Polderwandeling // Nespolder

Uitgestrekte graslanden, met (kaars)rechte sloten en houten hekjes. Her en der wat bomen, bloemen en ontzettend veel vogels. Dat is natuurlijk de Krimpenerwaard, een echte polder en toevallig ook onze achtertuin. Maar stiekem hebben we van onze achtertuin minder ontdekt dan de rest van het land.

Tijd dus om daar verandering in te brengen en een polderwandeling te maken in de Nespolder. Ga je mee?


Na nog geen kwartiertje in de auto zijn we al op bestemming, net buiten Bergambacht, paralel aan de N210 door de Krimpenerwaard. Laat de wandeling beginnen, we trekken de kaplaarzen aan en gaan op pad.


We starten onze wandeling links van de parkeerplaats en klimmen over het hek. Dit soort hekken zijn dus kenmerkend voor het polderlandschap van de Krimpenerwaard. De kaplaarzen of goede (waterdichte) schoenen zijn hier een aanrader, want je loopt letterlijk een route door de polder.

We zijn nog geen 5 stappen onderweg en ontdekken gelijk dat de polder meer te bieden heeft dan alleen graslanden en slootjes. Nim spot met de verrekijker de vele verschillende vogels die hier zijn neergestreken. En ik geniet van een uitzicht zonder gebouwen, auto’s of andere mensen.


Als we aan het einde bij een hek komen met Geen toegang erop volgen we het pad rechtsaf. Aan de overkant van het water is een weiland met koeien, die dol enthousiast aan komen rennen om ons te begroeten. En terwijl we hier lopen horen we ontzettend veel verschillende vogels fluiten. In het riet aan onze rechterkant en in de lucht zitten ontzettend veel vogels. Ik heb helaas geen tele-lens dus geen idee wat we precies hebben gezien en gehoord.


Weer een hek, maar dit keer moeten we er niet overheen maar er omheen. Spannend, want wie valt is nat. Achter het hek staat een windmolen die een klein gemaal aandrijft en op die manier het water in de sloten in beweging houdt.


Hier vinden we ook wederom een hek met een overstapje maar ook een bordje Geen Toegang. Ditmaal eens lezen waarom: “Van 1 maart tot 1 juli geen toegang i.v.m. broedseizoen”. Duidelijk, daar moeten we natuurlijk respect voor hebben. Wel jammer, want achter het hek is nog een heel stuk van de route te wandelen, inclusief een trekvlot. In de zomer nog maar een keer terug dus.

We lopen dan maar de andere kant op de terugweg richting de parkeerplaats. Ik noem dit maar het Ganzenpoeppad, want daar ligt het letterlijk vol mee. Gelukkig stinkt het niet en kunnen we genieten van de zompige grond onder onze voeten, de kikkers in het water en het heerlijke zonnetje die schijnt.


Aan het einde van het Ganzenpoeppad klimmen we weer over het hek. Vanaf hier lopen we via een onverhard pad terug richting de parkeerplaats. Ondertussen genieten we nog van de bloemen, insecten en vlinders langs het pad.

We zien aan onze linkerkant ook nog een stukje bos om doorheen te wandelen. Maar die ligt vlak langs de weg welke inmiddels een stuk drukker is dan een uur geleden. We lopen daarom het pad uit, terug naar de auto en naar huis.

Hier vind je de Nespolder:

Parallelweg, 2861, Bergambacht (Vanaf Krimpen: Op de N210 rechts op de rotonde naar Berkenwoude. Vanaf de ander kant uiteraard links op de zelfde rotonde)
Parkeren: Er is een kleine parkeerplaats net voorbij het bosje, te bereiken vanaf de Parallelweg.
Tip! Draag kaplaarzen of goede (waterdichte) schoenen. En neem een verrekijker mee om vogels te spotten.
Meer info: klik hier

Travelers' Map is loading...
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest