Rondje Laarder Wasmeer

We hebben net Speelbos ’t Laer ontdekt en hebben nog geen zin om naar huis te gaan. Het mooie van speelbossen is dat er altijd natuur is waar je achteraf (of vooraf) nog even lekker een wandeling kunt maken. We kiezen voor een bewegwijzerde route genaamd Rondje Laarder Wasmeer.


We zoeken de route stiekem even op Google op, want we hebben vandaag niet de energie om uren te wandelen. Maar er is ook regen voorspelt over niet al te lange tijd. Het is gelukkig maar 4,5 km dus dat moet lukken voordat de energie op is en de regen gaat vallen.


We zien bordjes die aangeven dat het ook een begrazingsgebied is en niet veel later zien we al een paar witte koeien. Als we een stukje doorlopen komen we vervolgens een paar schotse hooglanders tegen. En een paar stappen verder een hele kudde schotse hooglanders, verscholen in een klein dalletje. Je kan overigens niet in de buurt komen, een hek staat tussen ons en het begrazingsgebied.


We laten de koeien weer met rust en lopen het stuifzand op. Voor kinderen een grote zandbak om te spelen en rond te rennen, vooral van de heuveltjes af.


En onder aan het heuveltje staat dan natuurlijk je mama om je op te vangen en een rondje door de lucht te zwieren. Ik ben alleen wel benieuwd hoe lang we dit nog kunnen doen, aangezien Nim nog maar één kop kleiner is dan zijn moeder.


De lucht wordt steeds donkerder en donkerder, alsof het elk moment kan gaan regenen. Maar de rader beelden op onze weer-apps verzekeren ons dat het nog niet gaat regenen. Dus we nemen nog even plaats op een bankje voor een lekker slokje thee. De thee drinken we uit mijn fijne thermos fles die ik vorig jaar als kerstkadootje kreeg. Het is de Stanley PMI trigger-action travel mug en is een echte aanrader.


Genoeg uitgerust het is tijd om verder te wandelen, namelijk over een stukje heide. En hier op de heide zien we iets wat ik nog niet eerder ben tegen gekomen. Want er loopt een kudde geiten op de heide, meestal zijn dat kuddes schapen.

Maar we worden ook ineens vergezeld door een hondje en nog één en nog één en nog één tot er 5 honden rond ons heen staan. Help! Eentje gromt een beetje om zijn bal te verdedigen. Gelukkig worden de meeste honden snel door hun baasjes weer weggeroepen. Maar één kleine HotDog (dat stond op zijn tuigje) bleef ons volgen en volgen ondanks aansporing van zijn baasje om te komen. Achteraf begrepen we waarom dit gebeurde. Nim had net een snackworstje op en ik had papiertje in mijn jaszak gedaan. De honden roken natuurlijk iets lekkers.


Als we halverwege zijn vinden we eindelijk iets wat ook daadwerkelijk lijkt op een meer. Volgens het bordje zijn we nu bij het Groot Wasmeer en hoewel het een mooi plaatje is komt het niet heel groot over. Het enige wat we nu nog moeten vinden is de energie om de 2e helft te wandelen, want die is toch sneller op gegaan dan verwacht.


Toen we aan de over van het meer stonden zag ik een ‘berg’ aan overkant. Die energie moesten we snel vinden want ik kan natuurlijk een klim naar de top niet weerstaan. Eenmaal aan de voet van de heuvel overwint de wil om te klimmen de vermoeidheid. Het is gelukkig ook geen hele steile klim.


Daar staan we dan, bovenop het Uitkijkpunt bij Anna’s Hoeve (zo heet het volgens een bordje). Het is de klim meer dan waard want het uitzicht is, ondanks de grijze wolken, schitterend.


En weer naar beneden via een ander pad en een plek waar ze een nieuwe natuurbrug gaan realiseren. Via kronkelige paadjes in het bos zoeken we de snelste route terug naar Speelbos ’t Laer en terug naar de auto.
Moe maar voldaan keren we terug naar huis voordat de regen begon.

Hier vind je Rondje Laarder Wasmeer:

Oude Postweg 1, Laren
Parkeren: Aan het begin van bovenstaande straat is een parkeerplaats, bij het Speelbos.
Maar je kan ook eventueel bij Anna’s Hoeve of de Hilversumse Sportvereniging parkeren en vanaf daar starten.
Meer info over het gebied klik hier
Voor de wandelroute klik hier

Travelers' Map is loading...
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest