Landgoed & Waterpark Het Lankheet

Bij ons is het traditie dat de jarige mag kiezen wat we die dag gaan doen. Pauline koos op haar verjaardag voor een bezoek aan Zwolle en een dag later was het mijn beurt om te kiezen. Ik koos voor een plek die al lang op mijn verlanglijstje staat, maar 2+ uur rijden vanaf huis ligt. Landgoed Het Lankheet, met zijn bijzondere Waterpark.


Na een rit van 2 uur komen we aan bij het Landgoed. Nee geintje, het was maar een kwartiertje rijden vanaf Camping Lolotte waar we deze zomer kampeerden. We parkeren, pakken onze spullen en gaan op pad.


Aan de start van onze wandeling worden we begroet door een konijn met gigantische oren, die heel nieuwsgierig naar ons was.


We wandelen door een lekker dicht begroeid bos met smalle paadjes. Maar vooral ook met heel veel rust en daar houden we van. De wandeling brengt ons naar een oude watermolen.

De watermolen


De Oostendorpermolen (zoals de watermolen heet) bestaat uit 2 gebouwen aan weerzijde van de rivier met aan beide zijden een waterrad. Het is een mooi stukje historie wat perfect bewaard is gebleven. Helaas zagen we het waterrad niet in actie. Ernaast zit en restaurantje, De Watermölle waar je even kunt stoppen en wat eten en drinken. Maar wij hebben onze eigen boterhammetje mee en onder het genot van kletterend water genieten we even op dit plekje.

Als we verder lopen komen we nog meer waterwerken tegen. Grote houten schotten die in vroegere tijden de stand van het water konden regelen. Maar tegenwoordig? Een grote elektrische pomp onder de brug over de Buurserbeek. Deze ontdekte ik toen ik even naar beneden liep om naar het water te kijken en er een oorverdovende brom van onder de brug hoorde komen. Terwijl op de brug je nauwelijks door had dat er iets gebeurde.


Na de watermolen wandelen we voornamelijk over brede zandpaden met hoge bomen, bloeiende bloemen en hier en daar een veld vol met bloemen. We zien ook in de verte een soort hut waar rook uit komt. Geen idee wat het is, maar op zo een plekje zou ik wel kunnen wonen. Maar we zijn vooral benieuwd wanneer we nou bij het Waterpark komen.

Het Waterpark


We voelen dat we in de buurt komen want ik zie een plas water met een brug die ik herken van foto’s. En een stuk verder vinden we 2 kunstwerken die lijken op één van de kunstwerken in het waterpark. We kunnen hier door het poortje een wandelpad op, maar de route die we volgen gaat rechtdoor. We besluiten de route te volgen, die zal ons toch echt wel langs het waterpark brengen?


Niks is minder waar, na een stukje lopen staan we ineens weer op de parkeerplaats. Hier kijken we nogmaals op de kaart en ontdekken dat we er bijna waren, maar onze route net er letterlijk langs langs ging en niet er doorheen langs. Maar we gaan niet weg zonder het waterpak gezien te hebben, dus na een slokje water lopen we terug.


En het is de extra wandeling meer dan waard. We wandelen het Pieter Vereijken pad door het waterpark en we komen uit bij de “Kidney Pools”. Dit is waarom ik hier graag heen wilde, deze grote vijver vol met vissen en stap stenen naar de overkant. We nemen even plaats op de tribune om te genieten van het uitzicht en wat lekkers. Maar we gaan naar de overkant natuurlijk, over de stapstenen en door de tunnel naar de andere kant.


Ok ok, we liepen niet zo snel naar de overkant, we namen onze tijd om te genieten en foto’s en filmpjes te maken.


Als we dan toch echt door de tunnel zijn komen we in een moerasbos terecht. Heerlijke plek en weer heel anders dan wat we hiervoor gewandeld hebben. Aan het einde van dit stukje klimmen we een hele hoge trap op.


We staan op een hele hoge dijk met daarop het bekendste kunstwerk van het Waterpark, de boog. Of hoe heet het eigenlijk? Geen idee, maar indrukwekkend is het wel. We lopen het pad af langs grote water zuiverende rietvelden. En je raadt nooit waar we uit komen. Bij de kunstwerken die we eerder passeerden en vanaf het pad waar we eerder niet voor kozen.

Nu zit de wandeling er dan toch echt op en we lopen het laatste stuk naar de auto. Het waren een hoop stappen, maar elke stap de moeite waard.

Hier vind je Landgoed & Waterpark Het Lankheet:

Oliemolenweg, 7480 AE Haaksbergen
Parkeren: Je kan net over de Lankheterbrug aan je rechterzijde parkeren. Of aan de Watermolenweg vlakbij de Watermolen.

Meer info over Landgoed Het Lankheet: klik hier
Meer info over het Waterpark: klik hier

Travelers' Map is loading...
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest