Gouffre de Padirac

Na al jaren in Frankrijk op vakantie te zijn geweest had ik nog nooit één van de meest bijzondere avonturen beleefd die het land te bieden heeft. Dan heb ik het over een reis naar het midden van de aarde. In de zomer van 2019, bij Gouffre de Padirac, daalden we af in een gigantisch gat (gouffre) voor een ontdekkingstocht diep onder de grond.


We moesten online een ticket kopen en een tijdslot reserveren om naar binnen te gaan, het duurde dus een paar dagen voordat we echt konden gaan. Honderden mensen bezoeken Gouffre de Padirac dagelijks. Daar houden we niet zo van, maar deze plek leek ons zo bijzonder dat we ons er maar over heen moesten zetten.


Precies op tijd mogen we met onze horde mensen mogen we naar binnen. Samen met de horde staan we binnen te wachten op de lift naar beneden als we ineens opmerken dat er naast ons ook een trap is naar beneden die bijna niemand neemt. Mooi, een kans om nog even te ontsnappen aan de massa. Het eerste deel is gewoon een trap door een betonnen koker, maar uiteindelijk komen we uit in het gigantische gat in de grond. Vanaf hier gaat de trap langs de rotswand. Wauw wat bijzonder, een bijna perfect rond gat recht naar beneden, een product van de natuur.


Het weer was perfect voor een avontuur onder de grond, een mooiere plek om te schuilen voor de regen kan ik me niet bedenken. Toen we naar deze plek toe gingen had ik iets heel anders verwacht. Ik had niet verwacht om me ineens zo ontzettend klein te voelen op de bodem van deze gouffre. Maar ik had ook niet verwacht dat er zo diep onder de grond zo ontzettend veel groen zou zijn. En ondanks dat het boven qua temperatuur lekker was, voelden we daar hier nauwelijks nog iets van.


Als de route hier had geeindigd dan was ik meer dan tevreden geweest, maar we zijn nog maar 75 meter onder de grond en moeten nog minstens 25 meter verder afdalen.


Diep onder de grond aangekomen is het goed fris en nat. Bijna de hele grot staat onder water, als het wandelpad niet aangelegd was het geen pretje geweest om hier te wandelen. Het eerste wandelstuk is heel bijzonder. Op sommige plekken is het plafond zo hoog dat je het niet eens kunt zien. Doordat we de trap hebben genomen zijn we onze horde kwijt geraakt, maar even verder komen we ze weer tegen bij de wachtrij voor de boten.


De vaartocht van 1 km gaat door smalle gangen door kraakhelder en diep water. En het water is vooral ook leeg, geen vissen, geen planten, helemaal niets. De bootjes varen hier af en aan om toeristen van de ene naar de andere kant te brengen. Je mag helaas geen i.v.m. de veiligheid geen foto’s maken. Anders zou ik je een 60m lang plafond van stalactieten laten zien, de grote kroonluchter.


Diep onder de grond, ver van al het licht, verwacht je geen kleuren te zien. Maar de lichten in de grot onthullen spectaculaire kleuren. Het ene meertje is blauw, de andere geel/groen, terwijl het gesteente rondom juist weer rood kleurt. Dit voelt als een buitenaardse plek, maar dit is juist hoe binnenaards eruit ziet.


We meanderen verder door de grot en komen uiteindelijk in een hal te bijzonder om in woorden te beschrijven. Een plafond zo hoog (93 meter) dat je hem nauwelijks kan zien. SALLE DU GRAND DÔME noemen ze dit, de ondergrondse Kathedraal. Bijzonder om te bedenken dat dit soort plekken soms letterlijk, zonder te weten, onder je voeten verstopt zitten.

We hebben genoten van onze reis door de aarde. Dit is beslist één van de plekken die je gezien moet hebben als je ooit eens in de Perigord bent.

Hier vind je Gouffre de Padirac:

Le Gouffre, 46500 Padirac, France
Parkeren: Er is voldoende parkeerplaats bij de ingang.

Maar info over Gouffre de Padirac klik hier

Travelers' Map is loading...
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest