad en dan links af het trappetje naar beneden. Hierna wordt het echt wel opletten, want dit deel van het gebied kan (en zal) met vloed (deels) onder water komen staan. De boswachter vertelde ons dat het op sommige dagen op deze vlonder zelfs tot je knieën kan komen.


Er zaten nog geen blaadjes aan de bomen dus we konden de kijkhut in de verte al zien, hoe dichterbij we komen hoe meer de bijzondere kijkhut zichtbaar werd.


Om de kijkhut te betreden ga je door de tunnel, in de tunnel kan je even spieken naar de de bijzondere vormgeving van de hut. Het moet een ei van de Stern voorstellen en ik moet zeggen het is een fantastische gebouw om te zien aan de buitenkant.


Maar de buitenkant van de kijkhut valt in hun niet bij de manier waarom hij aan de binnenzijde is opgebouwd. In één woord, WAUW!


Vanuit de kijkhut heb je in alle richtingen een mooi uitzicht over het omringende gebied, waaronder (en misschien wel het meest belangrijke) over de speciaal aangelegde eilanden voor vogels.

Nu heb ik geen verstand van vogels, maar ik liet me vertellen dat ik Zaagbekken en Wilde Ganzen op dit moment voor me zag. Ik weet alleen dat het mooi is om te zien dat de vogels hier ongestoord kunnen rusten, leven en/of broeden.


We hebben nog een poging gedaan om een mooie foto te maken van de kijkhut, maar helaas zijn er geen (wandel)paden / wegen in en om het gebied. We zagen een klein (onofficieel) paadje door de bosjes, maar aangezien dit een beschermd gebied is voor vogels besloten we niet verder over de slikken te lopen enkel voor het perfecte plaatje.

Hier vind je Vogelobservatorium ‘Tij’ Haringvliet:

Deltahaven 61, 3251 LC Stellendam
Parkeren kan naast de ingang (gewoon bovenstaand adres navigeren).
Meer info: klik hier
LET OP! Je bent hier in een getijde gebied, wat inhoud dat met hoog water het pad en de tunnel van de kijkhut (deels) onder water (kunnen komen te staan. Op sommige dagen (met extreem hoog tij) kan het water dan tot je knieën komen. Voordat je gaat is het dus verstandig om de eb en vloed tijden te controleren. Om dat te doen: klik hier.

Travelers' Map is loading...
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest