Speelbos Ordelmanskoele, Op zoek naar Woudy

Als je kampeert vlak naast de Needseberg dan is het zonde om niet even een kijkje te nemen bij het mooist wat deze heuvel te bieden heeft. En wat is het eerste waar je dan naar toe gaat met kinderen? Precies het speelbos.


Na een “lange” rit over een zandpad parkeren we de auto. We stappen uit in een ontzettend groene omgeving en beneden ons zien we het speelbos.


Waarom we graag naar dit speelbos wilde is natuurlijk wel duidelijk. Nim zijn favoriete dier is de olifant, dus een olifantenglijbaan mogen we dan niet overslaan. Via het klimparcours tegen de wand van de kuil klimmen we omhoog en daarna klauteren we door het parcours aan de top. We vinden nog een ander klimparcours en proberen ook deze nog even uit. En terwijl Nim nog lekker even doorgaat met glijden, rennen, klimmen en klauteren kijken wij lekker toe vanaf de picknick tafel.


Als we dan toch even zitten kunnen we gelijk even zoeken naar een leuke wandelroute over de berg. Maar we hebben moeite om duidelijke wandelroutes te vinden. Bij het speelbos staat toch echt een paaltje met een pijl en ernaast een plaatje met een mammoet erop. Na heel wat zoeken vinden we dan bij de VVV Neede toch eindelijk de wandelroute(s) van het mammoet bordje. “Op zoek naar Woudy” heet de route en het speelbos is er onderdeel van. De slurf van de mammoet wijst de weg, dus we gaan op pad.


We wandelen door een ontzettend groen bos, wat veel grootser aanvoelt dan het op het eerste oog leek. En volgen de mammoet paaltjes over smalle en brede paaltjes, vlak en heuvelachtig. We passeren de Uitkijktoren op de Needseberg maar weerstaan de verleiding van een extra stukje om lopen.
Op sommige paaltjes stond ook dat je bepaalde opdrachten kon maken, maar dat kan alleen met een speciaal boekje die je bij de VVV kunt halen. Wij houden het dus gezellig bij een wandelingetje.


Ik moet wel toegeven dat het af en toe even zoeken is met de route, want op één punt kruis je het zelfde pad en zie je al paaltjes voor later. En op dit punt twijfelde of we voor of na het paaltje rechts moeten. Keuze tussen een tentenkamp in lopen of een heuvel af. We kiezen de heuvel af om vervolgens rechtsaf weer de heuvel op te moeten en alsnog in het tentenkamp uit te komen.


Het tentenkamp blijkt van de Scouting te zijn, die op meerdere plekken hier in het bos, rondom een gigantische kuil, hun kamp hebben opgezet. En onze route gaat er dwars doorheen. Of toch niet? We volgen waar we denken dat de paaltjes ons heen wijzen en raken de weg kwijt. Na wat zoeken vinden we gelukkig het volgende paaltje weer.


We wandelen voor de 3e keer langs hetzelfde maisveld midden in het bos, maar gelukkig wel alle 3 keren een andere kant. En als we weer een heuveltje af gaan bevinden we onszelf weer bijna in de speeltuin.


Als we bijna weer in de speeltuin zijn valt het ons op dat er hier in het bos nog een klimparcours is die we aan het begin gemist hebben. Maar we zijn te moe geworden van het wandelen en slaan hem dus over.
In de speeltuin komt Nim zijn vriendjes van de camping tegen en ze spelen gezellig nog even samen voordat we weer terug naar de auto en camping gaan.

Hier vind je Woudy & De Ordelmanskoele:

Brummelweg 3, 7161 NH Neede
Parkeren: Wij parkeerden aan de Brummelweg, maar je kunt ook parkeren aan het begin van de wandelroute aan De Venneriet.
Meer info over De Ordelmanskoele: klik hier
Meer info over de wandelroute, Op zoek naar Woudy: klik hier

Travelers' Map is loading...
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest