Duingebied Solleveld

Als je lekker naar het strand gaat sta je er vaak niet bij stil dat er achter die berg zand (de duinen) een hele wereld van kwetsbare en zeldzame natuur schuil gaat. Natuur die vaak ook nodig is om het drinkwater van miljoenen te zuiveren.

Geen wonder dus dat de toegang tot deze gebieden ten alle tijden gereguleerd wordt en alleen is toegestaan tegen een kleine prijs. Voor toegang tot Solleveld betaalden wij € 2,- per persoon.

We moesten goed zoeken naar de ingang van het Solleveld, de ingang is goed verstopt. Dankzij Google maps vonden we de route via Landgoed Ockenburg en het Hyacintenbos over modderige paden naar de ingang (onderaan het artikel vind je een iets gedetailleerdere beschrijving).

Zoals gewoonlijk gingen we vroeg op pad om de drukte voor te zijn. En totaal onverwacht scheen er een prachtige zon die ons de bijzondere natuur in het gebied op een hele bijzondere manier liet zien.

De toch al kronkelende bomen langs de zanderige paden werden door het gele zonlicht extra benadrukt en door de mist konden we genieten van een mooie lichtshow.

Genieten van het heerlijke zonnetje, de geuren die vrijkomen door de dauw die verdampt en de stilte, de ongelooflijke stilte. Alleen als je heel goed luisterde hoorde je soms in de verte een auto rijden en hoe verder we het gebied in liepen hoe stiller het werd.

En dan te bedenken dat je op loopafstand zit van Den Haag, één van de dichtstbevolkte steden van Nederland.

Dit hek zijn we overigens 2x langs gekomen, want het was niet heel duidelijk hoe de route nu liep. Eerst volgende we pijlen de ene kant op en ineens stonden de pijlen weer terug naar waar we vandaag kwamen. Uiteindelijk hebben we een richting gekozen en bleek de route gewoon 2 richting verkeer te zijn en in een “rondje” over het gebied te gaan ongeacht welke kant je op liep. Hoort er allemaal bij als je gaat ontdekken.

Vanuit het bos loop je de vlaktes op waar ook heide groeit. In augustus en september moet dit vast een oase van paars/roze bloeiende pracht zijn. In de verte zie je de Westerduinen waarachter de Noordzee zich schuil houdt.

Er schijnen ook witte/schimmel paarden los te lopen in dit gebied en ik hoopte ze op de vlaktes te zien lopen, maar helaas hebben we in ons hele rondje geen paard, drol of hoefafdruk gevonden.

Bomen, struiken, gras heide en natuurlijk… water. Want daar draait dit hele gebied om, vers water wat gefilterd wordt door de natuur om als helder schoon drinkwater de waterleidingen van Dunea (de beheerder van dit gebied) in te stromen.

Je vindt daarom ook een aantal enorm grote plassen met kristalhelder water. Zo helder dat ik, bij de linker foto, onder mijn voeten 3 gigantische snoeken zag rondhangen, samen met scholen van kleinere visjes. Het water valt ook in de smaak bij een zwerm Aalscholvers (rechter foto).

Toen we bij dit veld aan kwamen en nog steeds geen paarden zagen besloten we om langzaam terug te lopen. We waren immers al 2 uur aan het wandelen en hier nog omheen lopen werd ons teveel van het goede.

De terugweg ging door weer een ander soort bos, met nog grotere bomen met nog dikkere takken met grotere kronkels. Heerlijk om tijdens één wandeling zoveel verschillende dingen te zien.
De zon stond inmiddels wat hoger, maar ik weet zeker dat dit bos nog mooier was het een laag hangend zonnetje.

Eenmaal weer door de ingang naar buiten, door het Hyacintenbos richting Landgoed Ockenburg zien we dat we op de heenweg iets gemist hebben. Een grote speeltuin! Ondanks 2,5 uur wandelen had Nim nog voldoende energie over om los te gaan. Konden wij mooi even op een bankje uitrusten en onze boterhammetjes opeten.

Hier vind je het Solleveld:

Monsterseweg 2, 2553RL Den Haag
Parkeren op de parkeerplaats bij Landgoed Ockenburg (het adres navigeert hierheen).
Meer info: Klik hier

Belangrijk! Vergeet niet je tickets te reserveren op de website van Dunea (klik hier), zo voorkom je dat je het gebied niet in komt door drukte.
De natuur is kwetsbaar en zeldzaam, blijf daarom op de paden, laat geen afval slingeren. Zie je afval rondslingeren, neem het dan mee.

Travelers' Map is loading...
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.
Wandelroute naar de ingang van het Solleveld:

1: Vanaf de parkeerplaats wandel je richting het Landgoed, loop tot het (grote) informatiebord van Zuid-Hollands-Landschap over het landgoed.
2: Ga hier links af een smaller pad op en blijf deze volgen (aan je linkerkant zie je een riviertje) je passeert een huisje/bungalow aan je rechterkant.
3: Je komt bij een bruggetje, ga rechtdoor over de brug, recht voor je zie je de speeltuin, ga vervolgens links over het 2e bruggetje het Hyacintenbos in.
4: Eenmaal over het bruggetje ga je rechtsaf en vanaf hier loop je alsmaar “rechtdoor”, aan je rechterkant zie je uiteindelijk een vakantiepark met chalets, huisjes en tenten.
5: Aan het einde van dit pad vind je de Ingang naar Duingebied Solleveld.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest