Quackjeswater

Hou je van duinen, water, bos, moeras en vogels kijken? Dan is een rondje Quackjeswater zeker een plek waar je eens heen moet gaan. Bij de naam moet ik stiekem elke keer een beetje gniffelen en kan ik het niet helpen elke keer te denken aan het liedje van Alfred Jodokus Kwak.

Maar dat is niet de reden waarom wij hier nu voor de 2e keer een rondje hebben gewandeld, want het is gewoon een heerlijk wandeling in de natuur die je kan combineren met een strandwandeling.


Het gebied is heerlijk afwisselend qua natuur, maar als je je wandeling start vanaf de parkeerplaats loop je een weelderig dichtbegroeid bos in met grote kronkelende bomen, jonge spreuten, struiken, varens etc..


Je kan je route op 2 manieren lopen, linksom of rechtsom en beide kanten van het water zijn totaal anders. Wij namen de eerste aftakking naar rechts en begonnen aan het bossige gedeelte van de wandeling. Zelfs in de winter is hier een hoop moois te vinden, een hoop bruin maar als je goed zoekt vind je moois tussen al die somberheid.


Zoals ik al zei, wie goed zoekt vind allerlei moois, zoals bomen die helemaal groen zijn van het mos of een mooie hut van takken uit het bos. Altijd een hit bij kinderen.


Het Quackjeswater is een duinmeer, één van de grootste in Voornes Duin en duinen betekent strand en zee. Halverwege het rondje hem je daarom de keuze, linksaf en het rondje afmaken of een stukje rechtdoor en dan linksaf het zandpad op over de duinen naar het strand van Rockanje.


Je loopt hier ineens in een totaal ander landschap, geen kletsnat dichtbegroeid bos meer maar een glooiend zanderige wildernis vol met struiken met grote doorns. Duinen vol met lang gras uitmondend in een lang uitgerekt strand. Een heerlijke plek om eens terug te komen op een warme lente dag om te genieten van het zand en de zee.


We lopen terug van het strand naar onze splitsing in het bos en vervolgen ons rondje Quackjeswater en vinden wederom een geheel andere omgeving. Het eerste deel had nog een beetje weg van een mini duin. Een ideale plek om omhoog te renen en in de armen van je moeder te springen.


En weer lopen we een totaal andere wereld in, een moerassig gebied met dichtbegroeide struiken waar je zo nu en dan mooie doorkijkjes vindt. En in de najaar/winter periode hele bijzondere doorschijnende zwammen.


Hou je niet van gewoon maar een rondje lopen en ontdek je liever meer? Geen probleem, overal op je pad vind je kleine paadjes die je naar verborgen plekjes brengen of een alternatieve, avontuurlijkere, route bieden. Let dus goed op rechts en links want voor je het weet mis je ze.

2021
2018

Tijdens het rondje heb je de mogelijkheid om af te takken richting het uitkijkpunt, hier heb je een goed zicht op het water en kan je zoeken naar één van de vele vogels die neerstrijken in en om het water. Op de uitkijktoren staat een grote verrekijker waar je (gratis) naar vogels kunt kijken, althans je kan het proberen maar het zicht erdoorheen is bar slecht dus je ziet weinig.

Mijn advies? Neem je eigen verrekijker mee, vooral voor kinderen is het hebben van een verrekijker op zo een plek een onwijs leuk. Maar ook voor volwassenen is het ook een avontuur om de vogels te vinden die zich schuil houden.


Als je bij de uitkijktoren bent geweest ben je bijna rond, nog een paar stappen en je bevindt je weer op het pad terug naar de parkeerplaats. Tenzij je het rondje linksom doet natuurlijk, dan is je avontuur nog maar net begonnen en moet je dit artikel van onder naar boven lezen.

Hier vind je het Quackjeswater:

Duindijk 7, 3235 KA Rockanje
Parkeerplaats Quackjeswater, de parkeerplaats is niet heel groot dus plan je bezoek vroeg op de dag of met een alternatief als de parkeerplaats vol is.
Als je bij het pad naar het strand rechts gaat kom je bij een restaurant waar je (in normalere tijden) even kan neerstrijken.
Meer info: Klik hier

Travelers' Map is loading...
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest