Spechtenpad speurtocht

Wandelen is natuurlijk hartstikke leuk en gezond. Maar kinderen hebben soms wel wat meer nodig dan gewoon een wandeling. Daarom proberen we ook regelmatig thematische wandelingen op te zoeken. Meestal kom je dan uit op een kabouterpad, maar we vonden dit keer iets anders. We deden een speurtocht langs het Spechtenpad in Boswachterij de Vuursche.


Bij de parkeerplaats staat een kistje met daarin een plattegrond voor een speurtocht naar 9 spechten in het bos. Niet dus, het enige wat we vinden is wat lege snoeppapiertjes. Maar als we zonder plattegrond de spechten vinden dan vinden we vast ook wel de route. Zo gezegd zo gedaan. Niet dus. We vonden de eerste specht, maar die vertelde ons niet welke kant we nu op moeten. Het is dus echt een speurtocht en zonder de plattegrond op zak wordt het een uitdaging om alles te vinden.


Gelukkig heeft Staatsbosbeheer een back-up plan hiervoor. De plattegrond voor de speurtocht is ook digitaal (link onderaan) te krijgen. Dus met de plattegrond op zak gingen we op pad.


We waren nog nooit in dit gebied geweest en we keken onze ogen uit. De bomen hier zijn echt gigantisch hoog! We kijken daardoor ook veel te hoog op zoek naar de spechten en hebben moeite om de 2e te vinden. Uiteindelijk vinden we hem wel, maar als het zomer was geweest en alle bomen en struiken hadden bladeren, dan hadden we hem waarschijnlijk nooit gevonden. Kan jij hem spotten op de foto’s? We vinden zelfs een bonus specht die niet op de plattegrond stond.


Bij één van de vijvers in het bos vinden we de volgende spechten. Hier ontdekken we ook dat niet alle spechten hetzelfde zijn, wat logisch is want er bestaan natuurlijk meerder soorten spechten. Maar we hadden hier wel geluk met het vinden van één van de spechten. Door het laaghangende zonnetje vonden we hem allen door het herkennen van zijn silhouet.


Via lekker modderige slingerpaadjes komen we aan bij de volgende vijver. Hier is een bankje, het is bijna 12 uur, dus mooie plek voor een boterhammetje. Als de boterhammetjes op zijn gaan we gauw weer verder, op zoek naar nog meer spechten.


Het wandelt hier ontzettend lekker, ondanks een klein beetje achtergrond geluid van de weg. Het bos is ondanks de winter heerlijk groen en begroeid. En naast spechten vinden we ook nog dierenholen en mijn favoriete boom. Dat is de drakenschubboom (laatste foto). Althans zo noem ik hem omdat de schors eruit ziet als een drakenhuis met schubben. Ik heb geen idee hoe de boom echt heet, dus als je het weet dan hoor ik het graag.


Maar als we specht nummer 8 proberen te vinden lopen we vast. De route en de paden dit stukje zijn niet helemaal hetzelfde als de plattegrond en we kunnen specht 8 nergens vinden. Maar we hadden al een bonus specht gevonden, dus als we nog 1 specht vinden dan hebben we er toch 9. En dat lukt, vlak bij de parkeerplaats vinden we de allerlaatste specht. Het was een korte wandeling, maar wel ontzettend leuk.

Hier vind je Spechtenpad speurtocht:

Boswachterij De Vuursche, Hilversumsestraatweg 16A, 3744 KC Baarn
Parkeren: Bij de ingang van het bos is een ruime parkeerplaats.
Meer info over de speurtocht klik hier
De digitale plattegrond vind je hier

Travelers' Map is loading...
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest