Naarden-Vesting

We hadden zin om een klein stukje te wandelen, maar dan een keertje niet over modderige paden in het bos. Een fort leek ons leuk dus reden we naar Fort Uitermeer, maar helaas was de toegang gesloten. Het fort lag vlak bij het Muiderslot, daar kunnen we vast wel een rondje wandelen. Maar helaas was zelfs de toegang tot de tuinen gesloten. Toen ineens zagen we dat het schitterende Naarden-Vesting ook vlakbij is. Een heel dorp zal vast niet gesloten zijn om te wandelen toch?


Het antwoord op de vraag is natuurlijk makkelijk te raden. Je bent een artikel over ons avontuur in Naarden-Vesting aan het lezen. Dat kan natuurlijk alleen als we echt een avontuur beleefd hebben. Een avontuur die ons overigens niet helemaal vrij hield van modderige paden.


We kozen de kortste wandelroute, de rode. Die gaat over de vestingwal en dwars door het centrum van de vesting. Met vestingwal hadden wij alleen gehoopt dat het de stenen muren waren, maar het was de buitenste vestingwal, wat eigenlijk een soort bos is. We hadden onze nieuwe casual (barefoot stijl) schoenen aan van Belenka, dus toen we een modderig heuveltje tegen kwamen hebben we niet helemaal de route gevolgd.

Er was gelukkig ook een verhard pad en voor de rest van de wandeling hebben die toen gevolgd. En toen hadden we ook een veel beter zicht op de vesting in plaats van de snelweg aan de andere kant.


De wandeling gaat helemaal naar de andere kant van de vesting, een flinke optelling voor de stappenteller. Het is gelukkig een mooie wandeling, maar we zijn wel blij dat we nu eindelijk de vesting van binnen kunnen gaan bekijken.


Grachten met grachtenpandjes, de binnen vestingwal, bruggen en kanonnen. Het enige wat het ontsiert zijn de auto’s die het zicht belemmeren. We besluiten de winkelstraat door te wandelen, wat achteraf gezien niet de juiste kant was voor de route. Het is een ontzettend leuke straat, met mooie oude gebouwen. Of het mooier is dan wat we eigenlijk hadden moeten zien? Geen idee, maar met wat we wel gezien hebben heb ik geen spijt dat we verkeerd liepen.


Als we weer aan de andere kant van de vesting zijn ontdekken we wat deze vesting zo bijzonder maakt. Want in tegenstelling tot wat een prijs voor mooiste vestingstad van het jaar 2021 zegt, is dit een vestingstad die 100x zo mooi is. Alles klopt gewoon, de vestingwallen, het haventje, de oude huizen, de kerk, het arsenaal, de toegangspoorten, noem maar op. Alles was er nog in volle glorie, in tegenstelling tot de vestingstad van het jaar 2021.


Als laatste lopen we door misschien wel het allermooiste gebouw van de hele vesting, De Utrechtsepoort. Een plaatje die al 100.000en keren door toeristen is gemaakt. En terecht, deze poort is schitterend en moet je gewoon voor altijd met je meenemen.

We lopen door de poort en vervolgens langzaam terug naar de auto. Enorm genoten hebben we van de wandeling en waren heel blij dat we naast het Arsenaal even gebruik konden maken van een openbaar toilet. We waren immers al een flinke tijd onderweg.

Hier vind je Naarden-Vesting:

Kerkpad 7a, 1411 PW Naarden
Parkeren: Wij parkeerden bij Abri 1411GK Naarden, hier start ook de wandelroute. Er zijn echter meerder routes en parkeerplaatsen in en om de vesting.
Meer info over de vesting klik hier

Travelers' Map is loading...
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest