Speeleiland ZandZieBar

Een plek waar we al heel lang een keer heen wilden is het Speeleiland ZandZieBar in het Strandpark Slijk-Ewijk. Een natuurlijk speeleiland midden in een schitterende recreatieplas waar velen heen trekken op de warmste dagen. Maar omdat wij van rust houden besloten we om juist net voor het warme seizoen hierheen te gaan. Wat we alleen niet verwacht hadden is dat we het rijk (bijna) voor ons eigen allen hadden.


Een speeleiland is natuurlijk niet over land te bereiken, dus je hebt 3 opties. De iconische lange loopbrug, een hindernisbaan of een trekvlot kan je kiezen om het kraakhelder blauwe water over te steken. Wij begonnen makkelijk en namen gewoon de loopbrug. Het eiland voor ons ziet er enorm gaaf uit.


Het speeleiland doet de naam van het gebied, Strandpark, eer aan. Grote heuvels met zand, gras, bomen, struiken en bloemen treffen we aan op het eiland. De heuvels geven het eiland een extra dimensie, want je moet echt op ontdekking om te zien wat je hier allemaal kunt beleven. Boven op de eerste heuvel vinden we in ieder geval een gezonken schip en erachter nog meer speeltorens, zand, heuvels en gelukkig ook een kabelbaan.


Nim rent en vliegt alle kanten op. Hij gaat wel 100x van de kabelbaan op zijn Nims, dus soms gewoon zitten en soms hangend of zelfs ondersteboven. Maar we zijn omringd door helder blauw glinsterend water dus het kriebelt enorm om toch wat meer richting het water te begeven. En dat betekent dat we het water proberen over te steken via de hindernisbaan. Waar ik alleen niet op had gerekend is dat sommige delen ook door het water gingen. Nim had kaplaarzen aan dus dat ging goed, maar met mijn lage Merrell barefoot schoenen… Op mijn tenen lopend bleken ze gelukkig waterdicht genoeg om geen kletsnatte voeten te krijgen.


Terwijl ik nog een hindernis bedwing hoor ik Nim ineens roepen “Oh nee hè”. Wat blijkt, de volgende hindernis is een grote uitdaging. De ruimte tussen de touwen van de volgende hindernis is te groot voor Nim. Maar daarnaast zit het touw zo diep in het water dat zelfs Nim zijn laarzen het niet droog zouden houden. Laat staan mijn schoenen. En over de balk ernaast gaat ook niet lukken want zodra Nim zijn benen bungelen liggen zijn laarzen in het water. Jammer we waren er bijna, rechtsomkeert dan maar.


Maar we zijn nog niet klaar met het water, dus op zoek naar het trekvlot. Gevonden! Het trekvlot ligt midden in het water. Nim probeert nog aan het touw te trekken, maar helaas verplaats je dit vlot alleen als je erop staat. En het water is te diep om er even heen te lopen en veel te koud om erheen te zwemmen. Dat komt dan wel een keer als we lekker het water in kunnen duiken.


Als we nog lekker even spelen op het eiland komen we nog wat mooie houtsnijwerken tegen. Maar het is inmiddels ook lunch tijd dus tijd voor een boterhammetje. Omdat we hier zo goed als alleen zijn hebben we het beste plekje boven op één van de heuvels. Nim heeft alleen last van wiebel billen, dus lang stil zitten voor een boterhammetje is er niet bij.


Aan de ander kant van de heuvel is nog een klein strandje met aan de overkant van het water nog een klein eiland. Moon Trees Eiland staat er op de poort. Op internet las ik dat je hier real-life kan gamen. Nim zoekt hier lekker naar steentjes en oefent zijn scheer skills. Ik daag Nim vervolgens uit om steeds een stukje verder het water in te lopen. Uit zichzelf gaat ie vaak niet verder dan zijn enkels, zelfs met laarzen aan. Maar toen het water bijna tot het randje van zijn laarzen kwam vond ie het helemaal fantastisch. Dus wie weet hoef ik hem de volgende keer niet eens meer uit te dagen.


We genieten enorm van het zonnetje en de omgeving. Het enige vervelende is af en toe een fris briesje en het constante geluid van de snelweg op de achtergrond. Maar als je lekker bezig bent valt dit allemaal weg en merken we er niets van.


Mocht je me niet geloven dat het water hier kraakhelder is, kijk dan maar eens naar deze foto’s. Toen we nog een keer de hindernisbaan op gingen vroeg ik Nim om eens op zijn buik te gaan liggen en in het water te kijken. Nim was vervolgens benieuwd of het ook koud was dus stak ook even zijn handen in het water. Het is nu bijna tijd om weer naar huis te gaan. Maar eerst nog even kijken bij een paar leuke dingen die we op het strand zagen. Een houten sculptuur, zand bergen en een speelschip.


Het blijkt een heel cool gestrand schip te zijn. Met een schommelband aan de nok van de voorste steven. En een glijbaan aan de achterste steven die eindigt in het water. Natuurlijk moest Nim de glijbaan even uitproberen. Hij gleed op zijn voeten zodat hij op tijd kon gaan staan. Maar zijn timing was niet helemaal perfect, met natte billen als resultaat. En als je dan toch al nat bent, dan kan je lekker keihard in het water springen en echt goed nat worden. Nu snel naar de auto en de droge kleren aan die we mee hadden genomen.

We gaan hier zeker nog een keer terug komen als het warm is en we lekker met de voeten in het water kunnen. Dan is de Kiosk ook open voor wat lekker te eten en drinken en kunnen we wat langer blijven omdat de toiletten ook open zijn.

Hier vind je Speeleiland ZandZieBar:

Valburgsestraat 45, 6677 PC Slijk-Ewijk
Parkeren: Bij de ingang Strandpark. Kosten: € 6,- per keer. Je kan net voorbij De Pannenkoekenbakker of aan de Tielsestraat ook gratis parkeren, maar dan moet je nog een stukje wandelen.
Meer info over ZandZieBar klik hier

Travelers' Map is loading...
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest