Roestelberg // Loonse en Drunense Duinen

De Loonse en Drunense Duinen is naast de Veluwe één van de grootste en bekendste natuurgebieden van Nederland. Zo groot dat je de schoonheid, charme en diversiteit van het gebied niet in één wandeling kan vangen.

Wij liepen één van de vele wandelingen, de Roestelberg route. Een route door het stuifzand, bos en met een onverwachte geschiedenisles.

De Roestelberg is één van onze favoriete delen van het gebied. De klim naar de top van de hoge zandduin is voor ons toch stiekem al voldoende. In voorgaande jaren hebben we daarom ook regelmatig niet meer gedaan dan de duin beklimmen en relaxen in het zand. Maar het werd nu toch ook wel eens tijd om de rest van het gebied te verkennen.

We zijn over de Duinen en op de grote zandvlakte, de plek die ons vaak genoeg heeft verleid om lekker te relaxen en te spelen in het zand en te genieten van het weer. Maar dit keer geen kleedje onder de eenzame boom, maar een wandeling over het zand en door de bossen.

Mocht je je op de foto’s afvragen wat er aan de hand is met de lucht en afvragen waarom de wolken zo een vreemde kleur hebben. Dat komt doordat we niet alleen zand onder onze voeten hadden, maar ook boven ons hoofd, de lucht zat namelijk vol met Sahara zand wat deze bijzondere lucht teweeg bracht.

De zandvlakte maakt plaats voor grassen, heide en her en der een boompje. Lopen door het zand kan best pittig zijn dus we nemen alvast even een kleine pauze bovenop een berg zand. Nim had geen pauze nodig, die rende en sprong de berg op en af (heerlijk hè kind zijn).

Vergis je niet in de schoonheid van Heide in de winter. Hoewel sommige gebieden heide soorten kennen die kaal zijn in de winter, in de Loonse en Drunense Duinen zaten de heide struiken nog vol met uitgebloeide bloemen. Hierdoor ziet de heide er zelfs in de winter nog spectaculair uit.

Tijd om het open gebied te verruilen voor het bos welke, dankzij de vele naaldbomen, heerlijk groen en beschut was. Maar bovenal (op wat geluid van wegen in de verte na) een enorme rust over zich had. Hier vinden we ook de grootste kerstboom die we ooit hebben gezien.

Wat we niet wisten en ik vermoed heel veel mensen niet, is dat het gebied ook een verleden heeft in de Tweede Wereld Oorlog. Niet dat er een grote beslissende strijd is geleverd ofzo, maar toch vind je hier in het landschap littekens van de Duitse bezetting.

Langs een deel van de route vind je diverse gigantische (ronde) kuilen met opgestuwde wanden, sommige zelfs gevuld met water. Dit zijn geen natuurlijke vennetjes. In het gebied was een groot munitiedepot van de Duitsers. Toen ze zich snel moesten terugtrekken konden ze al deze munitie niet meenemen en, om te voorkomen dat de vijand het kon gebruiken, bliezen ze alles op. De explosies waren zo groot dat deze bomkraters permanent onderdeel werden van het landschap.

Als we doorlopen komen we nog meer littekens in het landschap tegen, latrine, schutterputjes, machinegeweer nest en een ontzettend lange loopgraaf.

Bij elke plek staat een paaltje met QR code die je kan scannen om meer te leren over de geschiedenis achter deze plekken.

Vanuit het bos lopen we terug de vlakte op en via de heide lopen we terug naar de Roestelberg, om nog even te spelen in de speeltuin en, als het niet te druk is, iets te eten en drinken (halen) bij Cafe Roestelberg.

Hier vind je Roestelberg – Loonse en Drunense Duinen:

Roestelbergseweg 2, 5171 RL Kaatsheuvel
Parkeren kan bij Café Roestelberg, de parkeerplaats is alleen niet heel groot.
Wij liepen deze route van Natuurmonumenten: Wandelroute Roestelberg (5,5 km)
Meer info over de Loonse en Drunense Duinen: klik hier

Travelers' Map is loading...
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest