Bruggenroute // Moerputtenbrug

In films zie je mensen nog wel eens over het spoor wandelen door prachtige gebieden. Maar in het echt is het natuurlijk te gevaarlijk om over het spoor te dwalen. Tenzij..

Tenzij je een spoorbrug treft waar nooit meer een trein over heen rijdt, maar wel een hele leuke wandelroute. Die brug is er, de Moerputtenbrug, aan de rand van ‘s-Hertogenbosch.

We gingen vroeg op pad, want deze wandeling is niet bepaald door ons nu ontdekt als hotspot. Een bezoek is een ware hype en hierom hebben we ons bezoek heel lang uitgesteld. Maar ik wilde er echt heel graag een keer heen, dus we stonden vroeg op om hopelijk de brug voor onszelf te hebben.


De hele route is 5 km, maar je hoeft niet lang te wandelen om de brug te bereiken. Vanaf de oude spoordijk loop je zo de brug op. De brug is 600 meter lang, wat inhoudt dat je het nauwelijks kunt zien als iemand aan de overkant naar je staat te zwaaien.

De wandeling over de metalen platen is lawaaierig. Ze zitten goed vast, maar uiteraard soms een beetje gebogen waardoor het inzakt of een bout die een klein beetje speling heeft. Maar dat hoort bij de sfeer want als je er met een trein overheen reedt zou het ook herrie maken.


Ik begrijp wel waarom deze plek zo een hype is, jij ook?


Na de brug wandelen we nog een stukje over de oude spoordijk en verzamelen we wat mooie stenen om als Happy Stones te gaan beschilderen. En dan ineens zien we iets in de boom, een Kei Tof vogeltje. Als we door wandelen komen we in een oer-hollands polderlandschap.

We komen bij de Bijenwei. Zo fijn dit soort plekken, de bijen en vlinders in ons land hebben het zwaar dus hoe meer bloemen er zijn hoe beter voor het voortbestaan van deze en vele andere insecten.


Vond je de brug al indrukwekkend? Nou dat was nog niets! Het laatste deel van de route gaat over één van de langste en mooiste vlonderpaden die wij tot nu toe hebben bezocht. Hierom dan ook een carousel met maar liefst 10 foto’s die het beter laten zien dan ik het kan beschrijven.


Nee dit zijn niet nog meer foto’s van hetzelfde vlonderpad. Er zijn hier gewoon 2 vlonderpad wandelingen. Deze is onderdeel van het Halve Zolen pad, een wandeling van 2 km. Wij gebruikten hem echter als sluiproute terug naar de parkeerplaats. We zijn inmiddels anderhalf uur verder en de drukte is gearriveerd op de brug en er komen nog veel meer mensen aan over de oude spoordijk. Dus de oude spoordijk weer af en dit vlonderpad (en een stukje onverhard) om de tegemoet komende drukte te vermijden.

Hier vind je de Moerputtenbrug:

Deutersestraat 2, 5223 GV ‘s-Hertogenbosch
Parkeren: Let op! Er is een kleine parkeerplaats en het is verboden om in de berm te parkeren.
Wij waren er om 10 uur en hadden het laatste vrije plekje.
Parkeer alternatief:
Aan het begin van de Deutersestraat is Transferium Deutersestraat, een parkeergarage met voldoende plek. Als je het niet erg vind om een stukje meer te lopen kan je hier ook proberen te parkeren voor 4 euro. Na je wandeling kan je dan ook nog met 4 personen voor hetzelfde geld naar het centrum van ‘s-Hertogenbosch.
Bruggenroute (5km): klik hier
Halve Zolenpad (2km): klik hier

Travelers' Map is loading...
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest