Eiland van Brienenoord

Je bent er net als ons vast al ontelbaar keren overheen gereden, de van Brienenoordbrug bij Rotterdam. En dan ben je ook al ontelbare keren onwetend over een bijzonder stuk natuur gereden. Het Eiland van Brienenoord ligt letterlijk (deels) onder de van Brienenoordbrug. Maar toch vonden we verrassend veel rust zo vlak onder de snelweg.


Het avontuur begon met een zoektocht naar de (nieuwe) ingang. Die is onlangs verplaatst maar dat hebben ze (nog) niet aan alle kaartenmakers laten weten. Toen we eindelijk de auto geparkeerd hadden (meer info daarover onderaan het artikel) en de brug hadden gevonden kon het avontuur echt beginnen. En we lopen vanaf de stad en industrie een groene oase in.


Na de brug kunnen we 3 kanten op. Volkstuinvereniging, Buitenplaats of rechtsaf een wandelpad op. Het wordt dat laatste, wandelen richting de brug. Wat een schitterende natuur, het lijkt alsof de natuur hier al jaren zijn eigen gang kan gaan. We vergeten bijna dat we naast Rotterdam-Zuid zitten. alleen soms een doorkijkje in de bomen en het achtergrond geluid van de snelweg doen ons hieraan herinneren. Zo af en toe zien we een gezellig tuinhuisje van de volkstuinen.


Terwijl we genieten van al het groen, de bloemen en alle zoemende insecten verschijnt ineens de brug in het zicht. We horen de brug wel, maar gek genoeg is het niet heel hard of storend.

Rond en onder de van Brienenoordbrug


Zelfs als we bijna naast de brug staan hebben we nog steeds een gevoel van rust. Het windje helpt er ook bij, want het geruis van de snelweg doet een beetje aan als wind door de bomen. Als we genieten van dit stukje getijde natuur ontdekken we zelfs onder de brug door konden lopen. Dat hadden we niet verwacht. Lets Go!

Wow wat groot! Vanaf een afstand lijkt de brug fors maar als je er onder loopt is de brug echt gigantisch. En ook een thuis voor getijde natuur. Middels een grote brug over het water lopen we verder om te ontdekken wat hier nog meer ligt verstopt.


De brug loopt in een bocht en na de bocht komen we op een klein strandje met golfbrekers. En nog een verrassing, een houten uitkijkbrug.


Maar we hebben nog geen zin om stil te staan dus lopen we verder, terug onder de brug door. Ook hier vinden we weer wat moois, een pilaar van de brug die is omgetoverd tot kunstwerk. En vervolgens lopen we weer een bruggetje over en zijn we terug aan de andere kant van de brug. Tijd om het andere deel van het eiland te verkennen.


De andere kant van het eiland is weer een heel ander plaatje, met nog steeds de wilde natuur. Maar ook op allerlei plekken vinden we plekjes waar je lekker aan de rivier kan zitten en even helemaal kan onthaasten.

Volkstuinen en Buitenplaats Brienenoord


We zien aan deze kant meer van de volkstuinen, maar dat is helemaal niet erg. Stuk voor stuk zien we tuintjes die bij ons helemaal in de smaak vallen. Knusse tuinhuisjes, wilde bloemen, schapen hekken, rust en heel veel groen. We vinden ook een gezellig tentje, de Buitenplaats Brienenoord. Ze zijn nog dicht dus we kunnen helaas niet even plaats nemen op het terras voor een drankje.

Natuurspeeltuin


Om Nim mee te krijgen naar het eiland beloofden we hem dat hij lekker even mocht spelen in de natuurspeeltuin. Tijdens het wandelen lopen we er langs en besluiten om lekker even te gaan spelen. Of toch niet? Er zit een grote ketting met hangslot aan het hek. We zoeken naar een andere ingang, maar ook hier een dicht hek maar ditmaal met een bord waarop staat: NIET BETREDEN. INGEZAAID. We vragen het na bij de volkstuinen en daar weten ze te vertellen dat de speeltuin voorlopig gesloten is door de gemeente om de beplanting op orde te krijgen. Balen!

Under construction

We zijn helemaal aan de andere kant van het eiland, hier veranderd de ongerepte natuur iets meer in een bouwput. Als we online gaan lezen we dat het gebied onlangs is overgegaan op het beheer door Gemeente Rotterdam. Het gebied moet (deels) omgetoverd worden tot een Stadspark. Een goed idee, mits er respect blijft voor de natuur op het eiland. Door de werkzaamheden zijn delen niet bereikbaar, is de speeltuin dus niet toegankelijk en zijn er geen Schotse Hooglanders te vinden. Wat exact de plannen zijn? Goeie vraag, volgens de volkstuinvereniging veranderen de exacte plannen continu, maar weet niemand het exact.


Wat ik wel weet? Het water en het getijde gaat centraal staan en dit vlonderpad is al in aanleg. Ik ben benieuwd wat de exacte plannen zijn en wanneer het klaar moet zijn. Ik zou graag de eerste zijn die een wandeling maakt over het vlonderpad.

Hier vind je Eiland van Brienenoord:

Stadionweg 1, Rotterdam (Bij het FastNed oplaadstation).
Parkeren: Als het even kan kom dan met de fiets. Kom je toch met de auto, dan is het even zoeken naar een parkeerplaats. Bij het oplaadstation zijn een paar parkeervakken (gratis), maar anders moet je in het gebied een plekje zoeken en terug lopen langs het laadstation. Let op! Op het eiland is het overal verboden parkeren!
Na het schrijven van dit artikel vond ik meer info over de plannen, lees de plannen hier.
Meer info over de Buitenplaats: klik hier.

Travelers' Map is loading...
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest