Chateau de Turenne

Een lekker avontuurlijke rondrit maken door het gebied waar we verblijven is bij ons een traditie geworden voor regenachtige dagen. Zo kunnen we vanuit het comfort van onze auto toch genieten van de prachtige omgeving. Tijdens één van onze roadtrips door de Corrèze stuitten we op het schitterende stadje en Chateau de Turenne en precies op dat moment ging spontaan de zon schijnen. Dat moet haast wel een teken zijn. We parkeerden snel de auto om te ontdekken waarom de zon precies hier ineens ging schijnen.


Onze rondrit voerde ons door het groene heuvelachtige landschap van de Corrèze. Met ons TomTom navigatie systeem kan ik heel gemakkelijk leuke Roadtrips plannen. Ik kan globaal de punten selecteren waar ik langs wil komen en het systeem knoopt ze aan elkaar tot een route. Je kan dan zelfs instellen hoe avontuurlijk en of de route zo kort of lang mogelijk van punt tot punt moet gaan. Op deze manier kom je soms op plekken die op geen enkele kaart staan aangegeven en in geen enkele toeristische gids. Het stadje en Chateau de Turenne vind je hier overigens wel op terug, de reden waarom ik deze als punt op onze route had geselecteerd.


We passeerden meerdere mooie dorpjes tijdens onze rondrit en ontzettend veel mooie natuur. Maar omdat het regende zijn we op geen van deze plekken uitgestapt. Bij Turenne echter ging spontaan de zon schijnen toen we langs de stadspoorten reden. Voor ons een teken dat we hier niet enkel langs moeten rijden, maar het dorpje met een kasteel aan de top moeten ontdekken.


Als we rond lopen in het dorpje genieten we van de prachtige oude panden. Alle huizen, winkeltjes, cafétjes, restaurantjes en andere panden zijn gemaakt van hetzelfde gele gesteente. Alle luiken en deuren zijn wit of lichtblauw en alle daken zijn belegd met leisteen. Als we de paar auto’s wegdenken dan voelt het alsof we terug zijn gegaan in de tijd. Het dorp is gebouwd op een heuvel van 300 meter hoog en bovenop de heuvel kijkt Chateau de Turenne uit over de omgeving. Tijd voor een mooie klim door de straten van Turenne.


Terwijl wij half puffend de klim omhoog maken worden we ingehaald door een bewoonster van het dorp. Deze vrouw van minimaal 80 jaar oud liep nog net niet fluitend de berg op richting haar huis, in de muren van het kasteel. Tja als je dit dagelijks moet doen dan wordt je vanzelf een topfit bejaarde. Maar gelukkig halen we het zelf ook zonder buiten adem te zijn naar de ingang van de binnenste vesting van het kasteel. Zoals gewoonlijk betalen we met plezier een kleine entree prijs voor het behoud van dit soort prachtige plekken.

Het volledige kasteel is dus een groot deel van het dorp en een deel van de inwonders woont dus letterlijk in het kasteel. Het deel waar wij entree voor betalen is de vesting bovenop de berg. Hier vinden we mooi bewaarde gebouwen, waar ook een echt harnas tentoon wordt gesteld. En hier bovenop het kasteel vinden we ook een schitterende kasteeltuin.


Vanaf hierboven hebben we een schitterend uitzicht over het dorp en de omgeving. Maar het uitzicht kan nog beter want de uitkijktoren is ook toegankelijk. Nim en ik maken de klim naar boven, maar omdat Nim het eng vindt blijven we maar kort boven. Weer beneden in de tuin stuitte we op een heel bijzonder insect die we nooit eerder hebben gezien, de Kolibrievlinder. Wat een bijzonder en unieke vlinder is dat.


Hoewel het alweer een beetje begint te betrekken valt er nog geen regen. We blijven dus nog even wat langer rondhangen op het kasteel. Nim neemt de camera over en maakt wat foto’s van Pauline en mij. Wij maken wat foto’s van Nim en we maken een paar familie foto’s.


Maar het is tijd om verder te gaan, we hebben nog een flinke stuk van onze rondrit voor de boeg namelijk. We wandelen de smalle en steile straatjes weer terug omlaag naar de auto. Vanaf de parkeerplaats werpen we nog één laatste blik op het kasteel voordat we instappen en verder rijden.


We vervolgen onze rondrit door het schitterende landschap van de Corrèze en langzaam begint het weer te regenen. Voor het eerst in ons leven zien we een hert de weg over steken. En even later komen we wel heel bijzondere tegenliggers tegen.


Over de weg komt ons een kudde koeien tegemoet gelopen, gewoon lekker op het gemakje. Ze nemen de gehele weg in dus we zetten de auto voor de zekerheid stil. We staan zeker wel 5 minuten stil terwijl we wachten tot de kudde is gepasseerd, die gevolgd werd door een boer op een Quad. Na deze bijzondere ervaring maken we onze roadtrip af en keren terug naar de camping in het schitterende Beaulieu-sur-Dordogne.

Hier vind je Chateau de Turenne:

Château de, 19500 Turenne, Frankrijk
Parkeren: Rue François Leymarie, 19500 Turenne, Frankrijk (er is ook een parkeerplaats dichtbij het kasteel, maar dat is toch niet leuk).
Meer informatie over Kasteel Turenne klik hier

Travelers' Map is loading...
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest