Rommelende ruimers in Pannenhoef

Tweede Paashaasdag en een stralend zonnetje. Ofwel een extra dag om op avontuur te gaan. Al een tijdje wil ik naar Natuurgebied Pannenhoef en plots had ik extra reden om te gaan. Vossenstreken kondigde namelijk aan dat ze hier nu ook een avonturen route hebben uitgestippeld. We zijn al eerder op een Vossenstreken avontuur geweest bij Fort Altena en bij Landgoed Haanwijk. En daar hebben we het ontzettend naar onze zin gehad. Ik ben benieuwd of de Rommelende ruimers in Pannenhoef ook zo leuk gaat zijn. Vast wel!


Het is een klein uurtje rijden, waarvan de laatste 15 minuten uitsluitend over binnen weggetjes. En als we arriveren moeten we nog even een stukje lopen van de parkeerplaats naar het startpunt. De route start bij de Zwarte Schuur. Zo genaamd vanwege, nou ja, het feit dat ie helemaal zwart is denk ik. Met een mooi bordje dat hij elke 3e zondag geopend is en vandaag is het maandag natuurlijk. Maar dat geeft niet, want je hebt de schuur helemaal niet nodig voor dit avontuur. We pakken de Vossenstreken app erbij voor de route, informatie en opdrachten.


Als je niet bekend bent met de Vossenstreken app dan hier een kleine impressie. In de app vindt je instructies om de route te kunnen vinden, want er zijn geen paaltjes om te volgen. Terwijl je de route volgt krijg je informatie over het gebied en.. opdrachten. Met leuke en leerzame opdrachten leer je de natuur en het gebied een beetje beter kennen. Zelfs als volwassene. Want geef toe, weet jij wat spechten in een dode boom doen?


Er schijnt een heerlijk zonnetje. Ik loop achter de camera zelfs in korte mouwen zonder het koud te hebben. Om ons heen horen we niets anders dan bos geluiden. Ritselende blaadjes, fluitende vogels, hupsende konijntjes en onze eigen voeten in het zand. Dit soort rust en stilte is in Nederland zeldzaam en we genieten van elke stap in dit avontuur. We volgen de instructies, voeren opdrachten uit en komen helemaal tot rust. Ik ga je niet verklappen wat de opdrachten zijn, dat zal je voor jezelf moeten ontdekken. Maar wat ik je wel vertel is dat het alles met recycling in de natuur te maken heeft.


Onze voeten brengen ons naar het water en een bruggetje over het water. Of beter gezegd op het water, want er zit weinig ruimte tussen de brug en het water. En als er water is dan gluren we altijd even of we een teken van leven zien. We spotten een hoop leven, kleine kevertjes, visjes en soort wormpjes.

Maar aan de andere oever treffen we nog iets veel gavers. We turen in het water en zien een tientallen piep kleine kikkervisjes. Vol verwondering en enthousiasme gluren we naar wat ze allemaal doen. Maar als we aan de ander kant van de brug kijken valt onze mond open van verbazing. Waren we net blij met tientallen kikkervisjes, staan we hier ineens oog in oog met duizenden kikkervisjes, krioelend in het ondiepe water. Wauw, zoveel baby kikkers heb ik nog nooit bij elkaar gezien. Nim wenst dat hij ook een kikkervisje is, dan heeft hij ook zo een feestje.


Na een tijdje weet Pauline ons eindelijk los te peuteren van het kikkervis feestje. We pakken de app er weer bij voor de route, een leerzaam stukje over de turfvaart en de volgende opdracht.


Als we bij een bruggetje aankomen over de beek vinden we ineens iets kei gaafs. Een Happy Stone met vrolijk pasen erop. Nim is dol op Happy Stones, dus hij neemt hem mee. Volgend jaar zullen wij hem weer op een ander plekje achter laten voor iemand anders om te vinden. Na het bruggetje lopen we ineens langs heide velden. Nu een beetje dor, maar in augustus schitterend paars uiteraard. We zijn op zoek naar een kunstwerk, want hier zou de volgende opdracht zijn.


Gevonden! Maar hier is niet de volgende opdracht. Althans niet helemaal. We ontvangen instructies voor onderweg en de werkelijke opdracht volgt een stukje verderop.


Nu ga ik je nog steeds niet vertellen wat de opdracht was. Maar als je naar de foto’s kijkt en weet dat het met recycling te maken heeft. Dan kan je denk ik al wel raden wat het is. En het is een schitterend plekje om deze opdracht uit te voeren. Ik ben benieuwd hoe lang ons resultaat van de opdracht hier blijft liggen. Stiekem hoop ik heel lang en dat er vele andere resultaten bijgevoegd worden. Als je er langs komt en je ziet ons resultaat, stuur ons dan een fotootje via Instagram.


We lopen in dit stuk vol in het zonnetje, dus ook bij Nim gaat ook eindelijk zijn vest uit. Heeft hij gelijk wat meer bewegingsvrijheid voor deze volgende opdracht van het Rommelende ruimers in Pannenhoef avontuur.


Het laatste stuk van de route gaat (weer) het bos in. Je voelt gelijk hoe goed een bos je beschermd tegen de zon, want het is een stuk koeler. Nim, die voorop loopt, staat ineens stil en gebaard. Konijntje, konijntje. We zakken door onze knieën en daar, op een halve meter van ons vandaan zien we hem. Een klein schattig baby konijntje die zich voor ons verstopt. Geen papa en mama te bekennen en dit konijntje vreest vast dat hij het haasje is. Maar gelukkig zijn wij geen bedreiging voor dit konijntje en als er andere mensen aan komen hupt hij vlug de bosjes in. Eerst de kikkervisjes en nu dit. Mijn dag kan niet meer stuk.


We zijn weer terug bij de Zwarte Schuur en aan het einde gekomen van een heerlijk avontuur. Vol mooie natuur, leuke opdrachten en bijzondere ontmoetingen. Bij de Zwarte Schuur nemen we nog even plaats op een bankje bij Woody’s Avonturen Pad, een klein speelbos. Maar Nim is moe geworden van het avontuur en heeft geen behoefte aan spelen. Na iets lekkers, wat drinken en nog even napraten keren we weer terug naar de auto.

Het is nog ongeveer 1,5 km lopen naar de parkeerplaats waar de auto staat. Achteraf bleken we niet de meest ideale parkeerplaats te hebben gekozen. Maar hier kwamen we uit met de navigatie naar het adres van de Zwarte Schuur.

Hier vind je Rommelende ruimers in Pannenhoef:

Zwarte Schuur: Pannenhoef 4, Rijsbergen
Parkeren: Wij stonden op parkeerplaats de Ganger aan de Panhoefweg. Vanaf hier is het 1.5km lopen naar de start. Maar Parkeerplaats het Vaartven aan het einde van de Panhoefsebaan is slechts 800m van de start.
Ben je nu ook benieuwd naar de Vossenstreken app? Klik hier voor meer info
Voor meer info over Natuurgebied Pannenhoef, klik hier of klik hier

Travelers' Map is loading...
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest