Vlinderwandeling & speelbos // Kattenbos

Wie Bosland kent weet dat er veel te zien en beleven valt, meer dan je in één midweekje vakantie kan ontdekken. We gaan naar Wandelen door de bomen nogmaals op pad voor nog een wandeling vol met kunst. Nim en ik gaan de Vlinderwandeling doen in het Kattenbos en nemen dan ook gelijk een kijkje in het Speelbos die daar midden in ligt.

Vlinderwandeling


We hebben Pauline voor dit avontuur (vakantie)thuis gelaten en Nim neemt de regie van dit avontuur in handen. Als we eerst de route bepalen lopen we naar het eerste en meest kenmerkende kunstwerk, vlak naast de parkeerplaats. Een enorme mooie vlinder op een, volgens Nim, klokhuis van een appel. Op de foto’s op internet is het klokhuis nog super glimmend metaal, maar inmiddels is het klokhuis verweerd. Persoonlijk vindt ik hem zo ook veel mooier, past beter in de natuur. En hoe toepasselijk is dit één van de weinige plekken waar we nog bloeiend Duifkruid aantreffen.


Nim heeft zin in de wandeling, hij heeft bepaald dat we de route rechtsom volgen en eerst door het hutje heen lopen. In het hutje roept hij heel hard IEWW en wijst omhoog. Boven ons hoofd lijkt het vol te zitten met spinnen en spinnenwebben. Als we nog eens goed kijken zien we wat het echt is. Boven ons hoofd hangen slierten van ijzerdraad met kleine vlindertjes eraan.


De wandeling is maar 2,5km lang en we weten dat het speelbos ergens midden in de route zit. Nim had uitgevogeld dat we ergens één van de paden linksaf moesten nemen, maar welke? Het eerste pad die we kiezen brengt ons helemaal naar de andere kant van de route, oeps. We passeren nog een kleiner pad, maar lopen door naar het volgende kunstwerk langs de route. Hier ligt een grote vlinder op de grond en kan je schommelen onder een vlinder. Maar we willen heel graag het speelbos vinden dus we lopen een stukje terug en gaan het smalle pad in.

Speelbos Kattenbos


En ja hoor daar zien we het aan onze rechterkant, weer dezelfde kunstwerken van takken die we ook bij de Lommelse Sahara zagen en langs de weg vlak bij Fietsen door de bomen. Is dit dan het speelbos? Terwijl ik een foto maak ben ik Nim al kwijt, die is alle tunnels aan het verkennen. Vanuit de tunnels hoor ik dingen als, Wauw en Cool.


Zo nu en dan weet ik Nim te fotograferen als hij door één van de openingen in de tunnels kijkt.


Dan ineens heeft Nim een idee, hij wilt fimpjes maken terwijl hij door de tunnels heen loopt. Dus met mijn telefoon in de hand gaat hij op pad. Ik hoor hem ook praten maar heb geen idee wat hij precies aan het filmen is. Het blijken hele leuke filmpjes te zijn en Nim praat ook tegen de camera over wat hij aan het doen is. En alsof hij nog niet genoeg geoefend heeft voor een carriere als Youtuber wilt hij nog een keer door de tunnel, maar dan in de selfie stand. Dit filmpje is nog veel leuker geworden.

Hoe gaaf dit ook is, ik denk niet dat dit het speelbos is en als ik later nogmaals op de website van Bosland lees kom ik erachter dat het hele bos het speelbos is, dus ook alle elementen van de vlinder wandeling. Nu snap ik waarom het woord speelbos precies in het midden stond.

Vlinderwandeling deel 2


Als ik Nim eindelijk weer mee krijg ontdekken we nog veel meer speelelementen van dit speelbos. Achter een bankje tegenover de heide zien we een cocon met een soort verrekijker erin. Nim kan er net niet bij dus ik moet hem optillen om te kijken. Wat we zien? Dat moet je voor jezelf ontdekken. En een stuk verder vinden we nog meer speelelementen om lekker even te klimmen en klauteren.


Het is al bijna etenstijd dus we besluiten de wandeling snel af te maken en weer naar het huisje te gaan. Daar is de wandelroute het alleen niet helemaal mee eens. Hij serveert ons namelijk nog een plekje die we niet over kunnen slaan, een mooi meertje. We besluiten te gaan kijken en fantaseren samen of hier misschien een zee-monster kan leven. We vinden geen zee-monster maar we zien wel iets aan de overkant wat ons wederom weerhoudt van opschieten. Aan de overkant van het meer staat een muurtje met daarin gekleurde bollen. Het doet niet veel behalve staan, maar het ziet er wel gaaf uit. Maar oplettende Nim ontdekt dat er in sommige bollen een verrassing schuilt.


We peuteren ons los van het meertje voordat het zee-monster ons opmerkt. Verder langs het pad vinden we nog vlindereitjes, kunnen we door de grond lopen. Terug bij het begin zien we dat we één heel bijzonder insectenhotel over het hoofd hadden gezien. Wat bijzonder is want we zijn er vlak langs gelopen. En dan nu gauw terug naar het vakantiehuisje, want het is etenstijd en we hebben reuze honger gekregen.

Hier vind je Vlinderwandeling & Speelbos Kattenbos

Zandstraat 28, 3920 Lommel
Parkeren: Op bovenstaande adres kan je parkeren.
Meer info over het Speelbos klik hier
Meer info over de Vlinderwandeling klik hier

Travelers' Map is loading...
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest