Het Grave Ravenpad

We gingen eindelijk sinds lange tijd weer eens naar België, naar het Gewestbos Ravels. We zagen namelijk op instagram dat hier in het bos leuke dingen te beleven zijn. Eenmaal aangekomen werden we aangenaam verrast. We stapten uit de auto zo een prentenboek in, Het Grave Ravenpad. Lees je mee?


Als we aankomen bij de parkeerplaats worden we begroet door een grote raaf. We parkeren de auto en lopen verder richting het bos als we ineens een groot info bord zien. Hierop zien we de route, praktische info en de eerste bladzijde van het verhaal. We gaan samen met de IJle Prijen op zoek naar het witte raafje. Hugo de Raaf wijst de weg, dus we volgen de raaf die op de paal zit.


Als we de raven volgen komen we ineens nog een bord tegen. Het verhaal gaat verder en onze wandeling dus ook. We wandelen door heerlijk rustige natuur waar we niets anders dan vogels horen fluiten. En de geur, ruikt het in Nederland ook altijd zo lekker in het bos, of heeft België iets speciaals? We volgen de raaf en komen bij de volgende bladzijde uit het verhaal.


En dan moeten we ineens kiezen. Lopen we veilig over de Bosdreef verder of wagen we ons aan het pad door het Domein van de Wolf? Wij kiezen het laatste, want een kronkelpaadje door het bos is veel leuker dan een breed pad rechtdoor. En de wolf? Die heeft ons gelukkig niet lastig gevallen.


Na het Domein van de Wolf komen we aan bij de nesten van de IJzeren Zeug en haar jongen. Ik weet niet precies meer waarom, maar de opdracht was herrie maken dus geen tijd om te onthouden. Lekker met takken op pannen en bekkens slaan, ik denk om de Ijzeren Zeug weg te jagen. En dat heeft gewerkt want even verder troffen we lege nesten aan, van de Zeug. We helpen nog wel even om het nest wat op te bouwen.


Bladzijde 4. Oh nee onze Reeën, waar we vanaf bladzijde 1 op reden, zijn weg gerent. Ze zijn bang voor de Ijzeren Zeugen. We rennen zo snel als we kunnen achter ze aan. Maar oeps dat zijn geen reeën maar Zeugen, snel verder rennen naar de reeën.


Nadat we bladzijde 5 hebben gelezen en bramenstruiken hebben gezocht wijst de raaf ons weer een ander stuk bos in. Hier vinden we bladzijde 6, onze favoriet, want deze heeft een slaap opdracht. Lekker liggen op een bedje met je ogen dicht en je tong uit. Ja je tong uit, hoor, ruik en proef de natuur. Als we hier dan toch even uitrusten dan kunnen we gelijk even lunchen. En de muggen genieten ook van mijn benen als lunch.


We volgen de raaf weer en komen wederom voor een keuze te staan. De veilige bosdreef of nemen we het pad door het bos waar witte pluimen zijn gevonden? Op pluimenjacht natuurlijk. We vinden eerst niks, behalve een hele grote kever en omgevallen bomen. Maar dan ineens vinden we een pluim in de boom. En nog één en nog één. Yes, het witte raafje bestaat dus echt en moet in de buurt zijn.


We zijn alweer bij bladzijde 8 aan beland. Tijd om een mooi kado voor het witte raafje te vinden. Nim pakt een stokje, ik pak mijn zakmes en Pauline een blad van een varen, bloemetje en een grassprietje. Samen maken we een mooi en uniek kado.


Als we klaar zijn met het kado volgen we de raaf naar de volgende bladzijde. Verzin een naam voor het witte raafje en schrijf hem in het zand. Dat is nou toevallig, wij hadden net een naam in het kadootje gekerfd.


Waar is dat witte raafje nou toch, we moeten nu wel in de buurt komen toch? En ja hoor, daar zit hij bovenop die hoge boomstam. Eindelijk vinden we het witte raafje, omringd door vele kadootjes. We noemden hem Nim en gaven ook ons kadootje. Onze Nim was dol blij dat we het witte raafje eindelijk hadden gevonden, hij had sommige bladzijden helemaal zelf gelezen en zat dus ook helemaal in het verhaal.


Van blijdschap vergeten we bijna om de laatste bladzijde van het verhaal te lezen. Voordat we weer richting de auto gaan vieren we eerst nog even feest samen met Witte Raafje Nim en eten en drinken gezellig nog iets met elkaar.


En dan wandelen we weer verder, terug naar deze parkeerplaats waar het verhaal begon.
Moet je nu naar de wc? Of wil je wat eten en/of drinken? Ga aan het einde van de parkeerplaats dan eens naar rechts, daar vindt je Natuurpunt het Boshuis. Hier kan je (zelfs buiten openingstijden) altijd terecht bij het toilet. Tijdens openingstijden kan je wat eten en drinken. Maar er is ook een natuurmuseum en ecologische tuin. Meer info op de website van Natuurpunt.

Hier vind je Het Grave Ravenpad:

Jachtweg 27, 2380 Ravels (BE)
Parkeren: Ruime parkeerplaats bij de ingang aan de Jachtweg.
Meer info: klik hier

Deze beleving is een initiatief van collectief Moos.

Travelers' Map is loading...
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest