Klankenbos // Klankkunst in openlucht

In het bos kan je van alles horen. De wind door de bomen, fluitende vogels, een specht of als het herfst is wellicht de regen. Maar met een beetje hulp van kunstenaars is er in het bos nog veel meer te horen, klankkunst. Wat die klankkunst precies inhoudt gingen we vandaag ervaren in Klankenbos bij Pelt.


Het is een dag met miezer regen, maar we zijn op vakantie dus we gaan erop uit. In een bos loop je hopelijk het meeste uit de regen, maar we wilden geen gewoon bos. Een klankenbos klonk als iets wat we nog nooit hebben gedaan en iets wat we nergens anders zullen vinden.

Het geheim van Horst


Met de routekaart in de hand gaan we op pad, op zoek naar de 16 klankinstallaties die hier op het terrein te vinden zijn. De eerste vinden we onbewust al als we op de parkeerplaats lopen. We horen in een boom een specht en gelijk erna in de boom ernaast nog één. We proberen ze te spotten maar zien niks. Als we het eerste bordje met uitleg vinden ontdekken we dat we gefopt zijn.

Impact


Niet alle klankkunst kan je horen. De klank van een zwaar iets wat op de grond valt kan je alleen inbeelden of.. Je stampt zo hard als je kan op de grond. We hadden dit kunstwerk overigens bijna gemist, want hoewel er een ‘route’ is ligt niet alle kunst letterlijk op de route. En er staan ook geen paaltjes dus het is of goed op de digitale kaart kijken of lang leve wanderlust.

Houses of Sound


We komen een groot klankkunstwerk tegen, maar het staat aan 2 kanten van het water. We splitsen ons op, ik ga aan de ene kant en Pauline en Nim aan de andere kant in het huisje. We verwachten dat we op een manier met elkaar kunnen praten, maar dat blijkt het niet te zijn. We ontdekken een bordje met aanwijzingen en doen wat hier op staat, maar we krijgen het niet uitgevogeld. Enige wat we af en toe horen is een versterking van het achtergrond geluid. Het bos ligt langs een redelijk drukke weg, dus de klank van herrie kan je hier ook vinden.

Scaffolded Sound Beehive


Het volgende kunstwerk ligt pal naast het Dommelhof, een plek voor podiumkunsten, cultuur en G-sport. Het is een bijenkorf waar je met je hoofd (als je lang genoeg bent) in kunt om te ervaren hoe het klinkt in zo een bijenkorf. Het is geen echte bijenkorf natuurlijk, maar toch leuk om die geluiden te horen. Achter de korf zien een een klein paadje, de route is niet die kant maar een klein paadje kunnen wij nooit weerstaan. We lopen door een soort rhodondenronbos en komen uit bij het water vlonder waar we aan het begin langs liepen.
We moeten vanaf hier weer terug lopen en vervolgens naar het Musica gebouw, een impulscentrum voor Muziek.

Oor van Noach


Theater, muziek en een klankenbos op één plek, dat is geen toevalligheid natuurlijk. Vlak voor het Musica gebouw vinden we het volgende kunstwerk. In de rivier ligt een bootje met een schoepenrad die langzaam rond draait. Vanuit de trompet op de oever horen we een soort getik, alsof iemand met een stukje metaal op metaal slaat. Dit is tot nu toe wel mijn favoriet, ik hou wel van dit soort houten bouwwerken.

Radio Forest


We lopen onder het Musica gebouw door want de route gaat verder achter het gebouw. Hier komen we bij het info punt terecht en eten binnen even een boterhammetje. Er staat ook een infozuil en we tekenen gelijk even het digitale gastenboek. Er klinkt allerlei geluid in huisje, maar als het geluid van vogels steeds heftiger wordt besluiten we snel verder te lopen.

Konversation


En dan ontdekken we ineens allemaal rode paaltjes met een kastje erop. We proberen uit te vogelen wat het doet, maar moeten toch eerst even de instructie lezen voordat we de tijd van ons leven hebben.
De paaltjes maken allemaal geluid, maar afhankelijk van hoever je van een paaltje af staat veranderd het geluid. We blijven hier veel te lang hangen om te spelen met alle paaltjes.De foto’s zijn leuk geworden, maar dit kunstwerk is pas echt leuk als je het zelf ervaart.

Meer dan alleen Klankenbos


We vinden in het bos ook diverse paaltjes met afbeeldingen erop, maar geen idee waar die voor zijn. Zo ook hier waar Nim lekker even aan een touw kan slingeren. Het is geen klankinstallatie in ieder geval (tenzij je het wiiieeee geluid van Nim mee telt). Terwijl Nim hier lekker slingert jaag ik op een Eekhoorn om te schieten, maar helaas mis ik meermaals.

Springtime In a Small Town

Het volgende kunstwerk zorgt voor nogal wat opschudding, letterlijk. Als we dichterbij komen begint het hele gevaarte ineens te schudden en te schudden. Al dat geschud maakt natuurlijk weer het nodige geluid.

Oorsprong


Een grote lange buis, midden in het bos. Het is de bedoeling dat je erin gaat en het geluid ervaart. Je kan al raden wie er de donkere lange buis in mocht om het kunstwerk te activeren. Hoe verder ik in de buis kom hoe intenser de echo wordt, super grappig. Maar als ik aan het einde kom activeert het kunstwerk. Er wordt wind door de buis geblazen wat een enorme brom teweeg brengt. Bij de uitgang begreep ik dat het gewoon als een grote ventilator klonk.


Heel bijzonder is het geluid dus verder niet, maar we hebben in ieder geval wel plezier met het maken van mooie foto’s. Foto’s maken met weinig licht blijft toch één van onze zwakke punten, dus het was goed dat we even konden oefenen.

Chaise Résonnante


Voor de volgende kunstwerken mogen we eindelijk even een stukje de benen strekken. Naast de weg vinden we vervolgens een stoel. Als Nim erop gaat zitten en Pauline er langs loopt begint hij opeens te trillen. Blijkt er een lithofoon ingegraven te zitten die reageert als je dichtbij komt en dan gaat de boel en de stoel dus trillen.

Tacet


Dan ineens zien we midden in het bos een glazenkubus staan. Wederom een klankkunstwerk. Via een kleine tunnel kan je in de kubus komen. Dit kunstwerk is ons op het lijf geschreven, want de klank die hier centraal staat is namelijk stilte. De kubus neutraliseert alle ruis van de omgeving en biedt je een oase van rust. Je hoort alleen de stemmen van mensen vlak naast het glas. Nim vondt het alleen wel een beetje stinken, maar je dat krijg je in een afgesloten kubus.

Aandacht


We passeren het kunstwerk Composed Nature, maar op het bordje staat dat ie (deels) defect is en dat je een telefoonnummer moet bellen om het te activeren. Dat laten we maar en we geven aandacht aan het laatste kunstwerk. Een kleine verstopte oase is het toneel van dit kunstwerk. Het is even zoeken maar als we goed kijken zien we dat één van de bamboe bosjes naar ons ‘wuift’. Wel een mooi plekje dit, als mijn tuin groot genoeg was zou ik ook zo een verborgen plekje willen.

En dat was het alweer, vanaf hier wandelen we terug naar de auto. Hoewel we weinig kilometer hebben afgelegd zijn we hier toch ruim 2 uur zoet geweest. Wat een super leuke plek is dit, echt een ervaring als geen andere en ik ben blij dat we hem niet hebben laten schieten.

Hier vind je het Klankenbos

Toekomstlaan 5b, 3910 Pelt
Parkeren: Er is hier een ruime parking die je deelt met een restaurant, theater en het muziekcentrum.
Meer info over het Klankenbos klik hier

Travelers' Map is loading...
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest