Chateau Bouillon

Omdat we onze website pas in 2020 zijn begonnen zijn een hoop van onze avonturen van daarvoor nooit verschenen op de site. Daarom probeer ik zo nu en dan eens terug te kijken naar mooie avonturen van jaren geleden. Zo stuitte ik op de foto’s van Chateau Bouillon uit 2017 en herinnerde me meteen weer hoe fantastisch dat kasteel was en hoe graag ik er nog een keer heen zou willen. Wandel met ons mee terwijl ik me dit avontuur in de Belgische Ardennen nog probeer te herinneren.


Natuurlijk begint ons avontuur onder aan een berg. Want elk kasteel die vroeger van enig nut was lag op de meest tactische plek en dat betekende dus bovenop een heuvel of een berg. Nu hadden we ook een groot deel de berg op kunnen rijden met de auto en onszelf de wandeling omhoog met een (nog net) 3 jarige kunnen besparen. Maar dat deden we natuurlijk niet.


Dit zijn nou het soort plekken waar ik graag een beetje entree betaal om binnen te mogen kijken. Want daardoor kunnen dit soort plekken ook blijven bestaan en kan Nim later zelf eventueel ook nog eens terug. En met dit indrukwekkende kasteel is het behoud nog belangrijker, want voor zover ik kan beoordelen is dit meer dan 1000 jaar oude bouwwerk nog helemaal intact. En wat is het een prachtig bouwwerk, zo jammer dat we dit soort dingen niet meer bouwen anno 2020. Als we binnen komen dan zijn we net op tijd om het einde van de vogelshow te zien met een stel hele mooie vogels. Als de show is afgelopen is het tijd om het kasteel te verkennen.


Wat ik altijd gaaf vindt om te zien is hoe ze gebruik maakten van de berg zelf om het kasteel te bouwen. Elke gebouw en elke muur bevat wel een stuk rots waar ze de rest op en omheen hebben gebouwd. Maar wat dit kasteel o.a. zo gaaf maakt is hoe groot het is en hoeveel van de historie ze hebben weten te bewaren om tentoon te stellen.


Ik hou van dit soort plekjes en kan hier wel uren rond dwalen. Ik fantaseer er dan op los over de ridders en hun kastelen. Maar als je zelf niet zo een rijke fantasie hebt kan je ook gewoon langs komen tijdens één van de evenementen die volledig in middeleeuwse stijl zijn. Maar helaas hebben we geen uren om rond te dwalen. Onze keuze om met een bijna 4 jarige helemaal naar boven te lopen, was misschien toch niet zo slim. Nim heeft het niet zo naar zijn zin en zodra we alles tenminste één keer gezien hebben is het tijd om af te dalen.


De afdaling blijkt ook nog eens het hoogtepunt te zijn van ons bezoek. Want we gaan niet naar beneden via de zelfde weg als we kwamen, maar langs een pad aan de zijkant van de berg. Hier zien we wat dit kasteel extra bijzonder maakt. Waar we het kasteel eerst binnengingen is gebouwd over een rivier die de berg op deze plek in 2en splitst. De ‘oprit'(geen idee hoe ik het ander moet noemen) en het poortgebouw worden verbonden met een gigantischte stenen brug. Dit is toch wel het allermooiste aanzicht van elk kasteel die ik ooit heb gezien.


Maar heel veel tijd om er bij stil te staan hebben we niet. Nim heeft er genoeg van en het lukt ons niet om hem nog langer zoet te houden. Of het nou kwam door de wandeling omhoog of hij gewoon zijn dag niet had zullen we nooit weten. Maar goed, we zijn er geweest en hebben genoten. Vanaf de brug in het dorpje kijken we nog één laatste keer naar het gigantische kasteel voordat we weer in de auto stappen.

Hier vind je Chateau Bouillon:

Esplanade Godefroid 1 – 6830 Bouillon – Belgium
Parkeren: Voor de actievelingen op één van de parkeerplaatsen beneden in dorp. Voor de rest, in de straten rond de ingang van het kasteel.
Meer info over Chateau Bouillon klik hier

Travelers' Map is loading...
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest