Natuurpoort Wouwse Plantage

Wat is de beste plek op hete dagen? Precies, een (dicht begroeid) bos! En als je ons op Instagram volgt heb je deze tip al een aantal keer voorbij zien komen natuurlijk. We voegden dan ook daad bij woord en volgden ons eigen advies op. Met twee handicaps, binnen een uur van huis en uiteraard moest het wel weer iets nieuws zijn. De Natuurpoort Wouwse Plantage nabij Bergen op Zoom leek veel belovend. Dus wij gingen op zoek naar de Wauw in Wouwse Plantage.


Na ongeveer 50 minuutjes rijden richting het zuiden arriveren we op de parkeerplaats van de Natuurpoort. Hier worden we direct begroet met een luide miwauw van een jong katje. Het katje duikt telkens het hoge gras in om lekker te rollen. Maar als ze dat aan de sloot kant doet kukelt ze bijna naar beneden. Wel gezellig zo een welkomst comité.


We laten de poes rollend in het gras achter en duiken het bos in. Het ziet er ontzettend groen en dichtbegroeid uit, dus dat beloofd een hoop verkoeling. Er zijn meerdere wandelingen, lange wandelingen met kleuren en wandelingen voor kinderen. Die laatste staan aangegeven met kleur en een symbool. Wij kiezen de Salamander route van 3,5 km. Maar deze loopt grotendeels over de Kabouter route met obstakels. Ik ben benieuwd.


Verkoeling, check! We wandelen van de hitte een heerlijk koel bos in. Maar het is niet alleen koel, het is ook nog eens een heel mooi, ruig bos. Een bos dat lijkt te groeien zoals het groeit en waar niks anders dan het pad wordt onderhouden. We zien hier geen salamander pijltjes meer, dus ik vraag me af of we deze kant wel op moesten. Maar we komen hier obstakels tegen, dus dat is sowieso prima. De eerste die we zien is de mogelijkheid om langs de brug te gaan, in plaats van eroverheen. Goed begin.


Het is werkelijk een schitterend stuk natuur. En de obstakels zijn geen door mens gemaakt speeltoestelen. Nee het zijn obstakels in de natuur zelf! Een boomstam om over te klauteren, een heuveltje om te beklimmen of een smal paadje om te wandelen. Heerlijk!


Het is natuurlijk de kabouter route, dus een kabouter dorp mag niet ontbreken. Maar vergis je niet, deze obstakels zijn best pittig dus verwar de kabouter route niet met een kabouterpad. Dit is voor goede klimmers en echte waaghalzen.


Heb je geen zin om over al die obstakels te gaan? Of niet alle? Geen probleem, de kabouter route met de obstakels zijn een alternatieve route door het bos en je kan zelf gewoon het normale pad blijven volgen. Dat is op zichzelf ook gewoon een hele mooie wandeling, want het bos is schitterend.


We komen nog steeds nergens een nieuw Salamander paaltje tegen, maar het is hier zo leuk dat het niet uit maakt. We zien vanzelf wel waar we uitkomen. Bijvoorbeeld bij een kleine opening in het bos. Hier merken gelijk wat een enorme verkoeling het bos ons biedt, heerlijk.


We zijn niet alleen (weer) op een nieuwe plek, we hebben ook alle 3 onze nieuwe schoenen voor het eerst aan. Ik loop al een aantal jaren uitsluitend op Barefoot stijl schoenen, want ik was op zoek naar schoenen waar mijn brede voeten geen pijn in gingen doen. Nou dat is gelukt, mijn benen doen sindsdien eerder zeer dan mijn voeten. Het loopt heerlijk en een halfjaar geleden heb ik ook Pauline weten te overtuigen om het te proberen.

Het resultaat? We lopen nu alle 3 op Barefoot stijl schoenen en willen niet anders meer. Wat ik draag zijn de: Belenka Trail Walker, Olive Green. Pauline de: Belenka Glide, Army Green. En Nim de: Belenka Jolly, Army Green.


Als we weer bij een weg uitkomen blijkt dat we voor de Salamander route gewoon de juiste kant op gingen. De kabouterroute gaat links, maar de Salamander rechts. Als we hier over de uitgestorven weg wandelen spotten we iets bijzonders. Aan de voet van de Eikenbomen zitten een heleboel rupsen, een beetje zoals we zagen van de spinselmot. Nim roept dol enthousiast, ‘Processierupsen’. Haha, weinig mensen zijn blij ze te zien, maar Nim wel. Hij had er namelijk over geleerd op school en was blij ze nu in het echt te kunnen zien. Gelukkig zijn het er nog maar een paar en zitten de bomen nog niet vol. We kunnen er dus gewoon onder door blijven lopen.


We lopen langs een sportveldje door een veel jonger en opener bos met een veld met bloemen, bijen en vlinders. In de struiken is een vogelkijkscherm die uitkijkt op een veld met sla. Geen idee wat voor vogels je hier gaat spotten. We warmen flink op dus als we hier een picknick tafel in de schaduw spotten willen we gaan zitten voor de lunch. Alleen is deze plek al bezet. Een heleboel wespen zitten hier al en die duiken gelijk bovenop op en al onze spullen. Dan zoeken we wel een ander plekje.


Het woord Plantage slaat hier denk ik op Sla, want overal zijn velden sla. Op zoek naar een lunchplekje vevolgen we de route weer terug de verkoeling van het bos in. Maar nergens vinden we nog een bankje of picknick tafel.


We volgen ook weer de route met obstakels. En als we aan de rand van een sla veld een grote boomstronk zien liggen, zien wij geen obstakel maar een picknick plekje. Het uitzicht over het veld, met bos op de achtergrond is eigenlijk best prettig. Toepasselijke plek voor de lunch trouwens. Ik had namelijk een salade meegenomen in mijn nieuwe Mepal Isoleer lunchpot. En ik had er genoeg aan dus ik heb niet stiekem wat extra verse blaadjes sla erbij gedaan.


Met onze buikjes vol lopen we verder. Wat we nog niet wisten is dat we het meeste en mooiste van de wandeling er alweer op hebben zitten. Maar Nim spot met zijn ekster oog nog wel een kleine krekel op een takje. En die krekel bleef rustig zitten voor de foto. De route gaat vanaf hier verder over een fietspad.


De obstakels hier worden steeds uitdagender. Eerste een hele steile afdaling naast een brug, met water eronder. Daarna langs hele steile hellingen met best veel prikkel begroeiing. Eerlijk gezegd vindt ik deze obstakels best onverantwoord. Want als je hier valt of uitglijdt dan mag je gegarandeerd met spoed naar het ziekenhuis. Wij slaan ze daarom gewoon over.

Let op! De volgende foto kan als schokkend worden ervaren!


Wij kunnen 3 uur doen over een wandeling van 3,5 km. Niet vanwege alle obstakels of omdat we veel uitrusten. Nee omdat we genieten van waar we zijn. Maar ook omdat we (en Nim is er het beste in) van alles onderweg spotten wat ons fascineert. Zo ook dus deze arme muis. Perfect geplet op het asfalt. En ja Nim eet inderdaad gewoon vrolijk een boterhammetje terwijl we dit zien #sterkemaag.


We zien de parkeerplaats alweer aan de overkant van de sloot. Maar voordat we er heen kunnen lopen horen we een luid gemiauw. En uit de bosjes komt de welkomst poes weer gerent om ons te begroeten. En ze is nog blijer dan aan het begin want ditmaal is ze heel genereus met kopjes geven. Altijd fijn als iemand zo blij is om je te zien.

Nou de missie hier is geslaagd. We hadden het grotendeels heerlijk koel op een hele hete dag. En hebben een ontzettend leuk avontuur beleefd. We hebben beslist de Wauw in Wouwse Plantage gevonden. En dan te bedenken dat wij nog maar aan de rand van dit natuurgebied liepen. Moet je nagaan hoe mooi de langere routes hier zijn.

Hier vind je Natuurpoort Wouwse Plantage:

Plantagebaan Tussen huisnummer 225 en 227, 4725 AC Wouwse Plantage
Parkeren: Bovenstaande adres is bij benadering. De parkeerplaats is bij de grote sleutel langs de weg, het kenmerk van de Natuurpoort.
Meer info over Natuurpoort Wouwse Plantage klik hier

Travelers' Map is loading...
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest