Spelen en wandelen in ’t Mastbos

De laatste dag van de vakantie is aangebroken en we hebben geen zin om hem binnen door te brengen. We hebben zin in groen en een klein beetje spelen. Voor groen heb je in de winter een bos met veel naaldbomen nodig. Dan is het Mastbos een perfecte plek, het dankt zijn naam namelijk aan de lange naaldbomen die vroeger voor de masten van schepen werden gebruikt. En er is ook een speelbos.

Speelbos Boeverijen


We konden geen korte wandelroute vinden dus thuis stippel ik zelf een korte route uit met RouteYou. Het speelbos Boeverijen heb ik onderdeel gemaakt van de route. Als eerste lopen langs de wachters en door de poorten van het Speelbos.


Na de poorten komen we bij een waterplas met klimparcours. Het is redelijk fris en het parcours ziet eruit alsof de kans op vallen groot is. Tot onze grote spijt gaan we er dus niet overheen maar lopen we er langs en het bos in. Maar hier ontdekken we dat er nog veel meer te spelen is en mijn uitgestippelde route gaat er per toeval precies langs.


Touwen om over te klauteren, palen om in te klimmen. Maar het leukste is misschien nog wel een hut bouwen met gevallen takken of lekker bouncen op omgevallen bomen.


Als we onze route verder vervolgen komen we langs een grote cirkel met daarin een kabelbaan. Yes, dat is toch altijd wel één van de favorieten op elke speelplek. Maar als we daarna verder lopen dan is het op wat klimpalen na gedaan met het spelen en kunnen we lekker een stukje wandelen.

Wandelen in het Mastbos


Hoewel het in de ochtend nog regende is het nu droog en schijnt er zelfs een lekker zonnetje. En een lekker zonnetje maakt elke wandeling een stuk beter. Maar het zorgt ook voor mooie licht effecten in je foto’s. En zoals je ziet is er inderdaad goud aan het eind van de regenboog.

Maar dan valt er toch nog even een klein buitje, eerst op ons hoofd en even later vlak voor onze voeten. Nooit eerder fotografeerde ik de regen vlak voor me terwijl de zon erachter scheen.


En als het buitje weer weg is genieten we weer van het zonnetje en de mooie licht effecten in de lens. Onze route gaat blijkbaar ook een stuk over een ruiterpad met grote plassen in het midden. Achjaah, onze schoenen zijn toch waterdicht.

Kabouterpad Mastbos


We zijn inmiddels halverwege, onze wandeling voert ons dus langzaam weer terug naar het speelbos. Hier komen we ineens een paar oude bekenden tegen. We zijn per abuis op het kabouterpad gestuit die we in het verleden als eens gelopen hebben. Na het begroeten van een paar van onze oude vrienden gaat ons pad weer een andere kant op.

Eeuwige laantje


Onze wandeling voert ons door wat het Eeuwige laantje heet. Een pad wat net als het Mastbos al 500 jaar bestaat. Maar als ik zo rond me heen kijk zie ik weinig bomen die me het gevoel geven in een 500 jaar oud bos te wandelen. Maar we vinden wel een boom die onze komst naar dit bos voorspelt lijkt te hebben, Nim zijn naam lijkt in de bast gegraveerd te zijn.

Na het Eeuwige laantje komen we weer terug in het speelbos. Nim rent nog wat rondjes in het bostheater en klimt nog over wat touwen. Maar dan gaan we weer lekker op huis aan.


Vlak voordat we weer bij de auto zijn valt mijn oog ineens op een vogel, of althans. Vanuit de hoek waar ik sta is deze omhoog stekende tak net een vogel. Ik moest gelijk denken aan een Zwaan, waar vind jij het op lijken?

Hier vind je het Spelen en wandelen in het Mastbos:

Bouvignedreef 5, Breda
Parkeren: In het weekend kan je gratis parkeren op de P1 en P2 Mastbos van Kasteel Bouvigne. Maar je kan ook parkeren aan de Huisdreef.
Meer info over het Mastbos klik hier
Meer info over het Speelbos klik hier

Klik hier voor onze wandelroute

Travelers' Map is loading...
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest