Bunkerroute De Punt

Het is tijd voor wat vader en zoon tijd deze zaterdag. Het is niet heel bijzonder weer, maar het regent tenminste niet. We hebben zin in wat beweging, maar niet te veel en iets bijzonders, maar niet cliché. We vinden bij Ouddorp iets wat aan al deze eisen voldoet, Bunkerroute De Punt. Een wandeling door een netwerk van bunkers uit WO II, die onderdeel waren van de Antlantikwall, midden in de schitterende duinen van Ouddorp.


Een klein bunker langs de weg verraad waar we moeten zijn. We parkeren de auto een stukje verder en gaan te voet op pad. We beklimmen de duinen en genieten van het uitzicht. Er hangt een hele dikke mist, wat het uitzicht extra bijzonder maakt.


We hebben het bunker gevonden en beginnen aan de genummerde route van 1 t/m 15. Veel van de bunkers zijn uitgegraven en ‘opgeknapt’. We turen uit een mitrailleurnest in de verte, gluren in donkere bunkers en dwalen door ondergrondse gangen.


De soldaten die deze bunkers jaren lang hun thuis noemden konden uiteraard veel meer van de bunker zien dan wij. Maar zij hadden waarschijnlijk weer niet zoveel groen in en rond hun bunkers waar wij nu van kunnen genieten.


Wat een gigantisch netwerk van bunkers is dit, we ontdekken de ene na de andere. Volgens mij wilde iemand ervoor zorgen dat er niemand hier een voet aan wal zet. Er is zelfs een klein bunker met de geschutskoepel van een tank erop, daar moest je zeker voor oppassen.


We genieten met volle teugen bij het ontdekken van alle hoekjes en gaatjes van dit bunkercomplex. We speculeren samen over wat er in elke ruimte heeft gezeten. En gelukkig hangen op veel plekken borden om te lezen of ons vermoeden klopt.


Een bunker is natuurlijk niet compleet zonder (gigantische) kanon. Nim oefent alvast even met richten, je weet nooit of dat ooit van pas komt.


We zijn inmiddels een uurtje verder en we alle bunkers gezien. We hebben lekker een beetje bewogen, maar niet teveel en we hebben iets heel bijzonders gezien wat ontzettend ver van elke cliché af staat.

Maar we gaan nog niet naar huis. Naast het kleine bunker langs de weg zagen we een betonnen vlonderpad en we zijn ontzettend benieuwd waar het heen gaat. Nou die gaat letterlijk een meer door (ja door, niet over).


Maar dat is een avontuur voor een ander keertje. We testen nog even de waterdichtheid van onze schoenen. Mijn voeten bleven droog en die van Nim werden een klein beetje nat. Nu we dat weten is het tijd om lekker naar huis te gaan.

Hier vind je Bunkerroute De Punt:

De Punt, Ouddorp
Parkeren: Langs de weg kunnen een paar auto’s staan. Als je een stukje richting Brasserie Zeven/Oasis Beach Resort rijdt kun je ook daar gewoon makkelijk parkeren.
Meer info klik hier of hier

Travelers' Map is loading...
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest