Natuurpark Lelystad

Natuur en parken gaan over het algemeen niet heel goed samen, een park is toch vaak wat plastisch en door mens onderhouden terwijl natuur juist het tegenovergestelde inhoud. Wat moet je je dan voorstellen bij een Natuurpark?

Precies eigenlijk wat de 2 woorden met elkaar verschillen is wat in Natuurpark Lelystad heel goed samen komt. Een aangelegd park, waar uiteindelijk de natuur en de dieren die er leven het meeste werk doen om het in stand te houden.


Er is ontzettend veel ruimte om te wandelen in het natuurpark, zoveel zelfs dat je nog een keer terug kan komen om echt alles gezien te hebben.


Bruggen en wandelpaden aangelegd door mensen (park), al het groen wat je ziet (natuur) en het onderhoud o.a. voor een groot deel door de wilde zwijnen (dier).


Wil je meer weten over Otters? Ga dan naar de Otter verblijven tijdens voedertijd, de verzorger verteld je dan het één en ander over ze terwijl hij ze te eten geeft. De otters zitten, in tegenstelling tot de andere dieren, in wat kleinere verblijven en gescheiden van elkaar.


Ook het water bruist van het leven.


Ongerepte natuur, zoals ze zelf op de website beweren, kan je zeker vinden hier. Vooral als je opzoek gaat naar iets heel bijzonders en unieks in Nederland. Via de woeste wildernis kom je bij een gebied waar je terug gaat in de tijd.


Allereerst vonden we, op een fantastisch plekje, een rieten hut. Het was heel donker binnen dus Nim durfde niet gelijk naar binnen.


Als we verder lopen komen we ineens op een openplek in het bos een dorp tegen, een heus (pre)historische nederzetting zoals ze ooit hier in Nederland te vinden waren. Gebouwen om te slapen of om als gemeenschap samen te komen rond een centraal plein en aan het water, want dat was natuurlijk noodzakelijk om te overleven.

Daarnaast was er ook nog een tuin waar eten werd verbouwd zoals ze dat vroeger deden, ik was zo onder de indruk dat ik vergeten ben om er foto’s van te maken.


Wandelen, wandelen en nog eens wandelen. Genoeg ruimte om de benen te strekken onderweg naar de Edelherten, Wilde Zwijnen, Elanden of naar de….


De Przewalskipaarden hebben een enormmm verblijf en we gaven bijna de hoop op. Onderweg naar een speciaal uitkijkpunt helemaal achterin het park moesten we een stuk door het verblijf van de dieren lopen.

Doorkruis de kudde niet, hou 25 meter afstand, stond op de borden bij het hek. Maar hoe doe je dat als de kudden aan beide zijden van het pad lijkt te staan? Dat werd dus er dwars door en op nog geen 1,5 meter afstand. Gelukkig waren het hele lieve en rustige paarden en niet een kudde van hun medebewoners.


Nu ben je vast benieuwd waarom ik blij was dat het geen kudde van de medebewoners van het gebied is, de dieren voor wie we naar een speciaal uitkijkpunt lopen. Kijk maar eens goed op bovenstaande vergelijking (je kan naar links en rechts schuiven om de verschillen in de foto’s te onthullen).

Heb je hem gevonden? Waarschijnlijk wel, maar heb je ook gezien wat het is? Het is een Wisent (ook wel Europese Bizon genaamd), een dier dat ooit in grote getalen in de Nederlandse en Europese bossen en graslanden te vinden was.

Het was de lange wandeling meer dan waard en we hadden enorm geluk dat de hele kudde in het hoge gras bij het uitkijkpunt aan het grazen was. Bijzonder om deze dieren in het echt en in het ‘wild’ te kunnen bewonderen.


Had ik al gezegd dat het Natuurpark enorm groot is en je aan wandelen niet te kort komt? En dat er ontzettend veel dieren in het park zitten? Kijk dan nog eens een keer goed naar deze foto die aan het begin van het artikel stond, heb je het Edelhert gespot?

Wij gaan zeker nog eens terug, want nu ik dit artikel schrijf besef ik me dat er een hoop moois is waar ik niet eens een foto van heb gemaakt. Dus wie weet verschijnt er nog een deel 2 of een update van dit artikel met meer mooie foto’s.

Hier vind je Natuurpark Lelystad:

Vlotgrasweg 11 8219 PP Lelystad
Toegang tot het park is gratis, voor het parkeren betaal je € 3,- en er is voldoende plek.
Meer info: klik hier

Travelers' Map is loading...
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest