Multimovepad Gerheserbossen en -heide

Op de dag dat we terugreizen van vakantie naar huis heb ik altijd last van uitstel gedrag. Blijven tot de laatste minuut en nooit in één ruk naar huis. Dat laatste levert dan nog wat extra mogelijkheden voor avontuur. Door lekker om te rijden of door onderweg nog even te stoppen voor een Multimovepad bij de Gerheserbossen en -heide. Of kan ik beter zeggen het Expeditie Robinson trainingsbos?


Er worden in België steeds meer Multimovepaden aangelegd. Met als doel om kinderen te laten bewegen in een mooie en gezonde omgeving. Nou dat is een initiatief waar wij volledig achter staan en daarom zochten we er één op om het zelf te ervaren. We treffen wederom een schitterend stuk natuur, terwijl we maar nauwelijks buiten de bebouwde kom zitten. Allereerst zien we gekke paddenstoel huisjes, waar Nim nog even kan doen alsof hij zelf Godzilla is. En daarna gaan we van start met de route.

Nu is het al heel tof dat zo een speelplek in het bos wordt gemaakt. Maar wat ik helemaal kan waarderen is dat er ook moeite is gedaan om het echt leuk te maken. Niet zomaar wat boomstammen en touwen bij elkaar gegooid. Er zijn in het bos ook houtsculpturen te vinden van diverse dieren. De ene is echt een schulptuur, de ander een bankje en andere weer een speeltuig. Dat soort details maken het nog veel aantrekkelijker om hier lekker te komen spelen en bewegen.


En dat doen we daarom ook. We rapen dennenappels om ze door gaten in een boomstam te gooien. We oefenen onze klikparcour skills, glijden op onze voeten van een glijbaan zodat we geen natte billen krijgen en kruipen door een tunnel. En dat alles in een meerendeel rustig bos. Het enige wat je af en toe hoort (heel hard) zijn straaljagers die over vliegen. Maar buitenom dat, heerlijk rustig.


Maar als je denkt dat het allemaal gewoon een beetje klimmen, klauteren en evenwicht houden is dan heb je het mis. Want in dit bos ga je ook de strijd aan met de dieren om te zien wie het verste kan springen. Pauline en ik hebben deze overgeslagen. Maar Nim sprong even ver als een Hert en dat is nog best ver zoals je kan zien.


En natuurlijk hoort ook slingeren aan een touw of hangen in de ringen bij een gezonde beweging. Al begreep Nim niet helemaal wat hij met de ringen precies moest doen. Zelfs toen Pauline hem ermee probeerde te helpen wilde het nog niet echt lukken er iets van te maken. Ach, je kan niet overal goed in zijn.

Nog maar wat meer gooi oefeningen doen. Zouden deze stokmannen blijer gaan kijken als we raak gooien?


We schommelen vervolgens nog even op een droevig plekje. Want zo te zien en ruiken heeft een deel van het bos hier onlangs nog in brand gestaan. Gelukkig is het maar een heel klein stukje, maar in een wereld waar natuur schaars is, is elke centimeter waardevol.


Nu is het tijd voor de katapult proef en het is op dit moment dat we echt ineens het Expeditie Robinson gevoel krijgen. Evenwicht, klimmen en klauteren, dingen gooien, slingeren aan touwen. En dan nu schieten met een katapult. We rapen zoveel mogelijk dennenappels bij elkaar en proberen het doel te raken. We schoten 10 van de 10 dennenappels mis. Nog even wat meer oefenen dus.


Na grandioos gemist te hebben met de katapult kijken we of we wat meer talent hebben voor muziek. Samen maken we lekker herrie met triangels, potten en pannen, houten balken en metalen buizen. Ik vermoed dat het weinig streams op Spotify zou krijgen. Gelukkig zijn we wel goed in op de foto gaan met een vos en het klimmen en klauteren wat erna komt.


De evenwichtsbalk blijkt niemand minder te zijn dan een slang.


We volgen de route bordjes naar alweer de laatste halte van het pad. Maar nog niet de laatste halte van dit avontuur.


Hier vinden we nog 2 echte Expeditie Robinson spellen. En Nim blijkt er verrassend goed in te zijn en heeft het in de 2e poging gelijk voor elkaar.


Nog even oefenen met springen over lage balken en we zijn klaar om te gaan.

Klaar om naar de overkant van de straat te gaan bedoel ik dan. Want daar zit het lokale zwembad en naast dat zwembad zit een speeltuin. Een speeltuin die er ook ontzettend leuk uitziet. Nim heeft er wel zin in en gaat lekker spelen. Achterin de speeltuin horen we muziek en Nim is nieuwsgierig. We komen bij een groot speelschip waar al heel wat kinderen spelen. En op de boegspriet zit een man vrolijke deuntjes te spelen op een doedelzak. Gezellig.

Als Nim klaar is met spelen stappen we in de auto en is het (helaas) eindelijk tijd om weer terug naar huis te rijden.

Hier vind je Multimovepad Gerheserbossen en -heide:

Gerheserbossen en -heide, Zwarte Spechtstraat 57 in Leopoldsburg
Parkeren: Je kan hier langs de weg gratis parkeren.
Meer info over dit pad: klik hier
Meer info over alle multimovepaden klik hier

Travelers' Map is loading...
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest