Lac du Ballon

Terwijl we naar de top van du Grand Ballon klimmen genieten we van het uitzicht en tegelijkertijd speuren we de omgeving af naar andere interessante plekjes. Er is veel moois te zien in de omgeving maar ons oog valt op een meer aan de voet van de berg waar we op staan. Het meer heet toepasselijk Lac du Ballon.


Zoals we gewent zijn van Frankrijk is er veel te weinig informatie te vinden op internet. Het is onduidelijk of we met de auto bij het meer kunnen komen. Het lijkt er namelijk op dat de weg erheen meer off-road is en tenminste 2 uur rijden. We kiezen dus voor een parkeerplaats bij Ferme-Auberge du Haag en een afdaling te voet.


Nim (hier nog 7 jaar) gaat voorop en begeleidt ons naar beneden. Er is een pad, maar het is een uitdagend pad. Smal, rotsachtig, soms steil en op één punt moeten we zelfs een klein stroompje over steken. De natuur hier is ongerept en mooi, ontzettend mooi. Alleen jammer van de vele vliegen.


Het is hier zo ongerept dat je zelfs zo nu en dan over een omgevallen boom moet klimmen. Wat vanaf boven naar beneden gezien een klein eindje leek blijkt toch al een hele wandeling te zijn langs een steile bergwand. De hele afdaling neemt ongeveer 1,5 uur in beslag.


Als we eindelijk beneden zijn laten we de koelte van het bos achter ons en stappen we in het heerlijke zonnetje. We komen zoals verwacht op een onverharde weg, maar geparkeerd aan deze weg staat een mooie Volkswagen T2 camper. Ok het is dus toch niet onmogelijk om hier te komen, als een oude camper het kan dan moet onze auto het zeker kunnen.


We hebben nog niet gelijk een plekje om aan het water te zitten. Dus we lopen wat over het pad totdat we een paadje tegenkomen verder naar beneden, naar de oever van het meer. We konden door de bomen heen al zien dat het een mooie meer was maar eenmaal aan de oever staan we versteld.


Het water is licht en kristalhelder met een groenblauwe kleur. Het enige wat ons weerhoudt van zien wat er in het diepste van het meer zit is de reflectie in het spiegelende water.


We vinden een mooi plekje om lekker even uit te rusten. Het meer is een beschermd gebied, dus zwemmen en recreëren in het water is helaas niet toegestaan, terwijl we best wat verkoeling kunnen gebruiken. Nim wilt heel graag even het water in en we laten hem dan ook maar eventjes met zijn voetjes een beetje in het water, dat kan geen kwaad.


In een meer zo groot en ongerept zal het vast wemelen van leven. Terwijl we op de oever zitten tuur ik in het water, mijn polariserende zonnebril haalt de meeste glinstering weg dus ik kan bijna alles zien. Waar ik grote scholen met forellen had verwacht zie ik niets, geen eens een klein visje. Maar als ik wat dichterbij mijn voeten kijk zie ik ineens wel leven. Een paar salamanders kruipen in de schaduw over de bodem, super gaaf. En terwijl Nim door het water loopt zie ik kleine Baarsjes weg schieten, je ziet ze haast niet omdat ze dezelfde kleur hebben als de bodem.


Ok genoeg gezeten, tijd om weer terug te gaan. Terwijl we zaten hebben we ook even Google Maps bestudeert en een andere route gevonden terug naar de auto. Een route die ook aangeraden wordt voor fietsers. Een langer route, maar in onze verwachting dus een stuk minder heftig zal zijn om terug de berg om te lopen.

Als we bij het pad aankomen zien we dat hier tevens een parkeerplaats is waar meerdere auto’s staan. En ernaast? Jawel hoor een verharde weg helemaal tot de oever van het meer. Achjaah ik vond persoonlijk de afdaling te voet toch veel leuker en Nim en Pauline overigens ook. Alleen ik weet bijna zeker dat ik de enige ben die terug omhoog ook leuk vond, ondanks dat het inderdaad een stuk makkelijker was dan naar beneden.

Hier vind je Lac du Ballon:

68610 Lautenbachzell, Frankrijk
Parkeren: 68610 Geishouse, Frankrijk (langs de D431) voor de start van de afdeling. Of aan de oever van het meer.
Onze wandelroute vind je op hier RouteYou

Travelers' Map is loading...
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest