Sprookjesachtig Kaysersberg

Het is de zomer van 2020 en we zijn op vakantie in de Vogezen in Frankrijk. We hebben de kano meegenomen en zijn op weg naar een meer om een rondje te varen. Het meer ligt iets voorbij het plaatsje Kayserberg hoog in de bergen van de Haut-Rhin. Eenmaal bij het meer blijkt het zo druk te zijn dat we de auto nergens kunnen parkeren. Wat nu? We besluiten om terug te rijden en een kijkje te nemen in Kaysersberg.


Onderweg naar het meer zagen we het dorpje al een beetje liggen en de oude brug en de mooie gebouwen trokken onze aandacht. Maar de belangrijkste reden om te gaan kijken was natuurlijk wel de naam. Hoe vaak kom je nou een plaats tegen die naar je is vernoemd?


Er is veel te zien in de Elzas en naast de natuur zijn de oude dorpjes toch wel het allermooist. Iedereen kent Colmar en Riquewhir, maar nog maar weinig toeristen hebben Kaysersberg ontdekt. En dat is mooi voor ons want hierdoor genieten wij in alle rust van mijn naamgenoot.


We genieten van de gigantische forellen in de rivier en de smalle knusse straatjes. De authentieke vakwerkhuisjes zijn allemaal in mooie kleuren geverfd en behangen met bloemen en planten. Het ene huisje is nog mooier dan de andere. De bakkerij en diverse winkels hebben authentieke gedecoreerde gevels. Het is hier net alsof je in een sprookje wandelt en er elk moment iets bijzonders kan gebeuren.


In het midden van het dorp staat uiteraard ook een kerk, een grote kerk. Hoe klein het dorp ook is in Frankrijk, een kerk hebben ze altijd. Al sinds ik zelf met mijn ouders op vakantie ging was het traditie om met mijn vader een kijkje te nemen in mooie en bijzondere kerken. Een traditie die ik samen met Nim en Pauline zelf voortzet. Niet omdat we gelovig zijn, maar omdat we genieten van de imposante gebouwen en de enorme rust die je er kunt vinden.


Waar we ook komen we kijken altijd even achter het gordijn. Net buiten het centrum van een stadje ontdek je pas echt of een dorpje zo authentiek is als het lijkt. Sommige dorpjes hebben een mooi centrum voor de toeristen, maar zijn verder saai. Kaysersberg daarentegen niet, je vindt dezelfde huizen en sfeer in bijna elk straatje. Buiten het centrum vind je wel wat meer asfalt, maar dat is niet meer dan logisch.

Chateau du Schlossberg


Hoog boven het dorp ligt een kasteel, Chateau du Schlossberg. Het is warm en we zijn moe van het ontdekken van het dorpje, maar een kasteel bekijken laat je niet aan je voorbij gaan. Aan de rand van het centrum kan je met een trap naar de top.


Als we bij het kasteel aankomen hebben Pauline en Nim het wel gehad. Ze ploffen neer in de schaduw terwijl ik nog hoger klim naar de top van het kasteel. Aan de ene kant zie ik het dorpje aan de andere kant een gigantische wijngaard. Met (zo ontdek ik later) nog een wandelpad, maar helaas krijg ik Pauline en Nim niet zover om nog meer te wandelen.

Met tegenzin neem ik afscheid van mijn kasteel en dorp en stappen we weer in de auto terug naar de camping.

Hier vind je Kaysersberg:

68240 Haut-Rhin, Frankrijk
Parkeren: 12 Rue du 18 Décembre, 68240 Kaysersberg, Frankrijk (maar er zijn nog minstens 4 andere parkings)
Meer info over Kaysersberg klik hier

Travelers' Map is loading...
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest