Elfjesbos De Elzen

Update: De informatie in dit artikel is verouderd. Sinds ons bezoek in de zomer van 2020 is er enorm veel veranderd en hebben heel veel efljes hun intrek genomen in de Elzen. Omdat we heel nieuwsgierig waren zijn we op 29-05-2021 zijn we daarom opnieuw op avontuur gegaan. Klik hier voor het nieuwe artikel!

Maar dit artikel is ook heel leuk, dus lees gerust eerst deze door.

Toen we van de zomer op zoek waren naar leuke speelbossen in de buurt stuitte we op Speelbos De Elzen. De waterspeeltuin, trekvlotje, tunnel en wilgentunnel zien er op internet ontzettend gaaf uit. Het is bij Dordrecht in de Nieuwe Dordtse Biesbosch, hier waren we nog niet geweest dus tijd om te gaan.
Maar eenmaal aangekomen wacht ons iets anders dan we verwachtten.


We parkeren de auto op een parkeerplaats aan het begin van een bos, volgens internet moest dit de plek zijn waar het speelbos zich bevindt. Er staat een bordje met speelbos, maar we vinden niks behalve een tunnel en een afgesloten waterpomp. Dit speelbos was geopend in 2018 volgens internet, maar is inmiddels spoorloos verdwenen.


We besluiten om dan maar een rondje te wandelen door het bos aan de overkant van het water. Via een brug aan het uiteinde van het voormalige speelbos gaan we op ontdekking wat De Elzen nog meer heeft te bieden. En dat is rust en heel veel groen, lekker wild zoals wij het graag zien.


We wandelen en wandelen op de gok door het bos en proberen een rondje rond het meer te maken, maar met zulke dichte natuur is het moeilijk zien welke kant je op gaat. Uiteindelijk komen we weer bij een hele lange brug het water over. Hier besluiten we even een pauze te nemen en te genieten van een heerlijke picknick.

Als we weer verder lopen, terug richting het speelbos, valt ons oog ineens op iets in een boom.


We zien iets blauws in een holletje van een boom en we besluiten om onderzoek te gaan. In de boom zit een piepklein deurtje. We kloppen op de deur maar er doet niemand open. Begrijp ik ook wel dat zou ik ook niet doen als er 2 reuzen voor de deur staan.

Later bleek dat er overal rond het speelbos elfjes wonen en wat wij vonden was één van de vele huisjes die ze hier in het bos hebben. Ze zijn moeilijk te vinden en omdat we het pas achteraf wisten vonden we er zelf geen. Maar als we hier weer komen dan wordt het een ontdekkingsreis om alle huisjes te vinden en hopelijk ontmoeten we dan ook een elfje.


Elfjes of niet, het is een heerlijk bos om rond te wandelen en te genieten van de rust in de natuur. We komen langs paviljoen De Viersprong, een restaurantje aan het water. Het was (tijdelijk) gesloten, maar gelukkig hadden we al gepicknickt.


We zijn terug waar we begonnen zijn en besluiten nog even verder op onderzoek te gaan, want toen we bij het paviljoen liepen zagen we een vlonder in het water bij het speelbos. Achter hoge rietstengels vinden we een lange vlonder door het riet.


Aan het einde van de vlonder vinden we een ontzettend mooi uitzicht over het water en de op/af stap plaats van het voormalige trekvlot. Zo zonde dat dit speelbos niet meer bestaat, vooral de wilgentunnel die hier ooit stond was een unieke beleving die je bijna nergens in Nederland vindt. Gelukkig is de natuur er nog, ook in het water groeien ontzettend veel planten en krioelt het van het leven. We blijven daarom ook even hangen op de vlonder om te genieten van alles wat groeit en beweegt in het water.

Hier vind je Elfjesbos De Elzen:

Update: Er is ons verteld dat er sinds ons bezoek in de zomer van 2020 e.e.a. is veranderd. Zo zijn er veel meer elfen huisjes bij gekomen en zou het speelbos vernieuwd worden. Een nieuw avontuur staat daarom in de planning want we zijn reuze benieuwd!

Noorder Elsweg 6A 3329 KH Dordrecht
Parkeren: Er is een ruime parkeerplaats, je kan ook doorrijden tot het paviljoen en hier de auto neerzetten.
Meer info over de Nieuwe Dordtse Biesbosch: Klik hier

No markers found for this Travelers' map.
Please add some markers to your posts before using this shortcode.
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest