Rondje Kasteel Doorwerth & Boersberg

We wilden al een tijdje weer eens een mooi kasteel bezichtigen. De keuze viel op Kasteel Doorwerth omdat we hier ook een wandelroute door de natuur en Uitkijktoren Boersberg kunnen ontdekken. We komen niet vaak (genoeg) in dit deel van Nederland dus wisten niet wat we konden verwachten. Van foto’s op internet wisten we dat het kasteel ontzettend mooi was, maar dat de wandeling zelfs de bergliefhebber in ons blij maakten hadden we niet verwacht. Klim je mee?


We parkeren de auto, pakken de rugtas en camera en gaan op pad. Al bij aankomst met de auto hadden we door dat de Boersberg geen lullig heuveltje is. Met een afdaling van 10% was de aankomst voor Nederlandse begrippen, spectaculair. Maar toen het wandelpad omhoog ging moesten we toch even schakelen naar bergwandel modus. Deze berg doet ons bergliefhebbers hartje al meteen sneller kloppen (niet alleen van de inspanning). We klimmen omhoog, naar Uitkijktoren Boersberg.

Uitkijktoren Boersberg


We zijn bij de Uitkijktoren. Op het oog ziet ie er leuk uit, maar wel een beetje laag, wat voor uitzicht kan dat opleveren?


Nou een uitzicht heb je zeker wel, want de Uitkijktoren staat op de rand van de berg en kijkt uit over een groot stuk Nederland. Met recht voor ons de stad Nijmegen en links het topje van Kasteel Doorwerth. Bijzonder dat het kasteel daar beneden is gebouwd, meeste kastelen in het buitenland staan juist boven op de berg. Nim klimt, ondanks dat hij het eng vindt, altijd mee naar boven. Maar 2 tellen boven is genoeg bewezen, dus hij en Pauline gaan weer naar beneden. Kunnen we weer even een zwaai foto maken.

Boersberg

We volgen de paarse route verder over de top van de berg, langs paarden en hoge bomen. En wat een berg is dit, zo ontzettend stijl. Het bos is zo dicht dat we lekker koel blijven, op een gegeven moment zelfs zo koel dat Nim zijn vest besluit aan te doen.


Tijd om de berg weer af te gaan, dus ook tijd om even bij te tanken met een boterhammetje. Bij gebrek aan bankjes dan maar op een boomstam zitten. Naar beneden gaat een stuk makkelijker, als is het pad wel wat minder vlak.


Als we de berg af zijn zien we dat de Boersberg nog en stuk verder door loopt, als je wilt kan je dus nog uren rond dwalen.

Kasteel Doorwerth


De paarse paaltjes zijn een beetje verdwenen, maar we komen gelukkig gewoon uit bij het kasteel.


Het is een indrukwekkend mooi en groot kasteel. Ik zou bijna zeggen on-Hollands, maar het staat toch echt in Nederland. Dat gevoel komt denk ik doordat waar wij vandaan komen ze dit soort historie niet kennen.


De achterpoort van het kasteel staat open dus we lopen de binnenplaats op om ook daar even een kijkje te nemen. Aan de binnenkant ziet het kasteel er even indrukwekkend uit. Was het op de berg zo rustig komen we hier op de binnenplaats ineens in wat meer drukte. Het terras van het restaurantje zit ook redelijk vol dus we besluiten het te houden bij een slokje water uit onze flessen. Tegen betaling kan je het kasteel ook echt van binnen te bezoeken, maar daar kwamen wij vandaag niet voor. Maar het is zeker geen straf om hier lekker buiten rond te dwalen.

Niet de scherpste foto, maar ik wilde hem toch delen want wat je hier ziet vliegen is een zwaluw. Ze vlogen heen en weer over het water en visten telkens insectjes van het water oppervlak. Super leuk om te zien en terwijl we stonden te kijken scheerden ze vlak over ons hoofd om nog een keer over het water te vliegen.


We lopen door de voordeur weer het kasteel uit en nog even de (moes)tuin in. De moestuin staat vol met groente, kruiden en mooie bloeiende bloemen. Zouden ze hier vroeger ook echt de moestuin hebben gehad?


Nog even op de foto met de & van Gelders Landschap & Kasteelen voordat we weer in de auto stappen en de lange rit naar huis maken.

We hebben hier in ieder geval ontzettend genoten. Onverwacht was het veel leuker dan we van te voren hadden verwacht. En dat is precies wat we leuk vinden en waarom we graag op ontdekking gaan.

Hier vind je Kasteel Doorwerth & Boersberg:

Fonteinallee 4 6865 ND Doorwerth
Parkeren: Bovenstaande adres is het kasteel, hier is veel gratis parkeerruimte. Iets eerder aan de weg aan de voet van de berg is een kleine parkeerplaats.
We liepen de Hellingbosroute van Staatsbosbeheer
Meer info over het kasteel: klik hier

Travelers' Map is loading...
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest