Vestingstad Woudrichem

Er zijn weinig plekjes waar we meer dan één keer heen gaan, we zijn immers De Ontdekkers en zijn dus graag op nieuwe plekjes. Dus een plekje waar we meer dan twee keer komen is nog zeldzamer. Vestingstad Woudrichem echter is super zeldzaam want we blijven hier keer op keer terug komen. Terug om te wandelen, ijsje te eten, bakmixen te kopen en te ontprikkelen. Benieuwd waarom wij hier graag komen? Lees en kijk dan verder met foto’s van nu en van voorgaande jaren!


Vanaf welke kant je de Vestingstad ook benaderd, je moet altijd het water oversteken om de vesting binnen te komen. Maar of je nou door de stadspoort komt, over de brug bij de historische haven of met het pontje vanaf Slot Loevestein. Je hebt gelijk het idee dat je een oude vestingstad betreedt.


Het liefste wandelen we een rondje over de vestingmuren, genietend van het uitzicht over het water en het groen op de muren. Waar je hier ook loopt overal groeit en bloeit wel iets. In combinatie met de oude gebouwen en grazende schapen maakt het dat dit rondje ons lekker laat ontspannend. Althans, dit is nog maar de helft van het rondje.


En echte vesting heeft natuurlijk kanonnen, waarmee je op piraten kunt jagen!


Aan de kant van de grote rivier maken de groene vestingmuren plaats voor grote stevige stenen muren. Dit is één van de mooiste stukken van de vesting als je het aan mij vraagt. Langs de oude huizen, waar wederom van alles groeit en bloeit lopen we naar de kade.

En op de kade? Een lekker bakje kibbeling halen bij de viskraam. Traditie!

Vanaf de kade heb je de keuze om onderlangs of bovenlangs de muur te lopen. Wij lopen meestal bovenlangs, maar onderlangs is ook heerlijk. Wat je ook kiest via beiden heb je zicht op de historische haven. Als je zoals ons een kind (of meerdere) hebt dan zou ik bovenlangs lopen ;).

Als je bovenlangs loopt kom je namelijk een klein speeltuintje tegen. Hier stoppen we dan even zodat Nim lekker even kan spelen en wij even bij kunnen komen op de picknick tafel. We waren blij om te zien dat de speeltuin onlangs weer helemaal opgefrist is.

We maken ongeveer dezelfde foto op dezelfde foto. Het groen is in de jaren wel een stuk hoger geworden, dus een doorkijkje naar de kerk is er helaas niet meer.

Nu lopen wij lang niet elke keer de hele vestingmuur rond, maar het volgende deel slaan we nooit over.


Korenmolen Nooit Gedagt. Een unieke molen die dagelijks nog in gebruik is voor het maken van heerlijke meelproducten. En die producten kan je in de molenwinkel kopen. En dat doen we graag want we vinden het belangrijk dat dit soort historie kan blijven bestaan.


Bij één van onze eerdere bezoeken aan de molen mochten we (gratis) de molen aan de binnenkant bekijken en buiten op het dek genieten van het waanzinnige uitzicht. Zodra het weer kan zeker een aanrader, want het is ontzettend gaaf om te zien hoe zo een molen aan de binnenkant werkt.


Nu heb ik je voornamelijk meegenomen langs de buitenkant van de vesting, maar ook binnen de muren is genoeg leuks te vinden. Vanuit bijna elke hoek kan je het dorp in lopen, wat deels nog origineel oud is en deels herbouwd in soort van zelfde stijl. En in dit geval leiden niet alle wegen naar Rome, maar wel naar..


De kerk! En wat zit er tegenover de kerk? Precies Ijs & Spijssalon Baks. Lente, zomer, herfst of winter we nemen altijd een ijsje en/of een kopje koffie. Maar als je geen zin hebt in een ijsje, of even lekker op een terrasje wilt zitten dan kan je terecht bij het Arsenaal. Hier zit Brasserie Zus en hier kan je heerlijk eten en drinken.


Dit is misschien wel één van de langste artikelen die ik tot nu toe heb geschreven. Maar er is dan ook zoveel te zien en vertellen over Woudrichem, of beter gezegd Wowdrichem. En is het nou de mooiste vesting stad van Nederland? Nee dat misschien niet. Maar de rust, sfeer, de molen, het water en het groen maken toch dat wij hier keer op keer terug keren.

Hier vind je Vestingstad Woudrichem:

Koepoortstraat, 4285 BA Woudrichem
Parkeren: Dit kan gratis op diverse plekken, Arsenaal (bij Brasserie Zus achter het Visserij Museum). En aan het einde van de Hoogstraat bij de WSV Woudrichem.
Net buiten de vesting kan je parkeren bij de Historische Haven, of aan de Schapendam.

Meer info over Vesting Woudrichem: klik hier
Meer info over IJs & Spijssalon Baks: klik hier
Meer info over Korenmolen Nooit Gedagt: klik hier
Meer info over Brasserie Zus: klik hier

No markers found for this Travelers' map.
Please add some markers to your posts before using this shortcode.
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest