Joekelbos // Duinengordel

We houden van wandelen in het bos en voor Nim zoeken we vaak plekken op waar hij ook nog eens lekker kan spelen. Het is dan extra fijn als we op vakantie zijn in Zuid-Limburg en op avontuur kunnen gaan op plekken waar we vanuit huis niet snel kunnen komen.

Zo konden we eindelijk op avontuur in het Joekelbos in de Duinengordel van de Hoge Kempen. Waar wandelen, ontdekken en spelen hand in hand gaan.


Bij de naam van het bos Joekelbos, heb ik geen idee wat ik erbij moet voorstellen. In Nederland denk je al gelijk aan groot bij het woord joekel. Maar er zijn meer betekenissen voor het woord en één van die woorden is jongeling.


Als we het bos in lopen komen we bij een splitsing. Korte route verhard links of rechts af is 800 meter en de lange route (onverhard) 2km is rechts af. Ik denk dat Grootbos als vertaling dan al wel afvalt. Wij kiezen uiteraard voor de lange onverharde route, maar hoe loopt die precies? Het is een beetje onduidelijk want wij verwachten onverhard te gaan lopen en gaan op de eerst volgende splitsing daarom gelijk de verkeerde kant op. Na nog extra goed de kaart te bestuderen ontdekken we dat je eerst een deel van de verharde route loopt, dan pas onverhard gaat om weer met het verharde rondje te eindigen.


Terwijl we lopen zien we ineens iets op de groot. Een grote metalenplaat met een vorm eruit gesneden??? In de bosjes erachter staat een konijn verstopt en de vorm in de plaat, zijn voet afdruk. Wauw wat gaaf, ik ben benieuwd wat we nog meer gaan ontdekken in het bos.


We ontdekken al gauw meer, namelijk een hele gave klimtoren en een hele mooie vlinder. De antennes van de vlinder zijn alleen gebroken dus we zoeken nieuwe takjes om hem weer heel te maken.


Wauw deze wandeling van 2km kan nog wel eens langer duren dan eentje van 10. We vinden namelijk een hangmat en schommel, beelden van een kraanvogel en everzwijn en een verhalen vertel kring.


We zijn halfweg, of zoals we in Nederland zeggen halverwege. Vanaf hier gaan we dan echt het onverharde pad op. En Nim leest ineens dat je ook naast het pad mag lopen, dat hoef je hem geen 2x te zeggen. Maar wat als je ineens midden in de bramen staat? Mama to the rescue!


Op het bord bij de ingang stond dat het bos onderdeel was van de Duinengordel en we belanden eindelijk op een kleine duin. Hier gaan Nim en mama heerlijk klimmen over touwen en bruggetjes. Daarna gaat Nim met andere kindjes aan de slag bij de waterspeelplaats. Ze graven, pompen, graven en pompen totdat het water precies daar stroomt waar ze het heen willen hebben. En wij? Wij chillen hem lekker op de langste picknicktafel ter wereld.


Na een heerlijk lange break zijn we weer onderweg en terug in het bos. We komen een boomstammen parcours tegen. Nim en ik doen een race en ik verlies (maar mijn smoes was dat ik een rugzak en camera aan me had hangen). Hierna is het voornamelijk Nim en mama die over de boomstammen klauteren. Wat kunnen ze nog meer verzinnen voor leuks? Nou wat dacht je van een vlonderpad!


En even een pitstop nu hoor, want we hebben lekker gedronken tijdens onze break en onze blaas zit vol. Gelukkkig komen we net langs de WC. Of althans, hoe gelukkig moeten we zijn met een toilet die niet doorspoelt en waar je onderin alles ziet liggen wat erin is gegaan. De mannen kunnen staan, maar mama slaat deze toch maar even over (en terecht).


We zijn terug op het verharde pad en het laatste deel van de wandeling, hier komen we nog meer houten dieren tegen. Super gaaf gedaan deze dieren en een leuke manier ook om de poot afdruk van sommige dieren te leren herkennen.


We lopen het laatste deel van de route. Rusten nog even in één van de 2 kleine schuilhutjes en genieten van kikkers in een waterspeelplaats. Op weg naar de uitgang merken we dat we op de heenweg straal langs een adelaar zijn gelopen die vlak naast de ingang staat, maar hij staat dan ook wel heel goed verstopt.

Wat een gave wandeling was dit. We hebben er 2,5 uur over gedaan om de volle 2 km rond te gaan. En het is me wel duidelijk dat de vertaling van Joekelbos, Jongelingbos is, want alles is gericht op het vermaken van jongelingen. En Nim heeft zich enorm goed vermaakt.

Hier vind je het Joekelbos:

Speeltuinstraat, 3660 Oudsbergen, België
Parkeren: Er is geen parkeerplaats, we parkeerden in de berm van de Speeltuinstraat.
Toilet: Het toilet blijkt een compost toilet te zijn en er stond een emmer met iets erin in de hoek wat je er blijkbaar in moest gooien. Echter vond ik de hele toilet dusdanig vies dat ik dit niet heb gedaan.
Meer info: klik hier

Travelers' Map is loading...
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest