Speelbos Gilze

Op zoek naar een Reuzen(speel)bos of een Smulbos? Ga dan eens naar Speelbos Gilze, want deze bestaat namelijk uit het Reuzenbos en een Smulbos. In dit speelbos hebben kinderen echt ontzettend veel ruimte om te spelen in en met de natuur. Verspreid door het bos zijn ook diverse opdrachten te vinden die je kan uitvoeren.


Altijd fijn als je welkom wordt geheten, weet je ook gelijk dat je vanaf de parkeerplaats de juiste kant op gaat. Hier vindt je ook gelijk de eerste verwijzing naar het Reuzenbos.

Onderweg naar het bos komen we de eerste (leerzame) opdrachten tegen. We leren dat je de leeftijd van een boom te weten kan komen door het aantal ringen in de binnenkant te tellen (kan dan alleen bij een boomstronk uiteraard). Bij opdracht 2 leren we hoe ver of hoog welk dier kan springen en Nim kan net zo hoog als een muis en net zo ver als een kikker springen.

Een stukje verder vinden we de volgende aanwijzing, hier staat dat we de reuzen voetafdrukken moeten volgen naar het Reuzenbos.


Nog een opdracht, tel alle reuzen voetafdrukken in het bos. Die hebben wij maar even overgeslagen, want we waren veel te benieuwd naar wat we nog meer in Speelbos Gilze kunnen doen.


In het Reuzenbos hebben we het reuzen naar ons zin. We beginnen met het pompen van water en het graven van kanalen in het zand. Een kabelbaan is ook altijd een hit bij kinderen, Nim gaat wel 100x heen en weer.


Yes! Er is ook een parcours met hindernissen in het Speelbos, die moeten we natuurlijk afleggen. En dat doen we onder het toeziend oog van een houten reus.


Het bos waar we zijn is echt lekker wild en hobbelig, perfect om heen en weer te rennen. Her en der liggen dode bomen en sommige dode bomen staan zelfs nog fier overeind. Dit geeft weer een mooie kans om te ontdekken wat er allemaal leeft in de natuur, al was het nu nog iets te koud om op insectenjacht te gaan.


Tijd voor de volgende opdracht! Hoe lang kan je een boomknuffelen? Na 10 seconden vond Nim het al wel geslaagd.


Terwijl Nim zijn boomknuffelt neem ik even de tijd om van de zon, blauwe lucht en groene boomtoppen te genieten.

Reuzenbos

Tijd om het Reuzenbos te verlaten en naar het Smulbos te gaan, maar onderweg stuitten we op een fort, compleet met loopgraven. Niet zo gek ook, reuzen hebben natuurlijk ook reuzenhonger, dus ze hebben vast een fort gebouwd om het Smulbos te beschermen tegen de hongerige reuzen. De tunnel naar het Smulbos is ook lang niet hoog genoeg voor reuzen, dus het Smulbos is veilig.


Heerlijke plek om te spelen, ik kan me voorstellen dat deze plek in de lente en zomer nog gaver is omdat dan de zijkanten van de loopgraven vol met groene of zelfs bloeiende planten zal staan.


We vinden weer een nieuwe opdracht. Vindt alle dieren in het doolhof. Dat hoef je geen 2 keer te zeggen en zelfs geen 1 keer want Nim is al vertrokken.

Smulbos

We zijn aanbeland in het Smulbos en lopen over het vlonderpad langs alle smul planten. Het is helaas nog een beetje te vroeg in het jaar om te genieten van bloemen of vruchten en ook in de insectenhotels ligt nog bijna iedereen in een diepe winterslaap.


Ook in het speelbos kan er lekker gespeeld worden, klimmen in de toren en van de brandweerstang afglijden of kruipen door de tunnel onder de grond.


Voordat we weer op de terugweg gaan worden we eerst nog getrakteerd op een privé concert op de xylofoon. Genieten!


We wandelen nog een klein stukje naar het watertje door het mooie stukje natuur. Ondanks de winter is er nog genoeg moois te vinden. Felgroen mos, bomen begroeid met algen en groene (toppen) van de naaldbomen. Onderweg vinden we een aantal Happy Stones en nemen er 2 mee om ergens anders neer te leggen en.. We laten ook ons eigen steentje achter. Ik ben benieuwd wie onze Maansteen gaat vinden en waar hij nog meer gaat opduiken.

Hier vind je Speelbos Gilze:

Nerhove, Gilze
Parkeren kan t.h.v. Nerhove 12 te Gilze, vanaf hier loop je via het fietspad naar de ingang van het speelbos.
Meer info: klik hier

Travelers' Map is loading...
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest