Dwingelderveld // Familiepad Noordenveld

Drenthe kent hele mooie natuur en één van de grootste, mooiste en bekendste gebieden van de provincie is toch wel het Dwingelderveld. Een must-see gebied voor elke natuurliefhebber.
Maar wat nou als je jongste nog in de kinderwagen moet? Of je op pad wilt met een rolstoel? Of misschien wilt iemand perse met een (loop)fiets of step mee op pad?

Geniet dan van het Dwingelderveld vanaf het Familiepad door het Noordenveld. Een verharde wandelroute die uitermate geschikt is voor, kinderwagens, rolstoelen, (loop) fietsen of stepjes.


We lopen nog geen 2 meter het bos in en ineens zit Nim bovenop een boomstam en staart ie naar beneden. We vroegen ons heel erg af wat hij aan het doen was. Wat bleek, in de boomstam zat een gaatje, met daarin een poeltje water en in dat poeltje woonde een kikker. De kikker verstopte zich snel voor de reusachtige gedaantes die ineens boven zijn huis hingen.


We lopen door en gaan het bos weer uit, vanaf hier lopen we naar het heide veld en zoals je ziet, heerlijke verharde paden tussen het schitterende groene landschap.


Voordat we hier kwamen was ik al bekend met heide, maar dit waren altijd heidevelden met de kenmerkende heideplanten op voornamelijk zanderige vlaktes. Hier op het Noordenveld van het Nationaalpark Dwingelderveld is het echter veel anders, dit is natte heide. Wat dus inhoud dat we een poel met water moeten oversteken via een vlonder en dit gebied eigenlijk heel anders is dan de heide velden uit het zuiden Nederland. We vinden hier niet alleen heide maar ook uitgestrekte velden vol met prachtige bloemen.

We misten tijdens de route alleen een bankje om even op te zitten en te genieten van het uitzicht. Dan maar gewoon even op de grond zitten en genieten van alle schitterende bloemen.


Als we weer verder lopen en het pad weer een bocht naar links maakt komen we opnieuw bij een vlonder, een veel grotere ditmaal. De vlonder biedt een schitterend uitzicht over het water. Als je hier loopt hoor je niks anders dan geluiden van de natuur en het geluid wat je zelf maakt. Nim is helemaal zen en besluit hier even te mediteren.


Na de open heide volgt een heerlijke wandeling terug door het bos, wel lekker even verkoelend na al die tijd in het volle zonnetje op de heide.


Ook in het bos is er niets mis met de biodiversiteit, zelden heb ik zoveel verschillende bloemen en planten bij elkaar gezien. De kevers genieten er ook van en zijn druk bezig om kleine kevertjes te maken.


Dwingelderveld, waar hommels en vlinders samen leven in perfecte harmonie.

Hier vind je Familiepad Noordenveld op het Dwingelderveld:

Achter Het Zaand, 7963 RA Dwingeloo
Parkeren op parkeerplaats Achter ’t Zaand
Meer info en wandelroute: Klik hier

Travelers' Map is loading...
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest