Kabouterbos Landgoed Moermond

Toen we hoorden van een kabouterbos op een landgoed met een eeuwenoud slot in perfecte staat waren we meteen enthousiast. Dat is iets wat we moeten zeker weten moeten ontdekken en aangezien het vandaag droog zou blijven gingen we gelijk op pad. Op pad naar het Kabouterbos op Landgoed Moermond bij Renesse en vlak bij het strand.

Kabouterbos deel 1


Onderweg naar Renesse is een klein zonnetje gaan schijnen, maar schijn bedriegt. De thermometer geeft 5 graden aan en er waait een hele stevige koude wind. Maar zolang het niet regent hoor je mij verder niet klagen.


Bij de ingang van het Kabouterbos zijn 2 deurtjes in de bomen. We kloppen aan om te kijken of er iemand is maar er wordt helaas niet open gedaan. Dan gaan we maar gewoon in het bos kijken wie er allemaal thuis is. En daar vinden we de eerste kabouter, maar die heeft geen tijd voor ons want is druk bezig met het opzetten van nieuwe bosverlichting.


Dan gaan we maar naar zijn buren toe die zo te zien ook buiten bezig zijn. Zo te zien hebben deze kabouters hun bomen met elkaar verbonden met een gigantische brug, heel gaaf. Ik vraag de kabouter die lekker in het zonnetje zit met een bekertje drinken hoe ze zoiets gaafs hebben gebouwd. Maar of mijn kaboutertaal is roestig of er zat iets extra’s in zijn beker drinken, want ik begreep niet veel van zijn verhaal. Iets met reuzen?


Er wonen hier een heleboel kabouters en om die allemaal door het bos te vervoeren hebben ze een heuse trein. Nim mag ook even een ritje meerijden van machinist Tom.


Hoewel het bos nog kaal is door de winter hangt er dankzij de kabouters een gezellige sfeer in het bos. Maar ook de sneeuwklokjes die nu in bloei staan helpen om wat meer sfeer aan het kale bos te geven.


Als we verder lopen komen we 2 kabouters tegen die denk ik verstoppertje aan het spelen zijn.


En iedereen weet natuurlijk dat kabouters ontzettende dierenvriendjes zijn. Het is dan ook niet vreemd dat we onderweg meerdere dieren tegen komen. Zoals een konijntje, een uil en een eekhoorn. We komen ook nog langs een rust plek waar we even wilde stoppen. Maar helaas paste alleen Nim zijn billen in de kleine kabouterstoelen.

Met aan de ene kant bos en aan de andere kant rietvelden kan je natuurlijk al raden dat het hier best nat en drassig kan zijn. Gelukkig hebben ze onlangs de meeste paden voorzien van houtsnippers waardoor je goed kunt wandelen. Maar net de laatste 5 meter van dit stuk moesten ze nog doen en was ontzettend drassig. Maar goed dat we de juiste schoenen aan hebben. Voordat we terug op de oprijlaan van het Landgoed komen vinden we nog een kabouterkasteel. Maar deze kabouters hebben een probleem want hun kasteel is half ingestort. Nim kijkt nog of hij het kan repareren, maar we hebben niet het juiste gereedschap bij ons.

Slot Moermond


We lopen over de oprijlaan richting Slot Moermond, een eeuwen oud en bijzonder slot. Want waar de meeste kastelen na 1x verwoest te worden verloren gaan is Slot Moermond zelfs 2x volledig verwoest in veldslagen. Maar 3x is scheepsrecht want het nieuwste slot heeft sinds de 16e eeuw weten te overleven en doet nu dienst als trouw en feest locatie. Maar we gaan nog niet door naar het slot, want we zien aan onze linkerkant dat er een deel 2 is van het Kabouterbos.

Kabouterbos deel 2


Deel 2 is gelijk ook een wandeling rond het slot zodat je het van alle kanten kunt bewonderen. Maar hoewel het slot er schitterend uit ziet geldt dat niet voor alles in het Kabouterbos. De kabouters lopen een beetje achter met het onderhoud en sommige dingen zijn jammer genoeg helemaal kapot.


Voor kabouters uit andere bossen is er altijd een plekje beschikbaar op Camping Moermond. En zelfs nu in de winter komen kabouters van heinde en ver om hier te kamperen. Ze boden ons nog aan om ook een nachtje te blijven, maar helaas zijn de tent en caravans net iets te klein voor ons.


Dit 2e deel is mijn favoriete deel. De natuur in dit deel van het bos is ruiger en hier wonen veruit de meeste kabouters. Vroeger leerde ik dat kabouters in paddestoelen woonde, maar dat bleek niet helemaal te kloppen. Hier wonen ze in bomen, pompoenen, glazen tuinhuisjes en zelfs op hutje op een vlot in het water.


Wat ik niet wist is dat er zelfs in de wereld van kabouters vroeger oorlog werd gevoerd. Want waarom zou je anders een groot stenen kasteel bouwen midden in het bos? Ze waren helaas druk bezig met het vee naar binnen te brengen dus er was geen tijd voor een rondleiding.


Als we verder lopen belanden we perongeluk midden in een bruiloft. Gelukkig zijn de kabouters heel vriendelijk en mogen we toekijken hoe ze elkaar het ja-woord geven. Maar hierna houdt het kabouterbos toch bijna op en richten we ons blik weer op het slot.

Slot Moermond

Het slot is na zijn 3e poging niet direct zo groot geworden, het is door de jaren heen aangepast en uitgebreid. En als je goed kijkt dan kan je precies zien wat.


We lopen nog even een rondje over de binnenplaats van het slot. Maar buitenom het schitterende slot en een hele oude muur die wellicht van het 1e of 2e slot is geweest, is er verder niets te zien of doen. Dat geeft helemaal niets, want voor mij is het slot al voldoende. Mijn fantasie slaat gelijk op hol en beeld zich in hoe hier vroeger ridders, jonkvrouwen en edellieden rond liepen.


Brrrr het is koud, die harde wind blaast elk beetje warmte van de zonnestralen weer weg. Tijd om weer terug naar huis te gaan. Als we over de oprijlaan terug lopen zie ik ineens iets vliegen. Het is een gigantische roofvogel. Ik heb helaas geen telelens dus je ziet hem op de 1e foto bijna niet zitten in het midden. Maar in de 2e foto zie je hem wel net wegvliegen. Ik heb thuis want onderzoek gedaan en kom tot de conclusie dat we een Zeearend hebben gezien.

Brasserie Zeerust & Renesse strand


Maar we gaan nog niet naar huis. We moeten plassen dus we rijden naar een leuk tentje onder aan een duin. Brasserie Zeerust, een gezellig oud bruin cafe. Het is super rustig dus we besluiten om ook gelijk maar even wat te eten, het is immers al lunchtijd geweest. Eindelijk weer eens een heerlijke uitsmijter en Pauline en Nim delen een bordje friet. Als we zijn opgewarmd en onze lunch op besluiten we om nog even de duin over te gaan.


Nim is dolgelukkig om op het strand te zijn, hij vraagt al maanden om weer eens naar het strand te gaan. Hij kijkt is enthousiast over de hoge golven, rent rondjes over het zand, maakt zandengeltjes en zandtekeningen. Maar na weer lekker afgekoeld te zijn op het strand is het toch echt tijd om weer naar huis te gaan.

Al met al was het heerlijk om er even uit te zijn. Het Kabouterbos was leuk, maar er moet nodig onderhoud plaats vinden om het ook leuk te houden en het waard te zijn om er een eindje voor te rijden.

Hier vind je Kabouterbos Landgoed Moermond:

Laone 10, Renesse
Parkeren: Wij stonden bij Parkplatz Renesse Innenstadt, vanaf hier loop je er gemakkelijk heen. Maar blijkbaar mag je ook in de berm van de oprijlaan parkeren.
Meer info over Slot Moermond klik hier

Travelers' Map is loading...
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest