Kerst(bomen) wandeling // Kaapse bossen

Het is eerste kerstdag en we zijn lekker als gezinnetje vandaag met zijn 3tjes. Nadat we heerlijk hebben ontbeten en kadootjes hebben uitgepakt zien we de zon op komen. Het beloofd een mooie zonnige dag te worden, een perfecte dag voor een wandeling in het bos. Maar niet zomaar een bos, de Kaapse Bossen waar we kunnen genieten van (kerst)bomen die de hele winter groen blijven.


Het was de bedoeling om naar de parkeerplaats van het bos te navigeren, maar we voerden het verkeerde adres in de navigatie in. We parkeren dus langs een doodlopende weg midden in het bos en gaan op pad. We hebben nu alleen geen route en zullen ons eigen pad moeten ontdekken.


Voor ons doen zijn we heel laat op pad. Normaal zijn we rond een uur of 13:00 alweer klaar om naar huis te gaan, nu beginnen we om 14:00 pas. Maar dat is bewust gedaan, want we wilden van het bos genieten met het laag hangende zonnetje. Dit geeft namelijk heel mooi licht voor fantastische foto’s. Dus lees en kijk lekker verder om te ontdekken wat het resultaat is geworden.


Maar tegelijkertijd is fotograferen met dit soort licht ook een enorme uitdaging. Je foto is heel snel over of onderbelicht, of het lukt niet om scherp te stellen met teveel tegenlicht.


Maar als je het een beetje in de vingers krijgt dan kan je ontzettend mooie foto’s maken op deze manier. En heb je het niet in de vingers, vertrouw dan op de Auto stand van je camera. De meeste camera’s van nu (vooral mid-range en high-end) maken onwijs mooie foto’s zonder zelf aan de instellingen te hoeven zitten.

Terwijl we lekker door het bos wandelen, onderweg naar Uitkijktoren de Kaap schieten we dus lekker veel foto’s. Eén foto ontdekken we thuis pas van wat we hebben vastgelegd. Terwijl we een foto maken van Nim die uitademt en de wolkjes in de lucht vormen schijnt de zon er op precies de juiste hoek doorheen. Het resultaat, regenboog adem! Wow, dit was niet gepland maar is wat Bob Ross een happy accident zou noemen.


Het doel van de wandeling is het beklimmen van Uitkijktoren de Kaap, midden in het bos. Hier komen we erachter dat meer mensen het plan hadden om van het uitzicht te genieten.

En neem het ze eens kwalijk, het uitzicht is fantastisch. We zitten hoog boven de bomen. Maar hoogte betekent ook ijskoude wind en het duurt daarom niet lang voordat we het veel te koud krijgen en weer lekker naar beneden gaan.

Eenmaal beneden besluiten we om niet hetzelfde pad terug te wandelen maar er een rondje van te maken. Het beloofd een mooi rondje te worden met nog mooiere natuur dan we tot nu toe gezien hadden. De zon zakt steeds verder en verder. De grond onder onze voeten begint te kraken onder onze voeten doordat het gras en gevallen blaadjes weer bevriezen. Het is koud, dus als we ineens aan het einde van een pad linksaf een open vlakte met zon zien gaan we ervoor. Een wijs besluit want we kunnen niet alleen weer een beetje opwarmen, maar hierna volgt het mooiste deel van onze wandeling.


Nim neemt op de openvlakte even plaats om te genieten van het uitzicht en lekker op te warmen. En nee dit is niet geposeerd en/of door ons aangemoedigd. Dit is Nim die oprecht geniet van de natuur om zich heen.


We kwamen voor een bos waar de bomen nog groen zijn, maar tot nu toe was het overgrote deel kaal. Met hier en daar een (kerst)boom met groene naalden. Maar hier belanden we ineens in een stuk bos met gigantische (kerst)bomen die nog helemaal groen zijn. En ook de bodem ligt niet bezaaid met bruine bladeren maar is helemaal groen van het mos. Vanaf hier volgen heerlijke kronkelpaadjes omhoog en omlaag over het heuvelachtige landschap tot we weer bij het pad richting de auto belanden. Dit laatste stuk was ons favoriete stuk van de hele wandeling.


Doordat we steeds een stukje meer aan de route toevoegden wordt het steeds donkerder en steeds kouder. We zijn nog net met een klein beetje zon boven de heuvel terug bij de auto.

Hier vind je Kerst(bomen) wandeling Kaapse Bossen:

Maarsbergseweg, 3941 MJ Doorn
Parkeren: Kruising Sandenburglaan, Maarsbergseweg, Goudenlaantjes. Hier is ruimte voor 2 auto’s.
Of parkeer bij de reguliere parkeerplaats aan de andere kant van het bos: Sint Helenalaan 2, 3941 EH Doorn
Onze route lopen? Klik hier
Meer info over de Kaapse Bossen: klik hier

No markers found for this Travelers' map.
Please add some markers to your posts before using this shortcode.
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest