Vakantie in Nationaalpark Hoge Kempen

Al tijden wachten we op een goed moment om de nieuwe tent te pakken en te gaan kamperen. Maar het bleef koud in de nachten en winter kampeerders zijn we niet. We hadden ons vizier op de mei vakantie gezet, dan zou het vast warm genoeg moeten zijn. En een tijdje leek het de juiste kant op te gaan, maar plots veranderde het weer en waren de nachten weer ijskoud.

We wilden er ontzettend graag even tussenuit in de mei vakantie. Dus de zoektocht naar een leuk en betaalbaar plekje was begonnen. Na veel zoeken, vergelijken en twijfelen vonden we iets wat ons de moeite waard leek. Glamping Resort Europarcs Hoge Kempen, in Belgie.

Maandag: Verjaardag, Bios & Vertrek


Voordat we op vakantie gaan moeten we eerst nog iets heel belangrijks doen. Het is namelijk 2 mei en je weet wat dat betekent. Nim is vandaag officieel 9 jaar! Hoera! We hebben het op zondag uitgebreid gevierd maar vandaag was er toch nog een kleinigheidje. Naast een klein kadootje stond een bezoekje aan de bioscoop op de agenda, op verzoek van Nim. Dus voordat we echt op vakantie gaan kijken wij nog even The Bad Guys.


Maar dan zijn we toch echt klaar om te vertrekken. Het is ongeveer 2 uur rijden, mits we in één keer door rijden.


Maar in één keer doorrijden doen we niet want we moeten nog één laatste verjaardag belofte inlossen. Nim mag kiezen wat we lunchen dus stoppen we onderweg bij de McDonalds. We zijn bij Best, wat betekent dat we per abuis stoppen bij de beroemde McDonalds in jaren 50 stijl. Ziet er veel gezelliger uit dan de moderne restaurants van tegenwoordig. Na een ‘lekker’ hapje eten gaan we weer op pad.


Als je je afvraagt of je al in België bent dan weet je zeker dat je er nog niet bent. Want als je in België bent dan weet je het. En nee ik heb het niet over de beroemde slechte wegen, want dat clichè is minder waar dan je denkt. Nee je merkt het aan alles wat je ziet naast de wegen. Je merkt het aan de manier waarop de natuur groeit, de plaatsing van de huizen en de winkels met eigen parkeerterrein langs doorgaande wegen. Maar er hangt ook gek soort rust. Je merkt het eigenlijk aan alles. En ondanks dat je zo dichtbij huis bent heb je echt het gevoel dat je weg bent.

Na een heerlijke rit arriveren we in het Glamping Resort Hoge Kempen, waar we mogen verblijven in een Bos cottage (sjiek woord voor Stacaravan). Maar de naam is wel terecht, want we reden door een bos, arriveerden in een bos en we verblijven in een bos.


Wat een heerlijk plekje hebben we uitgezocht. Een prachtig groene omgeving met hoge bomen. We horen niets anders dan onze mede-gasten, vogels en geritsel van bomen. De rest van de dag doen we niets anders dan genieten van buiten. En ohja een klein boodschapje in de supermarkt in het dorp, want er moet toch ontbeten kunnen worden. Als het te fris wordt gaan we lekker naar binnen en gaan we spelen met Nim zijn verjaardagskado.

Dinsdag: Stokkenmannen & sjouwen met boodschappen


Wat een heerlijke plek om wakker te worden. Het enige wat we horen is vogeltjes en wat bouwverkeer. Terwijl we thuis door overlast toch snel binnen blijven, zitten we hier vanaf het eerste bakkie koffie buiten.


Maar we blijven niet lang plakken. De Nationaal Hoge Kempen is een schitterend gebied met ontzettend veel te ontdekken. Meer dan we waarschijnlijk in een midweek kunnen proppen. Waar we tot nu toe ook reden, overal is het groen. Snelwegen, dorpen, steden, alles.

Stokkenmannen route:


Het eerste avontuur op de planning is een zoektocht naar Stokkenmannen in Kattevennen. Een fantastische speurtocht door een mooi bos met bijzondere ontmoetingen. Lees hier het hele avontuur.


Voor het eten gaan Nim en ik nog even een rondje over het park doen. Nim wilde heel graag de speeltuin bij het restaurant even zien. Terwijl we lopen moet hij ineens plassen, gelukkig staat midden op het veld een sanitair huisje voor de kampeerders (die er nauwelijks zijn). Mannen en vrouwen gescheiden? Nooit begrepen.


Na ons avontuur deden we opnieuw een boodschapje, er moest immers ook in de avond worden gegeten. We moeten helaas de boodschappen wel vanaf de parkeerplaats tillen naar onze bos cottage. Dat is de prijs die je betaalt voor een betaalbare vakantie op een prachtig park. Het park is nog volop in ontwikkeling en vandaag werden de wegen opnieuw geasfalteerd. Maar doordat we de hele dag weg waren hebben we er helemaal niks van gemerkt.

Woensdag: Bergbeklimmen, Beestige boel & vliegtuig gooien


Dinsdag avond bewerk ik de foto’s van ons Stokkenman avontuur, maar het is pas woensdagochtend als ik het artikel echt af heb. Nadat we langzaam zijn opgestart en pakken we onze spullen weer voor weer een dag vullend programma vol avontuur.

De beklimming van Terhills


Ons tweede avontuur is een bergbeklimming. We gaan naar Terhills waar de hoogste oude mijn terril één van de mooiste panorama’s in België oplevert. Misschien zelfs wel de mooiste. Lees hier het hele avontuur.

Het Beestige Boel bos:


Als we de berg weer zijn afgedaald en een kort bezoekje hebben gebracht aan de Decathlon hebben we nog geen zin om naar huis te gaan. We zoeken nog een klein speelbos op in de buurt om nog wat meer te wandelen en spelen. Lees hier meer over dit speelbos.


Als we terug bij het park komen ontdekken we dat de nieuwe weg nog steeds niet open was. Terwijl was gezegd dat we alleen op dinsdag niet met de auto het park op konden. Nim gaat aan de slag met het tekenen van de dingen die hij op onze avonturen heeft gezien. Pauline gaat lekker haken in het zonnetje. En ik bewerk de foto’s van onze avonturen vandaag. Maar na het eten is het nog even tijd om naar het veld achter onze cottage te gaan.


Het is altijd fijn om een veld te hebben waar je even kunt spelen. Wij brachten een piepschuim (stunt) vliegtuig mee, die we voor slechts 3 euro bij de Zeeman haalden. We hebben er ontzettend veel lol mee en hoe vaker we hem gooien hoe beter het gaat. Achter ons zie je dat ze op dit deel van het park nog volop bezig zijn het park af te maken.

Donderdag: Op blotevoeten, animatie & rondje park


Donderdag begint ook weer lekker rustig. Ik maak een artikel af, Nim tekent en Pauline haakt. Even rustig opstarten is geen overbodige luxe want woensdag was uiteindelijk een lange dag.

Blotevoetenpad Lieteberg


Het weer was alles behalve voorspelbaar. Toen we vertrokken was de verwachting nog niet fantastisch, maar het weer werd beter en beter. Het was zelfs zo warm dat we nog even de Decathlon in waren gehopt voor een minder warme broek. Maar toen we op donderdag het plan hadden om een blotevoetenpad te bezoeken veranderde de voorspelling ineens van goed naar minder. Maar we besloten het er toch op te wagen en uiteindelijk bleek het een heerlijke dag te zijn. Lees hier het hele avontuur.


Na het avond eten gaan we weer even spelen het vliegtuigje. Ditmaal niet op het veld maar tussen de bomen, op de kampeerplaatsen. Er staat nu toch nog helemaal niemand, hoewel het er uitziet als een heerlijke kampeerplek. Terwijl we bezig zijn komt het animatie team langs om alle kinderen te vertellen dat er om 19:00 een show is. Tot onze verbazing is Nim helemaal enthousiast en wilt hij gaan kijken. Wij (Pauline en ik) houden totaal niet van dit soort dingen, maar Nim leek het naar zijn zin te hebben. Hij deed actief mee, zelfs toen ze aan het einde nog even gingen dansen.

Glamping Resort Europarcs Hoge Kempen


Na de animatie maken we nog even een rondje over het park. Het is ontzettend rustig nog, veel huisjes zijn leeg. Dat zal waarschijnlijk komen doordat het park nog volop in ontwikkeling is. Eerder werd de weg opnieuw gedaan en achter op het park zijn ze nog een heleboel mooie huisjes aan het realiseren. Tiny houses, chalets, cottages, glamping tenten, dubbeldekker tenten, maar ook gewoon kampeerplaatsen. En dat alles in een super mooie groene omgeving. Speeltuin, animatie, restaurantje en een zwembad aan de overkant. Wat wil je nog meer? Nou nog een keer terugkomen. Maar dan met ons eigen opblaasbare vakantiehuisje op één van de kampeerplaatsen.

Vrijdag: We gaan nog niet naar huis, nog lange niet


Vrijdagochtend hangt er een dikke mist op en rond het park. Alsof moedernatuur ons verteld dat we hier moeten blijven en de wereld daarbuiten niet meer bestaat. Ik zou hier heel graag blijven. We vonden natuur om elke bocht, rust in elke minuut en avontuur onder elke steen. Nationaalpark Hoge Kempen wil ik beslist vaker heen.


Maar het is onvermijdelijk, we moeten toch echt ons bos cottage verlaten en naar huis. Of toch niet? We kunnen in ieder geval nog wat uitstel gedrag vertonen. Stap 1: zoek een Hypermarché op om nog even lekker op je gemakje boodschappen te doen. Ik ben geen extreme consument, maar een bezoekje aan de hypermarché is één van mijn guilty pleasures. We nemen mijn favoriete brioche brood mee, ingeblikte ravioli, lekkere en bijzondere smaken chips en nog wat dingen die we thuis nodig zullen hebben.

Stap 2: Zoek een Multimovepad op in Leopoldsburg


En omdat ik (zoals gebruikelijk) echt nog geen zin heb om naar huis te gaan, zoeken we nog een leuk plekje op de route naar huis. Zo belanden we bij een Multimovepad in een mooi bos nabij Leopoldsburg. Lees hier meer over dit avontuur.

The End

Maar na dit avontuur is het dan toch echt tijd voor de onvermijdelijke rit naar huis. Met frisse tegenzin maken we de laatste rit en moe maar voldaan komen we weer thuis aan.

Hier vind je avontuur in Nationaalpark Hoge Kempen:

Glamping Resort Europarcs Hoge Kempen: Molenblookstraat 64, 3690 Zutendaal, België
Meer info over dit vakantiepark klik hier
Meer info over het Nationaalpark Hoge Kempen klik hier

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest