Hoe wij hete dagen overleven!

Het is weer goed warm en er wordt veel meer felle zon en hitte voorspelt de komende dagen. Op dit soort dagen is het altijd extra lastig om het hoofd koel te houden, dus dan denk je al gauw aan het strand of ergens anders lekker in het water. Maar wat nou als je niet van die enorme drukte van het strand houdt? Of liever niet de hele dag in de volle zon wilt zitten vertoeven? En ook niet de hele dag thuis wilt blijven? Wij kunnen je helpen, want dat is al jaren precies ons dilemma! Ontdek hier ons geheim voor het overleven van de heetste dagen.

Het geheim is groene schaduw!

Die moet ik even uitleggen denk ik. Want ik bedoel natuurlijk niet dat er schaduw bestaat die groen van kleur is. Wat ik bedoel is schaduw die gemaakt wordt alles wat groen is. Maar dan meer specifieke grote bomen met een heel dik bladerdek. Als het dus heel heet is zoeken wij de meest dichtbegroeide bossen op. Want onder dat dikke bladerdek warmt het minder (snel) op en blijft het dus veel koeler dan plekken in de volle zon. Maar daarnaast is het bos ook nog eens een hele effectieve UV filter en ben je dus ook nog eens optimaal beschermd tegen de schadelijke invloeden.

In deze bossen is het goed afkoelen

Maar in welke bossen kan je dan terecht om goed af te koelen? Het beste zijn zulke dichtbegroeide bossen dat de zon de bosvloer nooit raakt. Maar in de Nederland of België ga je dit niet snel vinden. En ook is het onvermijdelijk dat je zo nu en dan eens een open vlakte passeert. Maar toch zijn er bossen waar je heerlijk kunt afkoelen, ik zal ze hieronder voor je opsommen.

De Wodanseiken // Wolfheze, Nederland

Dit bos bevat een aantal van Nederlands oudste bomen en het is één van de weinige plekken waar ze al honderden jaren groeien zoals ze groeien. Eigenlijk staat Gelderland erom bekend om hele dicht begroeide bossen te hebben. Dus je kan haast niet mis zitten. Lees hier ons avontuur in dit bos.

Belevenissenbos // Lelystad, Nederland

Dit is geen bos waar je alleen lekker wandelt, maar het is een bos waar je van obstakel naar obstakel gaat. Een bijkomend voordeel is dat er voldoende water is, dus misschien stiekem af en toe “perongeluk” erin vallen? Lees hier ons avontuur in dit bos.

Boersberg // Doorwerth, Nederland

Hier liepen we een jaar geleden op net zo een hete dag als vandaag lekker in het bos. Dit bos was zo enorm afgekoeld dat we het op momenten zelfs een beetje fris kregen en juist de plekjes met zonnestralen opzochten om even op te warmen. Lees hier ons avontuur in dit bos.

Roovertsche & Gorp de Leij // Hilvarenbeek, Nederland

Midden in de lente wandelde we een rondje rond de Rovertse Leij, een beek door dit bos. Zoals je op de foto hierboven kunt zien was toen het zonlicht in het bos al beperkt, met jong blad aan de bomen.
Lees hier ons avontuur in dit bos. Maar er is ook een speelbos & avonturenpad, lees hier meer over dat avontuur.

Nu is dit natuurlijk maar een selectie van de mogelijkheden die je hebt. Een paar andere suggesties:

De Schorre in Boom (toepasselijke naam), Belgie.

Het Grave Ravenpad in Ravels, Belgie.

Kaapsebossen in Doorn, Nederland

Of neem een kijkje bij één van onze andere avonturen in de natuur.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest