Chateau de Peyrelade // Gorges du Tarn

Toen we in 2018 op vakantie gingen bij Millau en de Gorges du Tarn was er één plek die ik moest en zou bezoeken. Een plek die in mijn kinder geheugen gegraveerd staat als bijzondere herinnering. Dan heb ik het over Chateau de Peyrelade, waar we menig zomers vanaf de camping op uit keken.


Vanaf de camping zagen we het kasteel vroeger elke dag, maar ik kan me maar één keer herinneren er daadwerkelijk geweest te zijn geweest. Met mijn vader en 2 zussen zijn we er toen heen gewandeld, wat ik me kan herinneren dat een flinke klim was. Het kasteel was in die tijd enkel nog een ruïne en maar gedeeltelijk toegankelijk. Nu ben ik er zelf als vader en neem ik mijn zoontje van 5 mee om het kasteel te ontdekken.


Onze camping bij Millau is niet op loop afstand dus we arriveren per auto over een hele steile weg. Scheelt ons een hele klim vanaf de voet van de berg naar boven. Het valt me op dat er in 20 jaar een hoop veranderd is op deze plek. De ruïne is op delen hersteld en toegankelijk gemaakt. En voor die toegang moet je dan ook een klein beetje entree betalen. Dat doen we met plezier, want dit soort plekken moeten blijven bestaan.


Als je wilt kun je hier op de foto als nar, jonkvrouw of ridder. Dat deden wij natuurlijk.


Kastelen in Frankrijk zijn altijd strategisch gepositioneerd, op plekken waar je moeite voor moet doen om ze te bereiken. Heel handig als je je zelf en je territorium wilt verdedigen. Maar ook heel handig voor mensen zoals ons die van een mooi uitzicht houden, want daar staan deze kastelen garant voor.


Doordat het kasteel (deels) hersteld is kan je op diverse plekken nu ook een kijkje binnen nemen. Zo ontdekken we onder andere nog meer mooie uitzichten en een oude kerker.


Maar we willen natuurlijk het uitzicht vanaf het hoogste punt zien. We klimmen omhoog naar het kasteel bovenop de grote rots.


Het uitzicht van hierboven is waanzinnig, we hebben uitzicht over de hele Gorges du Tarn. We kunnen volgens mij zelfs Millau zien liggen vanaf hier. En natuurlijk de camping waar ik vroeger vaak kwam. We zijn ook nog in de grote hal geweest alleen hier was het zo donker dat geen van de foto’s goed gelukt zijn. Dus als je benieuwd bent moet je hier zelf maar eens een komen kijken.

Als je hoogtevrees hebt is een kasteel als dit al geen prettige plek. Maar de volgende plek wil je dan al helemaal niet komen. De houten bovenkant van de uitkijktoren zit namelijk niet op de toren. Nee deze uitkijktoren bevindt zich aan de buitenkant van de stenen toren. Als je hier loopt bevindt je je dus aan de buitenkant van de toren en kijk je door grote spleten recht naar beneden. En Nim vindt het wel een beetje eng, maar zoals altijd doet hij het toch gewoon.


Tijd om weer naar beneden te gaan. Via de kasteelmuur aan de andere kant kunnen we weer naar beneden lopen. Deze muur is of mooi bewaarde gebleven of heel mooi gerestaureerd. We komen hierdoor aan de andere kant van het kasteel waar we een mooi zicht hebben op het kasteel en de toren waar we zojuist stonden.


Wat een fantastische mooi kasteel is dit, op een nog mooiere plek. Hoe zou het geweest zijn toen het kasteel hier nog in zijn volle glorie stond en bewoond werd? We zullen het nooit weten denk ik. Tenzij ze het volledig herstellen en er daadwerkelijk mensen kunnen wonen (dan meld ik me aan als bewoner).


Als het geen 41 graden was zouden we hier nog uren kunnen blijven om te genieten. Maar onder de druk van de hitte gaan we weer naar beneden om af te koelen in de rivier bij de camping.

Hier vind je Chateau de Peyrelade:

Peyrelade 12640 Rivière-sur-Tarn
Parkeren: Je kan onder aan de berg parkeren en omhoog wandelen of omhoog rijden naar de parking van het kasteel (let op! de weg hierheen is plots heel stijl, houdt je 1e versnelling in de aanslag).
Meer info over het chateau klik hier

Travelers' Map is loading...
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest