Top 10 avonturen // van 2020

Het jaar zit er weer bijna op, tijd om de balans op te maken en terug te blikken op een bijzonder jaar.

Dit jaar lanceerden we midden in de intelligente lockdown onze website, niet de meest gunstige periode zou je denken, maar we wilden jullie juist nu helpen om leuke plekjes te vinden om er toch even (verantwoord) op uit te gaan.

We hebben niet zoveel avonturen kunnen beleven als we hoopten, maar desondanks hebben we toch een aantal mooie avonturen beleefd in Nederland, maar ook in Frankrijk.

We blikken terug op het jaar met onze Top 10 avonturen van 2020!

10: Het Wed

Een plek waar we graag nog eens heen zouden gaan is Het Wed bij Bloemendaal. We zijn hier in januari geweest en hadden het enorm naar onze zin. Een meer midden in de duinen, waar vind je dat nou? Tot dusver alleen maar kunnen fantaseren hoe dit gebied eruit ziet als alles groen en is en in bloei staat, vast nog mooier dan in de winter.

Wil je meer weten? Lees dan hier het avontuur die wij beleefden.

9: Woudrichem

Een mooi vestingstadje waar we elk jaar minstens één keer terug komen is Woudrichem. Rondje wandelen over de groene vestingmuren, een lekkere bakmix kopen bij Korenmolen Nooitgedacht, een ijsje halen bij de ijssalon en een bakje kibbeling eten aan de kade voordat we langs het water weer terug wandelen naar de auto.

Hier parkeren wij voor een bezoek aan Woudrichem:

Jacoba van Beierenstraat 1 4285 BP Woudrichem

8: Uitkijktoren Herperduin

Eén van de hoogtepunten (letterlijk) dit jaar was de Uitkijktoren bij Herperduin. Als je deze hoge toren durft te beklimmen wordt je beloont met een waanzinnig uitzicht over de omringende natuur (waar je ook ontzettende mooie wandelingen kan doen).

We bezochten de toren in Januari, nog voor al het corona gedoe dus. Ik kan me voorstellen dat er op dit moment maatregelen zijn genomen rondom het beklimmen van de toren.

Hier vind je Uitkijktoren Herperduin:

Schaijkseweg 10, 5373 KL Herpen
Meer info: Klik hier

7: Schijnvliegveld De Kiek “SF37 Kamerun”

Toen we op zoek waren naar bijzonder plekjes waar we niet met half Nederland tegelijk zouden lopen kwamen we via een onverharde weg uit bij dit bijzondere plekje. Openlucht museum/kunstwerk met een bijzonder verhaal. Het is niet alleen een enorm fotogenieke plekje, maar ook een les in WW2 geschiedenis.

Wil je meer weten: lees dan hier het avontuur die wij beleefden.

6: In het hol van de leeuw

In de zomervakantie gingen we lekker kamperen in Overijssel, nabij Ommen. In deze omgeving vindt je enorm veel mooie natuur en één van die plekjes is de Lemelerberg.

Op deze ‘berg” bevindt zich “In het hol van de leeuw”, een ontzettend gaaf speelbos vol met speeltoestellen, hangmatten, tunnels, speelhuisje, picknicktafels en dingen om op te klimmen.

Wil je meer weten? Lees dan hier het avontuur die wij beleefden.

We zijn op de helft. Wat vond je van de avonturen tot zover? We horen graag of je ook eens op één van deze plekken bent geweest in de reacties onder dit artikel.

Maar voordat je bij de reacties komt is het eerst tijd om de Top 5 te onthullen!

5: Belevenisboerderij Schieveen

Een plek waar we op warme dagen in 2021 zeker naar terug gaan is Belevenisboerderij Schieveen. Een heerlijke natuurspeeltuin waar kinderen zich urenlang kunnen vermaken met spelen in en met de natuur en het water.
En aangezien het een boerderij is heb je er ook geiten, kippen, moestuin en bloementuin.

Wil je meer weten? Lees dan hier het avontuur die wij beleefden.

4: Huttopia de Roos

Toen werd aangekondigd dat in de zomer de sanitair op campings weer open mocht en vakantie in eigen land weer mogelijk werd hebben we 5 minuten later direct een plekje op Huttopia de Roos geboekt, zodat we dit jaar sowieso er even tussenuit zouden kunnen.

Maar goed ook dat we zo snel waren, want niet veel later was de camping voor de rest van het seizoen volgeboekt!

Als je ons volgt weet je inmiddels wel dat wij van natuur houden en dat is voor ons ook de reden om de afgelopen 7 jaar elk jaar op een (andere) Huttopia camping te staan in Frankrijk.
De Roos is de eerste Huttopia camping in Nederland en opende dit jaar voor het eerst zijn hekken, dus deze camping stond bovenaan ons wensenlijstje.

En het was een goede keuze waar we geen spijt van hebben gekregen. Wederom een camping in het groen, met rust en ruimte en de Huttopia spirit waar wij zo van houden.


We hadden een plekje aan het vliegerveld, dus elke ochtend startten we met vrij uitzicht over een veld waar de mist opsteeg en zwermen vogels heen en weer vlogen terwijl we een lekker potje koffie zette.

En tijdens het avondeten konden we sport kijken, er werd namelijk elke avond een slagbal wedstrijd georganiseerd op het veld.

We gaan nog schrijven over de campings die we bezoeken, dus hou de website in de gaten voor meer over o.a. deze camping.

Hier vind je Huttopia de Roos:

Beerzerweg 10, 7736 PJ Beerze
Meer info: Klik hier

3: Kaysersberg

Ik hoor je denken, dit ziet er niet uit als Nederland en dat klopt. Kaysersberg ligt namelijk in de Vogezen in Frankrijk.

We ging deze zomer ook een weekje naar de Vogezen en hier troffen we een plaats aan die niet alleen een hele mooie naam heeft 😉 maar er ook nog eens als een sprookjes dorp uitziet.
Alles in dit dorpje was mooi, zelfs de etalages van de verschillende leuke winkeltjes.

De meeste toeristen gaan naar Colmar voor de mooie gekleurde huizen, maar in de Vogezen heb je meerdere dorpjes zoals Kaysersberg die veel mooier zijn en waar niet op elke foto 100 toeristen te zien zijn.

Meer info: klik hier

En als je er dan toch bent dan maak je natuurlijk ook de klim naar het kasteel die over de stad en valei waakt.

Hier vind je Kaysersberg:

Kaysersberg 68240 Frankrijk

2: Lac du Ballon

De mooiste plekjes zijn vaak het moeilijkst te bereiken, zo ook dit kristalheldere blauwgroene meer onder aan de voet van Le Grand Ballon in de vogezen.
Na een afdaling van een uur, over smalle onverharde paadjes door een schitterend en divers bos kwamen we aan bij dit schitterende meer.

We konden wel een duik gebruiken, maar dit meer blijft niet zo mooi omdat toeristen er lekker in rond kunnen spetteren dus dat ging helaas niet.

Ok, we hebben Nim wel even lekker met zijn voeten in het water gelaten om een beetje te genieten na de lange tocht. Ik had verwacht hele grote vissen te zien zwemmen, maar naast een salamander en 2 kleine baarsjes was er weinig beweging te zien in het water.

Achteraf bleek het meer toch niet zo moeilijk bereikbaar te zijn en was er gewoon een parkeerplaats aan de oever van het meer. Maar om daar te komen hadden we een uur langer in de auto gezeten en niet de mooie afdaling gehad naar het meer.

Hier vind je Lac du Ballon:

68610 Lautenbachzell, Frankrijk
Voor onze wandeling parkeren bij: Ferme-Auberge du Haag
Hier vindt je een bord waarop de route naar het meer staat aangegeven.
Voor de terugweg kan je, als je wilt, een deels iets makkelijkere route kiezen. Deze start bij de parkeerplaats, gebruik hiervoor gewoon google maps.

Leuk dat je helemaal tot hier bent gekomen met lezen, je bent vast benieuwd wat ons nummer 1 favoriete avontuur van 2020 gaat zijn. Lees dan snel verder!

1: Le Grand Ballon des Vosges

Het is geen geheim dat wij van bergen houden, het zal je dan ook niet verrassen dat ons favorietste avontuur een klim is naar de top van de hoogste berg in de Vogezen, Le Grand Ballon.

Het was een echt avontuur. Het pad was smal, steil, vol met losse stenen en voor het grootste deel zonder reling. Toen ging het halverwege de klim ook nog eens heel hard waaien en regenen en moesten we toch even schuilen en wachten tot het op klaarde.

Bovenop de top staat heel toepasselijk een gebouw in de vorm van een ballon. Hier bovenop de berg waaide het ontzettend hard, maar het uitzicht was waanzinnig mooi.

Aan de linkerkant van de top konden we gelukkig uit de wind zitten en het zonnetje was doorgebroken. Het lag vol met opgestapelde steentjes, dus ook wij maakten ons eigen stapeltje stenen.
De weg naar beneden via de andere zijde van de berg was uit de wind, in de zon en over een breed en gemakkelijk pad (goh alweer).

Hier vind je Le Grand Ballon des Vosges:

68360 Geishouse, Frankrijk
De parkeerplaats bevindt zich t.h.v. La vue des Alpes.
Voor nog fanatiekere wandelaars is er eerder een parkeerplaats en de langere klim naar de top via de andere zijde van de berg.

Dit was onze Top 10 avonturen van 2020!

Ondanks alle beperkingen kijk ik terug op een jaar met mooie avonturen. Op naar een nieuw jaar met hopelijk meer vrijheid om te ontdekken.

Ik ben heel benieuwd welk avontuur uit onze lijst jouw favoriet is, maar ook wat jouw eigen top 10 van 2020 is. Laat het ons weten in de reacties hieronder.

Groetjes, Kay

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest