Speelbos ’t Laer

We kregen een aanbod om een paar nachten in het Gooi te gaan logeren. Wij pakten dus onze spullen en vertrokken naar Laren om daar Oud en Nieuw te gaan vieren met zijn 3tjes. En als je er dan toch bent dan kan je maar beter gelijk de prachtige natuur gaan ontdekken. Onze eerste stop, Speelbos ’t Laer.


Hoewel de winter niet de meest ideale tijd is voor de meeste speelbossen kunnen we het toch niet laten om te blijven gaan. Er zijn speelbossen die het hele jaar super leuk zijn, dus we zijn benieuwd in welke categorie dit speelbos zal vallen. Sowieso in de categorie: Vlak naast snelweg.


Bij de ingang hangt een bord waar ontzettend veel speelmogelijkheden op staan. We komen als eerst bij het boomkronenpad en de zandvlakte, dat klinkt goed. Door alle gevallen bladeren is er van de zandvlakte in ieder geval geen spoor en als we zoeken naar een boomkronenpad (in onze beleving een pad door de boomtoppen) vinden we niets. Maar we vinden wel een waterpomp op een hoge heuvel, één van onze favoriete elementen van een speelbos. Er is zo te zien aan de opgedroogde put al een tijdje niet gepompt, iets wat bevestigd wordt door de geur van het water die uit de pomp komt. Gelukkig verdwijnt de geur na een paar keer pompen en we pompen en pompen tot het water beneden is.


Het speelbos is in ieder geval ontzettend groot en heuvelachtig. Overal liggen omgevallen bomen waar je overheen kunt klimmen en klauteren en natuurlijk kan je een mooie hut bouwen van al dat rondslingerend hout. Er is zelfs gedacht aan een stukje eductie. Eén hoekje is afgezet met een hoge muur van boomstronken met in het midden een want waar je doorheen kunt kijken. Hierachter is een hoekje speciaal voor vogels waar ook allemaal nestkasten hangen voor verschillende soorten vogels en voor vleeurmuizen. Helaas zijn alle vogels nu elders.


Geen vogels dus dan maar door naar het stompen pad, een route van boomstronken. Hier gaan we een paar keer heen en weer en maken lekker wat foto’s en filmpjes. We ontdekken nog een bruggetje en een heleboel gebouwde hutten langs deze route.


We gaan toch nog maar even op zoek naar het boomkronenpad, maar hebben geen idee wat het moet zijn. Het enige wat we vinden is een hele lange slinger aan boomstronken met wortel. Zouden ze de wortels soms bedoelen met kronen? Maar echt eroverheen lopen gaat niet want het is overgroeid met bramenstruiken. Wel vinden we een soort van paadje, die al lang niet echt bewandeld is, langs de hele slinger met boomstronken en besluiten die dan maar te volgen. Tot we weer terug bij het vogelscherm zijn.


Als we na nog geen halfuurtje spelen alweer klaar zijn om weg te gaan komen we nog langs een halve cirkel met boomstammen in de grond. Het is dat het enige ander kindje in het speelbos hier al aan het spelen was, anders hadden we nooit geweten dat dit een gigantische xylofoon is. Van links naar rechts gaan de tonen van hoog naar laag, net als een echte xylofoon. Super leuk.

Maar het is tijd om verder te gaan. Er is nog een heel natuurgebied achter het speelbos dus tijd om een mooie wandeling te maken.

Hier vind je speelbos ’t Laer:

Oude Postweg 1, Laren
Parkeren: Aan het begin van de weg is een kleine parkeerplaats.
Meer info over het speelbos: klik hier

Travelers' Map is loading...
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest