Tips voor er op uit met kinderen

Wij vinden niets leuker dan er samen met Nim op uit gaan en hem de echt belangrijke dingen in de wereld te laten ervaren. En jij waarschijnlijk ook, want dat is de reden waarom je hier nu bent. Maar hoewel Nim het gelukkig ook geweldig vindt, is het niet altijd even makkelijk om hem mee te krijgen. Want hoewel we vaak naar een speelbos o.i.d. gaan, we gaan ook vaak gewoon de natuur in om te wandelen. Of naar bijzondere plekjes die niet direct aantrekkelijk klinken voor kinderen. En niet alles ligt naast de deur.

Met vallen en opstaan hebben we in de afgelopen jaren geleerd wat werkt en wat niet werkt. In dit artikel wil ik je daarom meenemen in een aantal dingen die ons helpen om de deur uit te komen, de autorit te overleven en de uitjes voor iedereen gezellig te houden.

Maak er een verrassing van

Soms is de deur uit gaan een grote hindernis, binnen is er immers zoveel leuks te doen. Je kan doorzetten en erop vertrouwen dat het een leuke dag wordt of zorgen voor een beloning door middels van iets lekkers mee te nemen.

Maar wat bij ons vaak veel beter heeft gewerkt is het een verrassing te maken wat we gaan doen. De spanning en nieuwsgierigheid van niet weten zijn dan genoeg om voor Nim om als eerste in de auto te zitten.
Uiteraard zorgen we er dan wel voor dat het (meestal) een uitje is speciaal voor Nim, zodat het ook echte een verrassing is en we hem vaker op deze manier de deur uit krijgen.

Maar ik moet eerlijk zeggen, als we zeggen dat we naar het speelbos gaan is het niet nodig om er een verrassing van te maken.

Voor ieder wat wils

Wandelen is saaaaai. Tja kinderen houden toch meer van spelen dan van gewoon wandelen. Heb je wel zin in een wandeling kijk dan eens naar speciale routes voor kinderen. Dit zijn routes die of vol zitten met leuke speelobjecten, dingen om te ontdekken of grappig bewegwijzering (of allemaal). Zoals bijvoorbeeld de zoektocht naar Woudy, Het Grave Ravenpad en het Joekelbos.

Maar soms laten we Nim ook gewoon de kleur van de route kiezen en geven we hem de leiding over het vinden van de paaltjes en de juiste route. Dat vindt hij dan geweldig en wij kunnen ons dan focussen op foto’s maken en filmpjes

Maar wat we ook doen om het voor iedereen leuk te houden is afwisseling. Waarom één uitje doen als je er ook 2 kunt doen (of 3). Eerst lekker wandelen of iets bezichtigen en daarna nog even naar een leuk speelbos of leuke speeltuin. Of achteraf iets lekkers halen als kleine beloning kan ook wonderen doen

Maar we doen ook weer niet ieder weekend iets wat perse iedereen leuk vindt. We genieten er ook van om iets te doen wat iemand anders, waar we ontzettend veel van houden, heel erg leuk vindt.

De reis is onderdeel van het avontuur

Wie ons een beetje volgt heeft vast wel door dat wij vaak lange ritten maken op zoek naar nieuwe uitjes. Mij doe je er absoluut een plezier mee om een lang eind te rijden. Maar om gewoon maar in de auto te zitten en niks te doen is voor mijn medepassagiers vaak wel wat minder aantrekkelijk (vooral op de snelweg).

Eén van de meest voor de hand liggende oplossingen bij hele lange ritten (bijvoorbeeld als je op vakantie gaat) is dat Nim lekker een filmpje mag kijken. Deden we eerst met een portable dvd speler en een grote map DVD’s. Maar sinds je bij de meeste streaming diensten kan downloaden voor (tijdelijk) offline kijken gebruiken we gewoon de tablet.

Maar meestal genieten we ook tijdens het autorijden gewoon van elkaars gezelschap. Zo verbinden we de telefoon met de autoradio om lekker muziek te luisteren. Wat ik dan leuk vindt is als we om de beurt het volgende liedje mogen uitkiezen. Maar wat hier ook lang een succes was is de ANWB achterbank bingo, een set bingokaarten met allemaal dingen die je onderweg kunt tegen komen.

Maar als je een mooie route rijdt dan is het soms ook gewoon heerlijk om uit het raam te staren en te genieten van alles wat voorbij komt. Zet daarom ook eens de snelwegen vermijden aan op je navigatie en dan ontdek je gegarandeerd heel veel moois en zelfs leuke nieuwe plekjes voor een volgend avontuur.

Hier of daar maar altijd met elkaar

Als we op pad zijn maken we heel veel foto’s en vaak ook filmpjes. Dat doen we omdat het leuk vinden, maar daar gaat ook veel tijd in zitten. Het doel van er op uit gaan is echter wel om samen een leuke tijd te hebben, dus is het belangrijk dat je een balans behoudt in het foto’s maken, filmen en met elkaar zijn.

Een makkelijke manier om dit te doen is uiteraard om gewoon af en toe even de camera te laten voor wat het is en niet van letterlijk alles een foto willen maken. Maar een nog betere manier is om het filmen en fotograferen ook samen te doen. Zo laten we altijd ruimte voor Nim zijn eigen creatieve inbreng bij het maken van een filmpje of bij foto’s. We draaien de rollen soms ook gewoon om en laten het filmen en fotograferen of regiseren aan Nim over, met vaak een hele leuke of grappige uitkomst.

Maar ook hier geldt een beetje hetzelfde als in de auto. We doen spelletjes onderweg of kletsen gezellig met elkaar en uiteraard in het speelbos gaan we niet (de hele tijd) op een boomstronk zitten toekijken. En zelfs na 8 jaar is hand-in-hand lopen nog steeds een groot favoriet tijdens het wandelen.

Veel plezier met er op uit gaan!

Nu je een klein kijkje hebt in hoe wij sommige dingen aanpakken heb ik je hopelijk kunnen helpen om er zelf ook meer en plezieriger op uit te gaan. Maar elk kind en elk gezin is natuurlijk anders, dus wat voor ons werkt hoeft niet perse voor jouw gezin te werken. Dus hoewel onze ervaring niet perse een gouden formule is denk ik wel dat het een mooi begin is om te ontdekken wat de gouden formule is voor jouw gezin.

Als je nog vragen hebt of je eigen tips met ons wilt delen dan mag je altijd mailen of stuur een chat berichtje op Instagram

En als je nog inspiratie nodig hebt voor een leuk uitje, kijk dan eens hier.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest