Le Grand Ballon // Vosges

Bergen heb je in alle vormen en maten. In de Vogezen zijn de meeste bergen een beetje bol aan de bovenkant en lijken een beetje op ballonnen. De hoogste van allemaal (1424m) draagt daarom de naam Le Grand Ballon. In de zomer van 2020 kampeerden we in de Vogezen en beklommen deze berg om van het waanzinnige uitzicht te genieten. Klim je mee?


Nu hoefden we gelukkig niet de volledige 1424m naar boven te klimmen, dat zou ons niet lukken. We parkeerden de auto op 1343m hoogte. Hier vindt je 2 restaurantjes en een leuk winkeltje met honing producten van honing uit de Vogezen. Je kan verschillende routes lopen, wij kozen voor de rode route die ons naar de top en weer terug zou voeren.


Het pad was smal, stijl en vol met losse stenen. Op sommige delen stond een hek naast de afgrond maar op grote delen ook niet. En alsof dat nog niet spannend genoeg was stak er een wind op en blies regenwolken dichter en dichterbij. Halverwege de klim schuilen we onder een schuine rots, maar goed dat we een parapluutje mee hadden genomen. Gelukkig waait het snel over en kunnen we verder. Onder aan de berg zien we een mooi meer, die gaan we ook nog eens onderzoeken want het ziet er heel mooi uit.


Vanaf grote afstand kan je al zien dat er op Le Grand Ballon nog een soort bolvormig gebouw staat. Geen idee wat het is, weerstation? Radar station? Geen idee, maar het ziet er wel cool uit. Nog steeds waait het ontzettend hard, maar het is tenminste droog en het uitzicht is fantastisch.


Als dit een vlog was geweest had je geen woord verstaan van wat ik je wilde vertellen. Het waait hier zo hard dat ik mijn pet vast moet houden om hem niet kwijt te raken. Maar nogmaals, het uitzicht is tenminste fantastisch.


Naast de top staat het monument des Diables blues, ter herdenking van de soldaten die hier vochten tijdens de Eerste Wereldoorlog. En het lijkt erop dat hier ook een traditie is van stapeltjes stenen maken, dus we doen gezellig mee met deze traditie.


We lopen langs de andere kant de berg weer af en wat vinden we hier? Een heel makkelijk en breed pad en zonder enige wind. Heerlijk nog even rustig naar beneden lopen, genieten van het zon en het fantastische uitzicht.

Hier vind je Le Grand Ballon:

68360 Geishouse, Frankrijk
Parkeren: Col du Grand Ballon, op de parkeerplaats bij de restaurants. Of als je langer wilt klimmen is er een parkeerplaats iets eerder.
Meer info: klik hier

Travelers' Map is loading...
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest