Rond(je) Slot Loevestein

Nederland kent vele mooie kastelen, de meesten waren om te pronken, maar sommigen hadden ook echt een belangrijke functie. Bijvoorbeeld als gevangenis of ter verdediging van de rivieren. Slot Loevestein is één van die indrukwekkende kastelen die vooral functioneel was. Toch heeft dit imposante slot een charme die je uitnodigt om te kijken.

We maakten onze eigen route om van het kasteel te kunnen genieten. Loop je mee?
De route kan je ook onderaan dit artikel te downloaden zodat je zelf op pad kunt gaan!


Aangekomen bij de parkeerplaats lopen we het laatste stuk naar de ingang van het kasteel. Het is helaas (tijdelijk) gesloten voor bezoekers dus een kijkje binnen is niet mogelijk. Dit was ons oorspronkelijke plan dus we moeten snel even iets anders verzinnen om toch te genieten van het kasteel.

Schipper mag ik overvaren

We waren hier voor het laatst augustus 2013, toen Nim een 4 maanden oud was en terwijl we een plan bedenken lopen we hetzelfde pad als toen, een lang pad langs grazende koeien.


Het pad is ‘doodlopend’ en aan het einde kom je bij de rivier. Aan de overkant één van onze favoriete vestingstadjes, Woudrichem. Maar er is een pontje die je voor een klein bedrag naar de overkant vaart.


Maar we gaan nu niet naar Woudrichem, dus we draaien ons om en wandelen via het pad terug. Je mag hier overigens vrij ronddwalen in de natuur, dus als je wilt kan je ook door het weiland wandelen. Let wel op dat je afstand houdt van de runderen. We zien het kasteel weer, maar weten nog steeds niet hoe we rond het kasteel kunnen wandelen. Online kunnen we geen wandelroutes of iets dergelijks vinden.

De Ontdekkers route: Rond(je) Slot Loevestein

Aangezien je hier (bijna) overal vrij rond mag dwalen besloten we om onze eigen route te verzinnen. Dus heb je zin in een rondje rond Slot Loevestein, volg dan hier De Ontdekkers route rond Slot Loevestein!


We starten de wandeling met ons neus naar het kasteel, aan de rechterkant zie ik een hek met een speciale overstap mogelijkheid. Deze vind je overal in dit gebied, het hek houdt de runderen, paarden en schapen binnen, maar je mag wel (vrij) rond dwalen.
We wandelen langs de oever van de slotgracht, het gras is groen en de madeliefjes staan in bloei. En vinden zelfs 2 mensen die genieten in het gras en bloemenkronen maken.

We gaan links af de dijk op, nog steeds wandelend door het gras. Links water en het kasteel, rechts water en natuur. En verder? Alleen het geluid van onze voeten en fluitende vogels.


De wandeling stelt niet teleur! We krijgen het kasteel van al zijn kanten te zien en maken mooie foto’s.


We moeten wederom over een hekje klimmen en een stukje verder wordt duidelijk waarom. In dit stuk loopt een kleine kudde schapen rond, met lammetjes. Hoe schattig, maar ze liggen wel in de weg.


Ik neem de tijd om de schaapjes te fotograferen. Eén van de schapen komt steeds een stukje dichterbij met haar lammetjes achter zich verstopt. Pauline en Nim lopen ondertussen voorzichtig om de schapen heen.

Let op! Niet alle schapen zijn blij met je aanwezigheid! Het laatste schaap die ik fotografeerde liet duidelijk weten dat we weg moesten wezen en niet bij zijn gezinnetje in de buurt moesten komen. We lopen daarom met een grote boog om het gezin heen en klimmen over het hek.

We zijn aangekomen bij het einde van de wandeling.

De Ontdekkers Wandelroute: Rond(je) Slot Loevestein

Dit is onze route. Onderaan het artikel vind je een link om de route te downloaden!

Munnikenland


Heb je nog steeds zin om te wandelen na dit rondje? Ga dan op dwaaltocht door het Munnikenland en ga op zoek naar de wilde runderen en Konikpaarden.

Hier vind je Rond(je) Slot Loevestein

Loevestein 1, 5307 TG Poederoijen
Parkeren: Er is een ruime parkeerplaats net voor het kasteel.
Invaliden kunnen doorrijden naar de parkeerplaats bij de ingang.
Meer info: klik hier

Download gratis:

Travelers' Map is loading...
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest