Wandelroute Panbos

De winter is niet altijd de meest ideale tijd om te genieten van de pracht in de natuur. Althans niet als je volop wilt genieten van bloeiende planten en groene blaadjes. Nee in deze periode moet je de schoonheid in de natuur op een andere manier bekijken. Schoonheid vindt je nu meer in vormen, contrast of licht. En langs de Wandelroute door het Panbos bij Bosch en Duin gingen we hier vandaag naar op zoek.


Hoewel Nim de afgelopen maanden vaker geen dan wel zin had in een wandeling, kregen we vandaag geen enkele klacht. Vanaf de eerste stap was hij aan het rennen springen en liedjes zingen. Daar waren we natuurlijk ontzettend blij mee want een wandeling is leuker als iedereen het naar zijn zin heeft.


Heuveltje op en heuveltje af, Nim blijft maar rennen en rennen en rennen. En alles met een grote glimlach op zijn gezicht. Tot nu toe bevalt de wandelroute in het Panbos prima. Het is een mooi bos en voor een winter periode nog ontzettend groen. De meeste bosgrond is begroeid met felgroen mos en door de vele naaldbomen is ook het bos geen kale boel. Het blijkt dus minder noodzakelijk te zijn om schoonheid te vinden op een andere manier.


Maar ondanks het mooie bos houden we onze blik open voor meer dan gewoon mooie natuur. Zo vinden we bijvoorbeeld meer dan één holletje in de grond. Ik vermoed van een vos, maar ben geen expert.


Een klein stukje in de wandeling vinden we een open vlakte met lekker veel zand. En op deze vlakte vinden we een boom die onze missie van vandaag dubbel en dwars laat slagen. Of beter gezegd we vinden de wortels van een boom die hoog boven het zand uitsteken. De kronkelende wortels zijn een bijzondere verschijning die je niet vaak tegen komt. We klimmen in de boom, of eigenlijk onder de boom en genieten van het heerlijke zonnetje.


Het zand is Nim zijn favoriete plek dus zijn vrolijkheid groeit en groeit. Hij wilt heel graag tikkertje met me doen. Hoewel ik totaal niet van rennen houdt stem ik in en samen rennen we rondjes over het zand en tikken elkaar om de beurt.


Als ik uitgeput ben van het rond rennen gaat Nim nog lekker even door met rennen en rollen in het zand. Maar als ook hij moe wordt kruipt ie nog lekker even op schoot bij mama, die lekker onder de boom zat te chillen. We kijken nog even toe hoe meer kinderen, maar vooral hoe heel veel honden, ook lekker aan het spelen zijn op deze plek.


Maar we waren hier voor een wandelroute door het Panbos dus het is tijd om de rest van onze wandelroute van 3km te lopen. Net als op het eerste deel van de route wandelen we door een prachtig bos. Vol met grote bomen, groene bomen, kale bomen, rechte bomen en kronkelige bomen.. Hoewel het bos de stormen van afgelopen tijd goed heeft overleeft ligt er her en der toch een boom om en ook het pad ligt vol met sporen van de storm. Maar ik loop hier 100x liever over gevallen takken en dennenappels dan over een stuk asfalt.

Hier vind je het Panbos:

Jozef Israelslaan 7 Bosch en Duin
Parkeren: Op bovenstaand adres kan je gratis parkeren, hier start ook de wandelroute.
Meer informatie over de wandelroute klik hier

Travelers' Map is loading...
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest